Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties


Is het goed dat de ganzen vergast worden?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Een graantje meepikken

Vergassen van ganzen tegen overlast: overdreven of broodnodig?

Geschreven door Merel Haisma

13 mei 2024 · 15:07

Update: 13 mei 2024 · 15:07

In gesprek met

Foto van "Er zijn allerlei dingen die je kan doen in plaats van deze massamoord op de ganzen."
Trees JanssensStatenlid voor Partij voor de Dieren
"Er zijn allerlei dingen die je kan doen in plaats van deze massamoord op de ganzen."
Foto van "Je krijgt meer schade aan gewassen als je ze gaat verjagen."
Arie den HartogGanzenvergasser
"Je krijgt meer schade aan gewassen als je ze gaat verjagen."
Foto van "Als we de kosten uit de hand laten lopen, moeten we ergens anders bezuinigen."
Wilfried NielenGedeputeerde van de BBB
"Als we de kosten uit de hand laten lopen, moeten we ergens anders bezuinigen."

In het kort

Poepen, stampen en snaaien. Boeren in Zeeland ervaren flink veel overlast van ganzen. Daarom laat de provincie veel ganzen deze zomer vergassen. Is dit bittere noodzaak of onnodig dierenleed?

Wat denk jij?

Is het goed dat de ganzen vergast worden?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Dit is de situatie

Ganzen vertrappen de boel

Zitten ze bij jou in de buurt? In Zeeland beginnen ze deze maand weer met het vergassen van ganzen. De dieren veroorzaken overlast op het platteland, doordat ze de grond platstampen en de gewassen opeten. Jaarlijks zorgt dat voor meer dan anderhalf miljoen euro schade. Nu worden de ganzen dus systematisch opgejaagd en vervolgens vergast met CO2.

De komende vijf jaar heeft de provincie Zeeland toestemming gegeven om jaarlijks, per geselecteerd Natura 2000-gebied, in één dag zo veel mogelijk ganzen te verzamelen en te vergassen. In de zomerperiode kunnen ganzen namelijk niet vliegen, vanwege de ruiperiode waarin ze veren verliezen.

Er zijn ook andere manieren om met de overlast van ganzen om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het verjagen van de dieren met drones of lasers. Toch is het maar de vraag wat echt de beste methode is.

Dit is de discussie

Is het vergassen van ganzen de beste oplossing?

De meningen over de aanpak van ganzen zijn sterk verdeeld. Is het vergassen een bittere noodzaak of gaat het hier om onnodig dierenleed? Ganzenvergasser Arie den Hartog vertelt bij Dit is de Dag (EO) over zijn werk.

Arie den Hartog

Ganzenvergasser

"We plaatsen dan een kooi en een stuk gaas. Dan drijven we de ganzen allemaal bij elkaar, zodat we in een ogenblik zo’n heel natuurgebied leeg kunnen vangen. Dat hangt af van hoeveel er zitten… vier- of vijfhonderd tegelijkertijd. Dan heb je ook veel rust in het natuurgebied, met vier man zonder te schieten."
"We gaan niet het wiel opnieuw uitvinden. Waar gaat de gans heen als hij is verjaagd? Naar het volgende perceel, naar die boer. Hij vliegt meer, verbrandt meer, moet meer compenseren met voedsel. Dus je krijgt meer schade aan gewassen als je ze gaat verjagen."

Trees Janssens is Statenlid voor de Partij voor de Dieren. Zij staat anders tegenover de zaak dan ganzenvergasser Den Hartog. We zouden de natuur met rust moeten laten, vindt Janssens.

Trees Janssens

Statenlid voor de Partij voor de Dieren

"Wij hebben er begrip voor dat boeren het vervelend vinden dat die ganzen op hun land zitten en een graantje meepikken. (...) Nu is het gelukkig zo dat de ganzen terecht kunnen in natuurgebieden. Dat ze juist daar tot rust kunnen komen. Dat ze daar in de rui gaan en hun kleintjes opvoeden. Dat dreigt nu verstoord te worden doordat ze bijeengedreven worden en dan in de gaskamer gestopt worden. Om massaal te worden vergast."
"Het is altijd goed om te kijken naar de mogelijkheden. Je kan ganzen weglokken door op een andere plek lekker gras voor ze te zaaien. Je kan ze verjagen. Je kan roofvogelnesten aanbrengen om te zorgen dat er roofvogels in de buurt zijn die op de ganzen jagen. Je kan stoppen met het afschieten van vossen, zodat de vossen de ganzen kunnen bejagen. Er zijn allerlei dingen die je kan doen in plaats van deze massamoord op de ganzen."

Wilfried Nielen, gedeputeerde van de BBB, ziet dat anders. Het is bittere noodzaak om zelf in te grijpen en de ganzen te verjagen, zegt hij. Anders loopt het alsnog in de kosten.

Wilfried Nielen

Gedeputeerde van de BBB

"Als we niks doen gieren de kosten uit de hand. Dat moeten we echt niet willen. Als we de kosten uit de hand laten gieren, moeten we ergens anders bezuinigen. Iedereen die de ganzen liefheeft, mag vertellen waar we dat dan gaan doen. In de zorg? Het openbaar vervoer? Het moet ergens van betaald worden. De enige optie om de schadelast te verlagen is het verkleinen van de ganzenpopulatie."

Wat denk jij?

Dit is het debat

Luister onze podcast

Ben je benieuwd naar het hele gesprek in Dit is de Dag (EO)? Luister hieronder naar de podcast.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dit maakten we eerder