Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Noodzakelijk kwaad?

Wolven wandelen door Nederlandse steden: moeten we ze neerschieten?

Geschreven door Babette Englebert

1 mei 2024 · 09:30

Update: 1 mei 2024 · 09:47

In gesprek met

Foto van Arjan Postma

Arjan Postma

Boswachter

"We blijven alleen maar in die angst, daarom komen we niet tot een echte discussie."
Foto van Lucelle Comvalius-Deneer

Lucelle Comvalius-Deneer

Woont in Ermelo

"Ik ben bang. Als ik door Ermelo fiets en die wolf zie, wat moet ik dan doen?!"
Foto van Jan Bronninkreef

Jan Bronninkreef

Melkveehouder

"Kun je je voorstellen dat je 's morgens bij je schapen komt... en er liggen een paar dode schapen?"
Foto van Boudewijn

Boudewijn

Schapenherder

"Hoe moet ik hier ooit nog mijn levenswerk kunnen voortzetten?"
Foto van Leendert

Leendert

"Schieten in de bewoonde wereld lijkt me gevaarlijker dan de wolf zelf."

In het kort

De wolf wordt steeds vaker gezien in Nederlandse steden en dorpen. Moeten deze onschuwe wolven uit voorzorg gedood worden om ernstige ongelukken te voorkomen? Of gaat dat te ver?

Wat denk jij?

Horen wolven thuis in Nederland?

Klik hieronder om je antwoord te geven

23%

54%

23%

aantal reacties: 133

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Wolven in de wijk

"Buurvrouw, wat heeft u grote oren!"

Je moet er niet aan denken, maar het zou je zomaar kunnen gebeuren dat er binnenkort een wolf in je portiek staat. In Ermelo liep deze maand nog een wolf tussen de auto's op de openbare weg, en op Tweede Paasdag liep een wolf in het Noordelijke plaatsje Eelde dwars door de woonwijk naar een carnivore paasbrunch te zoeken. Daar blijft het niet bij: ook in de plaatsen Nunspeet, Amersfoort, Leusden, Velp en Heumen kregen wijkbewoners de afgelopen jaren harig bezoek.

Waar in Nederland kun je een wolf tegenkomen?
Er zijn wolvenroedels gespot op de volgende plekken:
 • Midden-Drenthe, in de buurt van Emmen;
 • Het grensgebied tussen Friesland en Drenthe;
 • De Veluwe (inclusief Ermelo);
 • De Utrechtse Heuvelrug;
Dat neemt echter niet weg dat je bijna overal in Nederland wel een wolf tegen kúnt komen: tot nu toe zijn er alleen in Zuid-Holland nog geen wolven gezien. 

Benieuwd naar de precieze leefgebieden van de wolvenroedels? Je kunt een kaart bekijken op de website van Bij12.

Bewoners van de steden zijn onrustig - en als de wolf naar meer bewoonde gebieden trekt, zullen die zorgen snel door meer Nederlanders gedeeld worden. Is het daarom beter om wolven zodra ze in bewoond gebied komen af te schieten, om onrust en ongelukken te voorkomen?

Dit is de discussie

Moet je wolven in de stad afschieten?

Arjan Postma is boswachter en ziet niets in het afschieten van wolven. De dreiging van wolven zal, ook als we gaan schieten, blijven bestaan - althans, totdat we alle wolven in Europa hebben uitgeroeid. Dat stelt hij in DIt is Nederland (EO).

Arjan Postma

Boswachter

"Sympathiek idee, maar het is niet werkbaar. Nederland is bijna helemaal bebouwd, dus er blijven weinig gebieden over. Wolven hebben bovendien een enorme actieradius. Er komen wolven vanuit Polen, Duitsland en Tsjechië naar Nederland, en die reizen dan weer verder. (..) Als een wolf in de bebouwde kom loopt en je moet hem doodschieten, dan schiet je bijna alle wolven in Europa dood."
Hoe ver kan een zwervende wolf per dag lopen?
Gemiddeld leggen wolven 40 tot 50 kilometer per dag af, maar ze kunnen veel verder. Een zwervende wolf loopt tot wel 250 kilometer per dag.

Lucelle woont in Ermelo en zou wél graag zien dat er actie wordt ondernomen. Ze voelt zich niet senang bij het idee van een wolf in haar stad.

Lucelle Comvalius-Deneer

Woont in Ermelo

"Ik ben bang. Als ik door Ermelo fiets en ik die wolf zie, wat moet ik dan doen?!"
Wat moet je doen als je een wolf tegenkomt?
Helemaal niets, vertelt boswachter Arjan Postma: "Gewoon jezelf blijven en rustig doen wat je al deed. Die wolf gaat vanzelf uit de weg, want wij zijn op geen enkele manier een prooi voor de wolf."

Het advies is wél om, als het kan, 100 meter afstand te blijven houden van de wolf. Komt een wolf toch te dichtbij? Dan kun je het best hard gaan praten en gebaren maken. Loop niet achter de wolf aan, probeer het niet te voeren en houd, als je een hond bij je hebt, je eigen huisdier aangelijnd.

Als je op de fiets een wolf tegenkomt, is het belangrijk dat je niet hard wegfietst; dat triggert het jachtinstinct en kan ervoor zorgen dat het beest je gaat achtervolgen. Een wolf kan makkelijk 60 km/u rennen, dus je wordt al snel ingehaald. Ga in plaats daarvan stilstaan, blijf rustig en wacht tot de wolf vanzelf wegloopt.

Arjan Postma

Boswachter

"We hebben al 200 jaar geen aanvallen op kinderen en honden meer gehad in Europa, in Amerika ook niet. Ondertussen zijn de cijfers voor hondenagressie van vorig jaar veel groter, maar blijkbaar kunnen we dat als samenleving wél accepteren. Iedereen loopt elkaar bang te maken voor de grote boze wolf."*
* Factcheck: klopt deze bewering van Arjan Postma?
Er zijn de afgelopen tweehonderd jaar geen wolvenaanvallen op kinderen geweest in Nederland en omliggende landen (België, Duitsland, Luxemburg). Het klopt echter waarschijnlijk niet dat er in Europa en Amerika al twee eeuwen geen incidenten met kinderen of honden meer zijn geweest.

Voor kinderen zijn er niet veel gedetailleerde rapportages van wolvenaanvallen, maar in onderzoeksrapporten en op nieuwssites vind je een aantal incidenten terug. In Polen werden in 2018 nog twee kinderen aangevallen door een wolf, met ernstige verwondingen. In 2000 raakte een zesjarig jongetje ernstig gewond na een aanval in Alaska. Verder zijn er de afgelopen twee eeuwen (fatale) aanvallen geweest op kinderen in o.a. Spanje, Frankrijk, Italië, de Verenigde Staten (buiten Alaska, in de staat Minnesota), Wit-Rusland, Kosovo, en (in een dierentuin) in Zweden

Dat het aantal incidenten met hondenagressie veel hoger is, klopt wél. Uit cijfers van het NVPC blijkt dat alleen al in het afgelopen 1.5 jaar tientallen Nederlandse kinderen plastische chirurgie moesten krijgen vanwege ernstige hondenbeten.

Het gaat alleen niet om mensen, maar ook om dieren, benadrukt melkveehouder Jan Bronninkreef. Hij maakt zich veel zorgen om de wolven en zou afschieten geen slecht idee vinden.

Jan Bronninkreef

Melkveehouder

"Er zijn nu schapenhouders die overwegen om te stoppen. Ik heb geen schapen, maar wel koeien... En bij ons in de buurt is nog geen wolf gesignaleerd, maar als dat wel gebeurt, dan durf ik mijn koeien niet meer naar buiten te laten. Die wolf zal een koe misschien niet zo snel doden, maar een wolf kan wel de kudde op hol brengen. Als die door de draad breken en de provinciale weg oprennen, dan komen er ongelukken."

Schapenherder Boudewijn uit Bergen is ook bezorgd, vertelt hij in een videoboodschap aan Arjan Postma. Hij stopt enorm veel aandacht en liefde in zijn werk.

Boudewijn

Schapenherder

"Ik heb een schapenbedrijf met 400 ooien. Ik heb een eigen ras ontwikkeld, het Maasduinenschaap, helemaal geschikt gemaakt voor natuurbegrazing. En nu komt er ineens een wolf die heel mijn levenswerk om zeep helpt. Hoe moet ik hier ooit nog mijn levenswerk kunnen voortzetten? Of vind je dat ik er maar mee moet stoppen?"

Dat betekent volgens Arjan Postma allemaal nog niet dat we de wolf maar moeten afschieten. Er zijn genoeg andere oplossingen.

Arjan Postma

Boswachter

"Ik denk dat er genoeg oplossingen zijn. ik ben met bedrijven aan het praten over een wolfverjagings-unit. En laten we de regelingen uitbreiden, zodat schapenboeren voor ieder schaap dat door een ander dier gedood vergoeding krijgen van de staat. (...) We blijven alleen maar in die angst, daarom komen we niet tot een echte discussie."

Jan ziet weinig heil in zulke alternatieve oplossingen - en een financiële vergoeding voor schapenboeren is al zeker geen oplossing. Dieren verzorgen gaat om meer dan alleen geld.

Jan Bronninkreef

Melkveehouder

"Kun je je voorstellen dat je als boer 's morgens bij je schapen komt... en er liggen een paar dode schapen? En vier á vijf aangevreten schapen? De ingewanden eruit, bloed, ze leven nog. Het enige wat je dan kunt doen is een veearts bellen om ze af te laten maken. Dan heb ik het niet over geld, dan heb ik het over emotie. Ik zou gewoon woest zijn. Radeloos! (...) Een wolf past in een ecosysteem, maar wij hebben geen ecosysteem. Wij doen aan tuinieren in Nederland."

Wat denk jij?

Moeten we de wolf afschieten in bewoonde gebieden?

 • l.

  l.schotte

  4 mei 2024 · 09:21

  Wolven in Nederland? Alleen in de dierentuin!

 • se

  sensiredan1

  1 mei 2024 · 12:00

  Wolven horen in het natuur

 • a.

  a.prijslife

  1 mei 2024 · 10:00

  Ik heb vanochtend de uitzending van gisteren bekeken. Naar mijn idee was de uitwerking van dit item een gemiste kans. In plaats van een gesprek te houden over dit 'gevoelige' onderwerp, kreeg ik het idee dat de opzet was om zoveel mogelijk 'vuurwerk' te creëren. Dit vond ik vooral naar voren komen in de manier waarop de gespreksleider het gesprek leidde en de formulering van de vragen. Hierdoor creëer je naar mijn idee alleen maar meer emotie en kom je niet met elkaar in gesprek op basis van feiten. Doodzonde! De wolf en ook de schapen verdienen beter.....

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit vindt de community

In Dit is Nederland (EO), in ons WhatsApp-panel en op onze social media werd veel gereageerd op dit thema. De meningen lopen sterk uiteen; een greep uit de reacties lees je hieronder.

Wil jij ook meepraten over actuele onderwerpen en je mening laten horen? Meld je dan aan voor het DIT-WhatsApp-panel door op het blokje hieronder te klikken. Je WhatsApp-applicatie opent dan automatisch. Stuur 'DIT AAN', en je bent aangemeld!

Bekijken

Meld je aan voor ons WhatsApp-panel

Klik hier om WhatsApp te openen

Leendert

"Schieten in de bewoonde wereld lijkt me gevaarlijker dan de wolf zelf."

Netty

"Eens, afschieten. In mijn woonwijk lopen wolven. Mensen ervaren stress, kinderen kunnen niet meer buitenspelen!"

Arjan

"Honden en vossen bijten jaarlijks duizenden schapen dood. Moeten we die dan ook maar afschieten!?"

Joost

"Afschieten? Nein. Aanschieten met verdoving? Ja. En deporteer ze naar Siberië!"

Meer zien?

Kijk Dit is Nederland terug

Meer weten over dit onderwerp? Kijk het hele gesprek uit Dit is Nederland (EO) terug via NPO Start of stream hieronder:

Video wordt geladen...

Dit maakten we ook

Bekijken

Wolf beschieten met paintballs: goed idee?

Bekijken

Verdient de wolf in Nederland onvoorwaardelijke bescherming?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Horen wolven thuis in Nederland?

Klik hieronder om je antwoord te geven

23%

54%

23%

aantal reacties: 133

Wil je deze reactie verwijderen?


Moeten we de wolf afschieten in bewoonde gebieden?

 • l.

  l.schotte

  4 mei 2024 · 09:21

  Wolven in Nederland? Alleen in de dierentuin!

 • se

  sensiredan1

  1 mei 2024 · 12:00

  Wolven horen in het natuur

 • a.

  a.prijslife

  1 mei 2024 · 10:00

  Ik heb vanochtend de uitzending van gisteren bekeken. Naar mijn idee was de uitwerking van dit item een gemiste kans. In plaats van een gesprek te houden over dit 'gevoelige' onderwerp, kreeg ik het idee dat de opzet was om zoveel mogelijk 'vuurwerk' te creëren. Dit vond ik vooral naar voren komen in de manier waarop de gespreksleider het gesprek leidde en de formulering van de vragen. Hierdoor creëer je naar mijn idee alleen maar meer emotie en kom je niet met elkaar in gesprek op basis van feiten. Doodzonde! De wolf en ook de schapen verdienen beter.....

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.