Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties

Wat denk jij?

Vind jij dat er een verbod moet komen op honden die bijtgevaarlijk kunnen zijn?

Onderzoek: Meerderheid van Nederland wil verbod op pitbulls

8 september 2024 · 07:00| Leestijd: 3 min

Update: 8 september 2024 · 17:03

Geschreven doorEsther van Adrichem

In het kort

Mensen die een hond gaan kopen zouden verplicht op cursus moeten zodat er minder bijtaanvallen plaatsvinden, daar is 70% het mee eens. Zowel hondenbezitters (65%) als niet-hondenbezitters (76%) vinden dit een goed idee. Dat blijkt uit onderzoek dat DIT, het journalistieke platform van de EO, uitvoerde naar aanleiding van de aflevering van Dit is de Kwestie (EO) over bijthonden.

Bijthonden laten inslapen

Als een hond wel bijt en blijvend letsel bij een mens veroorzaakt, is 56% van de Nederlanders van mening dat die hond moet worden ingeslapen. Als het om een dier gaat dat blijvend letsel overhoudt door een hondenbeet, vindt 28% dat de bijtende hond ingeslapen moet worden. Ook het baasje verdient straf, zegt 35%: als een hond door te bijten ernstige schade toebrengt aan mensen, moet voor zijn baasje altijd een celstraf volgen. 46% is het daar niet mee eens.

Verbod op gevaarlijke honden

‘Er moet een verbod komen op hondenrassen die vaak betrokken zijn bij ernstige bijtincidenten.’ 74% van de Nederlanders is het eens met deze stelling. Als het op pitbulls aankomt zijn ze nog stelliger: meer dan de helft van de Nederlanders (54%) vindt dat het verboden moet worden om die honden te houden, omdat ze te gevaarlijk zijn. 

Ook andere honden worden als te gevaarlijk ervaren: 33% wil een verbod op de rotweiler, 31% op de bull terrier en 29% op dobermann pinscher. 34% vindt dat geen enkele hond verboden moet worden in Nederland: 

Onveilig

34% van de Nederlanders geeft aan zich vrijwel altijd onveilig te voelen als iemand met een grote hond langsloopt, 60% heeft dat niet. Er is wel verschil te zien tussen hondenbaasjes en mensen die geen hond hebben: van de hondenbezitters voelt 25% zich vrijwel altijd onveilig als een grote hond langsloopt, voor niet-hondenbezitters is dat 44%.

Van de ondervraagden geeft 35% aan dat die weleens is gebeten door een hond. Tussen hondenbezitters en niet-hondenbezitters is er een verschil te zien: 40% van de hondenbezitters is weleens door een hond gebeten, tegenover 31% van de niet-hondenbezitters.

Dit is de Kwestie (EO)

Elk jaar vinden er duizenden bijtincidenten met honden plaats. Is dat te voorkomen door alle hondenbaasjes verplicht op cursus te sturen? Daar gaat het tv-programma Dit is de Kwestie(EO) deze week over. Deze uitzending is dinsdag 10 september om 21.00 uur te zien op NPO2 en NPO Start.

Wat denk jij?

Vind jij dat er een verbod moet komen op honden die bijtgevaarlijk kunnen zijn?

Meer over het onderzoek van DIT: Bijthonden

Verantwoording onderzoek
DataIM heeft in opdracht van de EO een vragenlijst afgenomen onder een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking over zes maatschappelijke thema's. De vragenlijst is opgesteld door onderzoekers van de EO; de dataverzameling, herweging en data-analyse zijn uitgevoerd door DataIM. Het veldwerk is uitgevoerd in juli 2024, aansluitend bij de EO programmareeks “Dit is de kwestie”. Voorliggend rapport presenteert de resultaten van het thema: Honden en bijtincidenten.

DIT zijn de makers

Esther van Adrichem
Esther van AdrichemOnline
Kefah Allush
Kefah AllushPresentatie

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen