Kefah Allush
Achtergrond en carrière
Kefah Allush wordt op 1 december 1969 geboren in de Palestijnse stad Nablus en verhuisde op 1-jarige leeftijd naar Vlaardingen. In 1987 begint hij zijn carrière als redacteur bij de educatieve omroep Feduco en Omroep Rotterdam. Vervolgens gaat hij voor verschillende programma’s aan de slag als redacteur, producer, regisseur en presentator. Kefah maakt verschillende tv-series, variërend van ‘Urbania’ tot ‘Leve Oranje’ en is in die tijd onder andere betrokken bij ‘De Nationale Bijbeltest’ en ‘Sterren op het Doek’. Op zijn dertigste wordt Kefah christen en in 2009 begint hij zijn carrière bij de Evangelische Omroep. Kefah is een Midden-Oostenexpert. Hij is een presentator die op een integere manier de juiste toon weet te vinden. In zijn programma’s voert hij met gemak het gesprek over culturele, maatschappelijke en religieuze onderwerpen.
EO-programma's
In 2009 begint Kefah bij de Evangelische Omroep als uitvoerend producent van onder andere The Passion, De Pelgrimscode en Kerstfeest op de Dam. Hij presenteert onder andere de tv-programma’s De Verandering, Geloof en een hoop liefde en Rot op met je religie. Ook was Kefah op de radio te horen in Dit is de Zondag.
Programma’s waarin Kefah te zien is, zijn Van Atlas naar Arabië en De Kist. Kefah is regelmatig te horen als presentator bij het NPO Radio 1 programma Dit is de Dag. In 2020 presenteerde Kefah Oases in de Oriënt en Jezus van Nazareth verovert de wereld. In de zomermaanden van 2020 nam Kefah samen met Margje Fikse tijdelijk de presentatie over van de dagelijkse talkshow Op1. In 2021 presenteerde hij De vrouwen van Jezus van Nazareth. In 2022 presenteerde hij De Oude Wereld, de dingen die voorbijgaan. In Dit is de kwestie onderzoekt Kefah Allush, samen met Tijs van den Brink, Margje Fikse, Hans van der Steeg, Joram Kaat, Rachel Rosier en Johan Eikelboom, morele dilemma’s en ethische kwesties naar aanleiding van de actualiteit.
En in het najaar van 2022 en 2023 gaat Kefah Allush in Mijn vlakke land op zoek naar de persoonlijke verbondenheid die mensen voelen met de grond waarop ze wonen. In 2023 neemt Kefah in De nacht van ’53 de kijker mee in de spannende en dramatische uren van de grote Watersnoodramp in 1953. En in december presenteert hij Jezus van Nazareth, naar alle windstreken.
In 2024 presenteert Kefah De middag van '44, waarin hij de kijker meeneemt in de spannende en dramatische uren tijdens en vlak na het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944 en Oases, waarin Kefah Allush de kijker opnieuw meeneemt in zijn zoektocht naar de mooiste oases in de wereld.
En verder
In 2019 bracht hij zijn boek ‘De munt van Judea uit’. In hetzelfde jaar won hij de prestigieuze Sonja-Barendaward voor zijn interview met Peter van Uhm. De award is een jaarlijkse vakprijs voor het beste televisie-interview.
Alle verhalen van Kefah
Samantha werd aangevallen door een pitbull: ‘Hij begon te trekken en sleuren aan mijn arm’
Honderden bijtincidenten per jaar: moeten we hondenbaasjes verplicht op cursus sturen?
Onderzoek: Meerderheid van Nederland wil verbod op pitbulls
Long covid-patiënten én hun partners voelen zich heel vaak schuldig
Wat is het effect van long covid op je relatie?