Honderden bijtincidenten per jaar: moeten we hondenbaasjes verplicht op cursus sturen?
10 september 2024 · 16:30| Leestijd: 5 min
Update: 12 september 2024 · 15:58
In dit artikel aan het woord
"Mensen weten soms helemaal niet wat voor hond ze in huis halen."
"Een cursus kan mensen tot mensen aanzetten tot nadenken. In plaats van dat ze alleen maar een hond uitkiezen omdat ze die mooi vinden."
"Er is geen handboek voor hoe je een husky los moet laten bij schapen: dat moet je gewoon niet doen."
"Een verplichte cursus had kunnen helpen voorkomen dat ik uit het niets werd aangevallen."
In het kort
Jaarlijks vinden er honderden bijtincidenten plaats met honden. Vaak weten baasjes amper iets over hun hond. Zouden we hondenbaasjes verplicht op cursus moeten sturen?
Wat denk jij?
Een verplichte cursus als je een hond wil nemen: goed idee?
Aantal reacties: 0
Aantal bijtincidenten neemt toe
Honden, we zijn er dol op in Nederland. Maar waar veel mensen dolgelukkig zijn met hun trouwe viervoeter, gaat het ook vaak mis.
Plastisch chirurgen luidden een jaar geleden de noodklok: steeds vaker zien zij heftige schade door bijtincidenten. Ook letseladvocaten zien dit gebeuren. De ernstigste verwondingen ontstonden door beten van pittbulls, rottweilers, staffordshire terriërs en herders.
In ruim anderhalf jaar tijd registreerden de plastisch chirurgen 100 ernstige bijtincidenten waarbij een operatie nodig was. Onder de slachtoffers waren vaak jonge kinderen, waaronder zelfs een baby die het niet overleefde.
Daarom onderzoekt de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit nieuwe maatregelen. Eéntje daarvan is een verplichte hondencursus. Want lang niet altijd weten baasjes veel over hun hond: wat is het voor hond en wat heeft hij nodig? Dan kan het zomaar misgaan.
Ruim 70% van de Nederlanders vindt een verplichte cursus voor hondenbezitters wel een goed idee, blijkt uit onderzoek van DIT (EO). In Duitsland is dit al het geval. Ook vindt meer dan de helft (56%) van de Nederlanders dat als een hond blijvend letsel veroorzaakt bij een mens, deze een spuitje moet krijgen.
- Onderzoek: Meerderheid van Nederland wil verbod op pitbulls
Onderzoek: Meerderheid van Nederland wil verbod op pitbulls
Mensen die een hond gaan kopen zouden verplicht op cursus moeten zodat er minder bijtaanvallen plaatsvinden, daar is 70% het mee eens. Zowel hondenbezitters (65%) als niet-hondenbezitters (76%) vinden dit een goed idee. Dat blijkt uit onderzoek dat DIT, het journalistieke platform van de EO, uitvoerde naar aanleiding van de aflevering van Dit is de Kwestie (EO) over bijthonden.
Toch zijn precieze cijfers van hondenbeten niet te noemen. Dat komt omdat het niet precies geregistreerd wordt.
Het Landelijke Informatiecentrum Gezelschapsdieren komt uit op 150.000 hondenbeten per jaar, maar deze cijfers zijn al een stuk gedateerd (2006-2007). Bij een derde hiervan was medische behandeling nodig. Kinderen waren vaker slachtoffer dan volwassenen.
Ook de coronatijd lijkt een rol te spelen in het toenemend aantal bijtincidenten. Zo namen veel mensen een hond omdat ze bijvoorbeeld eenzaam waren of er nu toch tijd voor hadden. Helaas zorgde dit voor een flinke toename bij het dierenasiel, waarbij honden niet of slecht getraind waren.
Over de vraag waarom honden bijten, is niet iedereen het eens. Zo laten verschillende internationale onderzoeken zien dat pijn vaak een belangrijke rol speelt bij ongewenst gedrag van honden. Tegelijk worden bepaalde rassen zoals pitbulls, terriërs en herders vaker in verband gebracht met bijtincidenten.
Dit is de discussieMoeten we hondenbaasjes verplicht op cursus sturen?
Zo'n verplichte cursus is een goed idee, vindt Hella van den Beemt. Zij is hondengedragstherapeut en beoordeelt of gevaarlijke honden die groot letsel hebben veroorzaakt nog kunnen terugkomen of dat het beter is om ze een spuitje te geven. Zo kan zij zelf goed aan het gedrag van een hond voorspellen of er risicovol gedrag aankomt - maar veel baasjes hebben die kennis niet.
“Een cursus kan mensen tot denken aanzetten: wat kan ik de hond bieden? In plaats van dat je een hond alleen kiest omdat je die mooi vindt. Een verplichting kan hierin goed zijn. Als je zo’n cursus alleen via sociale media verspreidt, dan bereik je daar alleen mensen mee die er bewust naar op zoek gaan. Maar je wil juist de mensen bereiken die de informatie anders niet tot zich hadden kunnen nemen.”
Hondenbaasjes verplicht op cursus sturen? Onzin, zou Ron Muijres eerst hebben gezegd. Maar nu denkt hij daar anders over. Twee jaar geleden werd hij uit het niets gebeten door een Mechelse herder, wat hem zwaar letsel aan zijn arm opleverde.
"Ik ben niet boos, het was een ongeluk. De eigenaar van de hond is hier ook voor een gesprek geweest en voor mij hoefde hij hem niet in te laten slapen. Ik vind het veel belangrijker dat die hond in het openbaar gemuilkorfd is. Mijn inschatting was dat deze man niet voldoende heerste over de hond. Een cursus had dit voorval kunnen helpen voorkomen."
Een verplichte hondencursus: het klinkt goed, maar in de praktijk is het niet haalbaar en gaat het geen zware aanvallen voorkomen, denkt advocaat Iaira Boissevain. Zij staat slachtoffers met ernstig letsel bij en ziet steeds vaker zware aanvallen door honden.
"Op zich is het een prima idee om met je hond een cursus te gaan doen. Maar de variatie in cursussen en deskundigheid is gigantisch en al die methoden zijn tegenstrijdig met elkaar. Ook gaat een cursus niet helpen als oplossing tegen zware aanvallen. Er is geen handboek hoe je een husky los moet laten met schapen, dat moet je gewoon niet doen. En je kunt een windhond niet leren om niet achter konijnen aan te gaan: dat zit in zijn DNA."
Dat veel honden die over de schreef gaan, pijn zouden hebben, vindt Boissevain flauwekul.
"Dat honden pijn zouden hebben, is echt flauwekul. Want dan is het toch typisch dat het vooral een bepaalde groep honden is die pijn heeft en gaat aanvallen. Ook is er bij de zware aanvallen nooit onderzoek naar gedaan."
Ze denkt dat er veel winst te halen is door goed na te denken over vechthonden, die speciaal zijn gefokt om te vechten.
'Mensen weten soms niet wat ze in huis halen'
Mensen die de wanhoop over hun viervoeter nabij zijn, kunnen terecht bij hondenexpert Yvette van Veldhuijsen van HondVeiligNederland. Zij onderzoekt of het gedrag van honden veilig is en of er iets aan de problemen is te doen. Zo heeft 92 procent van de honden die gebracht worden bij deze stichting pijn, aldus Van Veldhuijsen. Daarbij weten mensen volgens haar soms helemaal niet weten wat voor hond ze in huis halen. Bijvoorbeeld in het geval de van de jonge Mechelse herder die ze nu opvangt.
"Zijn baasjes bedachten op donderdag: we willen een hond en op vrijdagochtend was hij er. Door zijn type en achtergrond heeft hij veel energie en wil hij graag werken, maar dat is helemaal niet gebeurd. Dus hij bedacht zijn eigen werk en besloot hij iedereen die langs kwam aan te vallen. Dat ligt niet aan de hond, maar hij is niet opgevoed en heeft te weinig werk."
Moet je een hond wel of niet laten inslapen als deze de fout in is gegaan? Dat zijn vragen waar hondengedragstherapeute Hella van den Beemt voor staat bij de in beslag genomen honden.
"Inslapen is een maatregel waar wij achter staan. Als een hond in staat is tot vastpakken, schudden en scheuren, zeggen wij: daar moet je geen risico mee nemen."
"Ik zie twee mogelijke oplossingen, die elkaar niet uitsluiten. Je zou het type hond dat zware schade veroorzaakt omdat het in hun genen is opgeslagen, kunnen verbieden. Of je zou kunnen zeggen: op het moment dat een hond zware schade veroorzaakt, dan gaat deze hond de maatschappij uit en wordt het baasje strafrechtelijk vervolgd voor een misdrijf en moet een zware schadevergoeding betalen."
‘Het is niet dat ik hem dood wil’
Martine is wanhopig: haar hond heeft al wat dieren en haar ex-man aangevallen. Totdat hij zomaar midden in de huiskamer haar zoontje in het gezicht bijt. “Dat was best heftig”, blikt ze terug. “Het liefste zou ik toch willen dat hij herplaatst wordt. Ik denk niet dat wij het juiste gezin voor hem zijn.”
Ze kan haar tranen niet bedwingen als de dierenarts Mowgli onderzoekt op chronische pijn en vast een nieuw dierenasiel voor hem zoekt. “Het is niet dat ik hem dood wil”, zegt Martine. “Zo is het natuurlijk niet. Maar ik gun hem dat hij zijn rust krijgt en niet weer naar een vreemde omgeving moet. Ik geloof niet dat hij beter wordt in een asiel.”
Hoe is het nu met Mowgli? Dat lees je hier.
Meer weten?Kijk Dit is de Kwestie (EO) terug
In Dit is de Kwestie (EO) luidt de vraag: moeten we hondenbaasjes verplicht op cursus sturen? Hieronder kun je de aflevering kijken en zie je onder meer de persoonlijke verhalen van Samantha Moolenaar, Ron Muijres en de baasjes van Mowgli. Of kijk hier via NPO Start.
Praat mee
Wat zou volgens jou kunnen helpen om bijtincidenten te voorkomen?
- Is er in Nederland nog plaats voor agressieve bijthonden?
Is er in Nederland nog plaats voor agressieve bijthonden?
Wat zijn ze lief, wat kan je er fijn mee spelen en wat is het een heerlijk gezelschap voor de kinderen: de hond als huisdier. Heel veel mensen hebben een geweldige tijd met hun viervoeter. Helaas gaat het ook vaak mis: elk jaar worden ongeveer 150.000 Nederlanders gebeten door een hond. Hebben agressieve bijthonden nog een plek in ons land?
- Strengere regels voor hondenbezitters in het bos: 'Honden verstoren de natuur'
Strengere regels voor hondenbezitters in het bos: 'Honden verstoren de natuur'
Wil je lekker het bos in met je honden? Let dan even op. Natuurmonumenten heeft strengere regels voor hondenbezitters. Je mag nu nog maar met maximaal drie honden gaan wandelen in het groen. Waarom maakt Natuurmonumenten deze keuze? En wat betekent dit voor hondeneigenaren?
- Van wie is die hondendrol? Door een dna-test komen we er misschien achter
Van wie is die hondendrol? Door een dna-test komen we er misschien achter
Hondenpoep op straat: wie vindt het niet strontvervelend? De SGP in het Zeeuwse Reimerswaal heeft de oplossing voor dit probleem. Zij willen dat alle honden uit de gemeente wangslijm afstaan voor een dna-paspoort. Op die manier kunnen monsters van onopgeruimde drollen een match opleveren met de ‘dader’. En dan kun je denken, wat een stomme onzin, maar in Groot-Brittannië en Spanje doen ze dit al!