Inloggen bij dit

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

hondje corgi rent heel vrolijk over een grasveldje met speeltuin. Een afbeelding bij een artikel over hondenpoep en boetes aan de hand van dna-onderzoek.
© Pixabay

Van wie is die hondendrol? Door een dna-test komen we er misschien achter

28 september 2023 · 12:35| Leestijd: 5 min

Update: vandaag · 13:35

In dit artikel aan het woord

Helma OostelbosSP Tilburg
"Honden moeten sowieso gechipt worden dus waarom niet meteen een dna-test?"
Janine Verschure
Janine VerschureOnze Hond
"Hierover nadenken vind ik een goede zaak."
Mark de Haas
Mark de HaasAdviseur hondenpoepbeleid
"Deze maatregel gaat veel weerstand opleveren denk ik. Dan krijg je juist ‘treiterschijters’, die denken: de gemeente doet niks voor mij, dus ik ga het niet opruimen."

In het kort

Hondenpoep op straat: wie vindt het niet strontvervelend? De SGP in het Zeeuwse Reimerswaal heeft de oplossing voor dit probleem. Zij willen dat alle honden uit de gemeente wangslijm afstaan voor een dna-paspoort. Op die manier kunnen monsters van onopgeruimde drollen een match opleveren met de ‘dader’. En dan kun je denken, wat een stomme onzin, maar in Groot-Brittannië en Spanje doen ze dit al!

Wat denk jij?

Een dna-databank voor honden om overlast van hondenpoep aan te pakken?

Dit is de situatie

Dit zaakje stinkt

Iedereen die wel eens een stap buiten de deur zet, komt er vroeg of laat eentje tegen: een hondendrol. Het stinkt, het ziet er niet uit en het laatste wat je wil is dat je er vol in stapt. Is een dna-test op de drol een nieuw wapen in de strijd tegen deze bruine smerigheid?

Wel als het aan de inwoners van de Franse stad Béziers ligt. Het idee is dat hondenbezitters daar een genetisch paspoort moeten maken voor hun hond. Als er dan een hondendrol op de stoep gevonden wordt, kan deze geanalyseerd worden en gelinkt aan het baasje van de dader.

Wie zijn hond uitlaat zonder dat hij de genetische pas van zijn viervoeter kan laten zien, krijgt een boete van 38 euro. En wie de uitwerpselen van zijn hond niet opruimt, mag daar 122 euro voor aftikken. Om een genetisch paspoort aan te maken kunnen de baasjes speeksel van hun hond inleveren bij de dierenarts.

Wat vinden we bloedirritant in de wijk?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek onderzoekt waar we ons in de buurt het meest aan ergeren. Als het gaat om 'fysieke overlast' staat hondenpoep met stip op nummer één, zo blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2021. Tussen haakjes staat hoeveel mensen aangeven er last van te hebben:

  • Hondenpoep (58%)
  • Rommel op straat (44%)
  • Vernield straatmeubilair (17%)
  • Bekladde muren of gebouwen (10%)

Hier doen ze het al

Het plan komt er zo snel mogelijk als het ligt aan de burgemeester van het Franse stadje, Robert Ménard. In 2016 werd al eerder geprobeerd om deze maatregel in te voeren. De rechter oordeelde toen dat de maatregel een inbreuk zou zijn op de persoonlijke vrijheid.

De Franse burgemeester is trouwens niet de eerste met het idee: in het Belgische Knokke-Heist dachten ze ook een tijdje na over zo'n dna-databank. De (inmiddels overleden) burgemeester Leopold Lippens opperde dit voorstel in 2011, en liet zich op zijn beurt weer inspireren door het Italiaanse eiland Capri. De databank is er daar nooit gekomen, maar in 2014 kwam die er wel in Napels. 

In Nederland gebeurt nu hetzelfde. Mensen die niet de poep van hun hond opruimen op straat, kunnen in de toekomst misschien worden ontdekt in de plaats Reimerswaal. De SGP-partij daar wil dat hondeneigenaren verplicht een DNA-paspoort maken voor hun hond. Zo kunnen ze de poep die op straat ligt testen. Reimerswaal zou de eerste gemeente in Nederland zijn die deze regel invoert.

Slaande ruzie om hondenpoep in Tilburg

Dat mensen vreselijk kwaad kunnen worden om hondenpoep, bleek in 2011 wel in Tilburg. Toen een 42-jarige vrouw haar hondje uitliet, sloeg een man met een bezemsteel in haar gezicht, meldt het AD.

Op een donderdagmiddag in november, rond een uurtje of vijf, liet de vrouw haar hond uit op de Schubertstraat. Toen haar viervoeter een drol legde, ruimde de vrouw deze keurig op met een zakje.

Terwijl ze dat deed werd ze aangesproken door een man die de stoep aan het vegen was. Hij verweet haar dat baasjes de poep van hun hondjes niet opruimen. Hoewel de vrouw liet zien dat zij dat juist wel deed, werd de man toch boos.

De woordenwisseling liep uit op een slaande ruzie en de man raakte de vrouw met de bezemsteel in haar gezicht. De vrouw liep een bloedende hoofdwond op en deed aangifte bij de politie.

Dit is de discussie

Zwaardere straffen voor baasjes?

Het inzetten van dna tegen hondenpoep op straat: heeft dat ook toekomst in Nederland? Moeten er überhaupt strengere maatregelen genomen worden om de overlast van de dierlijke uitwerpselen tegen te gaan?

Helma Oostelbos, (oud-)raadslid van de SP in Tilburg, opperde het in 2021 dus al eens. Dat het nu in Frankrijk wél is gelukt, kan zomaar eens reden zijn om het opnieuw op de kaart te krijgen. 

Helma Oostelbos
Helma OostelbosSP Tilburg

"Op heterdaad betrappen lukt bijna niet, dus een dna-opsporing lijkt me een prima alternatief. Zou kunnen hoor, dat ik het naar aanleiding van Frankrijk nog een keer op de kaart probeer te krijgen."

Dat het een plan is wat veel aandacht vereist, is wel duidelijk. Veel mensen zetten dan ook hun vraagtekens bij het plan. Janine Verschure van Onze Hond vindt het goed dat we hier over nadenken, maar stelt daarbij ook gelijk kritische vragen.

Janine Verschure
Janine VerschureOnze Hond

"Het lijkt me best een ding, een dna-test verplicht stellen. Moet je dan poep gaan opvangen en die naar een dierenarts brengen die het in een lab onderzoekt? En denk eens aan toeristen? Als je geen dna-profiel hebt kun je de rechtmatige eigenaar van de bolus ook niet vinden. Maar hierover nadenken vind ik een goede zaak."

Er zijn ook andere manieren om het hondenpoepbeleid aan te vliegen, zegt Mark de Haas. Hij onderzoekt verschillende manieren om een maximaal beleid rondom hondenpoep te organiseren. Hij constateert dat de overlast door hondenpoep sinds 2016 is afgenomen, en de beste remedie is een positief gemeentelijk beleid, stelt De Haas.

Mark de Haas
Mark de Haasadviseur hondenpoepbeleid

"De beste gemeenten zijn die gemeenten die het positief aanvliegen, die met de burgers samen een hondvriendelijk beleid maken. Deze maatregel gaat veel weerstand opleveren denk ik. Dan krijg je juist ‘treiterschijters’, die denken: de gemeente doet niks voor mij, dus ik ga het niet opruimen."

Dit is de community

We vroegen in onze WhatsAppgroep naar jullie mening!

Paul

"In Nederland moet je in vrijwel alle gemeenten hondenbelasting betalen. Hoe onrechtvaardig is dat! Er zijn in Nederland ongeveer 1,7 miljoen honden en ongeveer 4,7 miljoen katten. Katten schijten overal, behalve in hun eigen tuin. En dan nog de paarden... Erg onrechtvaardig dus om hondenbezitters zwaar(der) aan te pakken."

Menno

"Ik heb een hond en heb mijn hond getraind dat ze niet op straat poept, maar alleen op zachte ondergrond. Ook daar ruim ik altijd op. De gemeente moet zorgen voor voldoende poepzakjes op de juiste plekken. Als men dan nog steeds niet opruimt mag wat mij betreft harder gestraft worden. Het is zo ranzig."

Marijke

"Ik ruim op en vind ook dat anderen dat moeten doen. Maar ik vind ook dat als dit je grootste probleem is in het leven, je in je handjes mag knijpen."

Ben

Dit probleem kan je alleen maar oplossen door handhaving. Lage pakkans compenseren met torenhoge boetes. Het alternatief is camerabewaking en de daders in lokale media publiceren. Dan is het gelijk de laatste keer, dat weet ik 100% zeker. Ook paal en perk stellen aan het aantal honden. Waarom moet iemand drie enorme honden hebben in een klein appartement?"

Praat mee

Waar erger jij je aan in jouw wijk?

Inloggen bij eo

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Dit is het debat

Will je meer zien en horen over dit onderwerp? Kijk hieronder naar het gesprek dat er gevoerd is in Dit is de Middag

Dit is de Dag (EO)

Meer weten? Luister dan naar Dit is de Dag (EO) op NPO Radio 1. Presentator Jan Willem Wesselink gaat in gesprek met Janine Verschure (hoofdredacteur Onze Hond), Paul Overgaauw (dierenarts en parasitoloog) en Gary Yanover (hondenliefhebber). 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook