Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Hondenuitlaatservice.
© ANP

Strengere regels voor hon­den­be­zit­ters in het bos: 'Honden verstoren de natuur'

25 januari 2024 · 06:45| Leestijd: 3 min

Update: 9 augustus 2024 · 15:57

In dit artikel aan het woord

Lisanne Kiphardt
Lisanne KiphardtEigenaar hondenuitlaatservice
"Het is moeilijk om buiten het bos andere uitlaatplekken te vinden."
Arjan Postma
Arjan PostmaBoswachter
"Dassen blijven soms bijna drie dagen binnen als een hond over de dassenburcht heeft gelopen."

In het kort

Wil je lekker het bos in met je honden? Let dan even op. Natuurmonumenten heeft strengere regels voor hondenbezitters. Je mag nu nog maar met maximaal drie honden gaan wandelen in het groen. Waarom maakt Natuurmonumenten deze keuze? En wat betekent dit voor hondeneigenaren?

Wat denk jij?

Laat jij je hond uit in het bos?

Dit is de situatie

Nog maar maximaal drie honden in het bos

Met meer dan drie honden het bos in, dat mag niet meer van Natuurmonumenten. De organisatie merkt dat de natuurgebieden steeds vaker beschadigd worden door bezoekers. En wil onder andere met deze maatregel de druk op de natuur verminderen.

Van wie zijn de Nederlandse bossen?

De overheid bezit bijna 49% van de bossen in Nederland. De grootste terreineigenaar van de overheid is Staatsbosbeheer. De andere bossen zijn van verschillende particuliere boseigenaren. Hieronder zijn organisaties voor natuurbehoud, zoals Natuurmonumenten en de Provinciale landschappen. Bijna 30% van het bosoppervlak in particulier bezit is van kleine boseigenaren: dat zijn particulieren die minder dan vijf hectare bos bezitten. 

Andere nieuwe regels zijn dat organisatoren van evenementen en (sport)activiteiten toestemming moeten vragen en dat asverstrooiing niet meer is toegestaan. Natuurmonumenten begrijpt dat mensen er aan moeten wennen dat sommige activiteiten ineens geld kosten of niet meer kunnen. Boswachter Jowien van der Vegte zegt hierover op de website van Natuurmonumenten: "Natuurrecreatie is nooit vrijblijvend geweest. De impact van recreatie op de natuur kan groot zijn. Het beheer van natuurgebieden kost veel geld en tijd."

Wat doet Natuurmonumenten?

In Nederland beschermt Natuurmonumenten meer dan 110.000 hectare natuur: bossen, duinen, weilanden en heide. Deze kaart laat alle natuurgebieden van Natuurmonumenten zien.  

Volgens Natuurmonumenten heeft Nederland een tekort aan recreatieruimte. Daarom moeten provincies dit tekort oplossen door in en om steden en dorpen meer ruimte voor recreanten en sporters te creëeren. "Zodat mensen voor een frisse neus, rondje hardlopen of wandeling met de hond niet alleen in - vaak kwetsbare - natuurgebieden terecht kunnen."

Dit is de discussie

Mooi dat de regels voor honden in het bos zijn aangescherpt?

Dat in de bossen van Natuurmonumenten nu nog maar maximaal drie honden per baasje zijn toegestaan, vindt boswachter Arjan Postma goed nieuws. In Op1 (EO) zegt hij dat veel mensen niet doorhebben hoe verstorend de aanwezigheid van honden in de natuur is.

Arjan Postma
Arjan PostmaBoswachter

"Heel veel dieren reageren op het silhouet dat ze zien. En een hond heeft het silhouet van een roofdier. Dus als daar heel veel van rondlopen in een natuurgebied, dan gaan dieren daar op reageren. Dat gaat van vogels tot bijna alle dieren. Dassen blijven soms bijna drie dagen binnen als een hond over de dassenburcht heen heeft gelopen. Als recreatie ten koste gaat van natuurbescherming, dan moeten we daar met elkaar een oplossing voor vinden."

Twee keer op een dag laat Lisanne Kiphardt, eigenaar van een hondenuitlaatservice, groepen honden uit. Ze schrok van de nieuwe regels, al heeft ze er zelf geen last van. Ze laat haar honden namelijk uit in de bossen van Staatsbosbeheer en die hebben andere regels. Maar Kiphardt spreekt namens al haar collega's die niet meer naar het bos kunnen met hun honden. 

Lisanne Kiphardt
Lisanne KiphardtEigenaar hondenuitlaatservice 'The dog house'

"Dit heeft impact op iedereen. Want dat het nu bij Natuurmonumenten is, betekent niet dat anderen niet gaan volgen. En hoe lang duurt het voordat het een landelijke regel wordt? Mijn honden rennen niet het bos in. Als ik wegloop gaan ze met me mee. Ik heb de roedel denk ik beter onder controle dan menig hondenbaas."

Het is moeilijk voor Kiphardt om andere uitlaatplekken te vinden. Veel natuurgebieden zijn al verboden terrein. Ook heeft ze geprobeerd om iets te kopen of te huren, maar zonder succes. Het zou volgens Postma goed zijn als er andere gebieden komen waar honden uitgelaten kunnen worden. Zo kan de druk op de natuurgebieden verlicht worden. Hij heeft wel een idee. 

Arjan Postma
Arjan PostmaBoswachter

"We hebben hele lelijke bedrijventerreinen in Nederland. Er liggen vaak hele grote stukken van braak. Daar kun je als provincie of gemeente een hondenlosloopgebied van maken. Het kan voor de helft een park zijn. Je zou er zelfs een mountainbikeroute in kunnen aanleggen. Vanuit de groenfondsen kun je het bedrijventerrein leuk aankleden. In het weekend is het dan geen dode enge plek, want er zijn mensen leuk aan het recreëren."

Praat mee

Waar laat jij je hond uit?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer zien?

Kijk Op1

Als je meer wil weten over dit onderwerp, kijk dan naar Op1 (EO), hier of via NPO Start

Meer lezen?

Dit schreven we eerder

Op1Op1

Dit artikel hoort bij het programma

Op1

  • Hier & Nu

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen