Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties

Wat denk jij?

Is het moreel aanvaardbaar om te zeggen: mijn partner is ziek geworden en daarmee niet meer de persoon waar ik voor gekozen heb, ik stop ermee?

Long covid-patiënten én hun partners voelen zich heel vaak schuldig

31 augustus 2024 · 09:00| Leestijd: 2 min

Update: 4 september 2024 · 10:41

Geschreven doorRedactie DIT

In het kort

Honderdduizenden Nederlanders kampen met long covid. Ze kregen corona, maar bij hun ging het nooit meer weg. Relatietherapeut Mirjam Janssens ziet veel van deze mensen, samen met hun partners.

Janssens ziet heel veel schuldgevoelens bij de stellen. “Schuld bij de zieke en overbelasting bij de partner. Partners durven niet aan te geven dat ze overbelast zijn, dat ze het eigenlijk heel vervelend vinden.”

Wat denk jij?

Is het moreel aanvaardbaar om te zeggen: mijn partner is ziek geworden en daarmee niet meer de persoon waar ik voor gekozen heb, ik stop ermee?

Als je elkaars partner bent, heb je een horizontale relatie, maar als je voor iemand gaat zorgen, is die relatie verticaal. “Dat is natuurlijk ingewikkeld. Wil je dat? Hoe lang hou je dat vol? Dat zijn hele moeilijke beslissingen, want je laat niet iemand die ziek is in de steek. Daar vindt de hele omgeving iets van”, aldus Janssens.

Janssens veroordeelt het niet als iemand de beslissing neemt om een relatie te verbreken. “Het moet goed zijn voor allebei. Als je bij elkaar blijft en er is alleen maar hommeles en spanning, dan is het voor niemand goed, ook voor de zieke niet.”

Tips

Janssens heeft eigenlijk maar één tip voor stellen die zoiets meemaken: eerlijk zijn. “Spreek écht uit wat er op je hart ligt. Want de ander ziet het toch wel aan je. Ga desnoods in gesprek met een derde persoon die het een beetje kan stroomlijnen, zoals een relatietherapeut.”  

Wat is het effect van long covid op je relatie?

Het leven van honderdduizenden long covidpatiënten in Nederland is ernstig ontwricht. Dat heeft ook invloed op relaties. Hoe hou je je relatie in stand als een van de twee uitzichtloos ziek wordt? Lees hier het artikel met verschillende perspectieven op dit onderwerp.

Meer weten?

Kijk Dit is de Kwestie

Kijk de aflevering 'Wat is het effect van long covid op je relatie' hieronder of hier via NPO Start. Dit is de Kwestie (EO) is elke dinsdagavond om 21.00 uur op NPO2.

Dit maakten we ook

DIT zijn de makers

Redactie DIT
Redactie DITOnline
Kefah Allush
Kefah AllushPresentatie

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen