Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties


Kun jij je cadeaus veroorloven voor de feestdagen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Wat is jouw budget voor Sinterklaas- en kerstcadeaus?

WIe rijk is krijgt lekkers?

Zo scoor je toch nog kerstcadeaus in de dure de­cem­ber­maand

Geschreven door Nicolette de Boer

9 november 2023 · 11:09

Update: 18 december 2023 · 14:05

In gesprek met

Foto van "Elk kind mag bij ons speelgoed uitzoeken. Kinderen moeten voelen dat ze gelijk zijn aan elkaar."
Vanessa UmbohOprichter Toys4All
"Elk kind mag bij ons speelgoed uitzoeken. Kinderen moeten voelen dat ze gelijk zijn aan elkaar."
Foto van "Ouders kunnen bij ons speelgoed langsbrengen, waarvoor ze een waardepunt krijgen."
Esther GroenheideVrijwilliger SwapSint Haarlem
"Ouders kunnen bij ons speelgoed langsbrengen, waarvoor ze een waardepunt krijgen."
Foto van "Het speelgoed is bij ons erg in trek."
Dennis SpierenburgKringloopmedewerker
"Het speelgoed is bij ons erg in trek."

In het kort

De reclames voor Sinterklaas zijn nog maar net achter de rug, en die van kerst vliegen je al om de oren: het is december. Maar deze dure maand is niet aan iedereen besteed. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je toch nog een leuk cadeau kunt kopen.

Wat denk jij?

Kun jij je cadeaus veroorloven voor de feestdagen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Dit is de situatie

Dure uitgaves met Kerst en Sinterklaas

Van oudsher is december een drukke maand vol feestdagen, met Sinterklaas, Kerst en oudjaarsavond. Dat mag allemaal het nodige kosten: we geven er makkelijk honderden euro’s aan uit. Maar niet iedereen kan zich altijd een uitgebreid kerstmaal of dure cadeaus voor zijn of haar kinderen veroorloven. Zo is de inflatie nog altijd torenhoog en zijn de prijzen gestegen, waardoor veel mensen elk dubbeltje moeten omdraaien.

Inflatie
Als gevolg van de hoge inflatie kende Nederland vorig jaar met een daling van 1,2 procent de grootste koopkrachtdaling in veertig jaar. Begin dit jaar meldde het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) dat huishoudens gemiddeld 40 euro minder te besteden hebben in 2022.

Dit is de discussie

Hoe kom je toch nog aan leuke, betaalbare cadeaus?

Heb je een smalle beurs en wil je toch onverminderd meedoen in december, is enige creativiteit dus nodig. In Dit is de Middag kwamen verschillende mogelijkheden aan bod.

Eén van de opties is: kom mooi speelgoed ruilen voor iets anders. Dat is het idee achter SwapSint, vertelt vrijwilliger Esther Groenheide in Dit is de Middag. Door heel het land zijn dit soort ruilmarkten te vinden.

Esther Groenheide

Vrijwilliger Swapsint

"Swapsint is een soort speelgoedruilmarkt. Ouders kunnen bij ons speelgoed langsbrengen, waarvoor ze een waardepunt krijgen. Met die waardepunt kunnen ze later op de dag weer ander speelgoed uitzoeken. Het gaat om speelgoed, maar ook bijvoorbeeld om boekjes en gezelschapsspellen."

Eén van de manieren die we allemaal wel kennen: de kringloop. Daar koop je veel voor weinig. Steeds meer gezinnen vinden hun toevlucht tot tweedehands speelgoed, merkt kringloopmedewerker Dennis Spierenburg.

Dennis Spierenburg

Werkt in kringloop Overvecht

"We zien dat het speelgoed echt in trek is. Spellen en puzzels worden allemaal weer hergebruikt en verkocht. Een puzzel kost tussen de 1,50 en 2,50 euro, net als een gezelsschapsspel. We hebben ook een uitgiftepunt bij de voedselbank, waar ik ook ineens klanten zie die ik normaal in de winkel tegenkom. Dan besef je dat mensen met een middeninkomen het ook steeds slechter hebben. Dat vind ik toch wel schrijnend in een land als Nederland."

Of je het als kind thuis nou breed hebt of niet, dat maakt niet uit voor Vanessa Umboh. Met een grote, gele bus vol speelgoed rijdt ze door wijken waar veel armoede is en mogen kinderen zelf iets uitzoeken.

Vanessa Umboh

Oprichter van Toys4All

“We verzamelen speelgoed, maken het weer mooi en rijden door wijken waar veel armoede heerst. Door alle kinderen toe te laten, krijgen ze allemaal de kans en wordt er niemand gestigmatiseerd. Ik vind het belangrijk dat kinderen voelen dat ze gelijk zijn aan elkaar. Ik wil hen een mooie ervaring geven, wat uiteindelijk een mooie herinnering wordt die hen later weer kan troosten als ze zich even niet fijn voelen.”

Dit is de uitzending

Dit is de Middag

Benieuwd naar het hele gesprek dat presentator Hans van der Steeg bij Dit is de Middag (EO) voerde? Kijk hieronder de uitzending. En wil je meer afleveringen van Dit is de Middag zien? Ga dan naar NPO Start. 

Wat denk jij?

Wat is jouw budget voor Sinterklaas- en kerstcadeaus?