WIe rijk is krijgt lekkers?
Zo scoor je toch nog kerst- en sinterklaascadeaus in de dure decembermaand
9 november 2023 · 10:09
Update: 16 november 2023 · 12:33

In gesprek met

Vanessa Umboh
Oprichter Toys4All
"Elk kind mag bij ons speelgoed uitzoeken. Kinderen moeten voelen dat ze gelijk zijn aan elkaar."

Esther Groenheide
Vrijwilliger SwapSint Haarlem
"Ouders kunnen bij ons speelgoed langsbrengen, waarvoor ze een waardepunt krijgen."

Dennis Spierenburg
Kringloopmedewerker
"Het speelgoed is bij ons erg in trek."
In het kort
De reclames voor Sinterklaas en kerst vliegen je al om de oren: december staat voor de deur. Maar deze dure maand is niet aan iedereen besteed. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je toch nog een leuk cadeau kunt kopen.
Wat denk jij?
Kun jij je cadeaus veroorloven voor de feestdagen?
Dit is de situatie
Dure uitgaves met Kerst en Sinterklaas
Van oudsher is december een drukke maand vol feestdagen, met Sinterklaas, Kerst en oudjaarsavond. Dat mag allemaal het nodige kosten: we geven er makkelijk honderden euro’s aan uit. Maar niet iedereen kan zich altijd een uitgebreid kerstmaal of dure cadeaus voor zijn of haar kinderen veroorloven. Zo is de inflatie nog altijd torenhoog en zijn de prijzen gestegen, waardoor veel mensen elk dubbeltje moeten omdraaien.
Inflatie
Dit is de discussie
Hoe kom je toch nog aan leuke, betaalbare cadeaus?
Heb je een smalle beurs en wil je toch onverminderd meedoen in december, is enige creativiteit dus nodig. In Dit is de Middag kwamen verschillende mogelijkheden aan bod.
Eén van de opties is: kom mooi speelgoed ruilen voor iets anders. Dat is het idee achter SwapSint, vertelt vrijwilliger Esther Groenheide in Dit is de Middag. Door heel het land zijn dit soort ruilmarkten te vinden.
"Swapsint is een soort speelgoedruilmarkt. Ouders kunnen bij ons speelgoed langsbrengen, waarvoor ze een waardepunt krijgen. Met die waardepunt kunnen ze later op de dag weer ander speelgoed uitzoeken. Het gaat om speelgoed, maar ook bijvoorbeeld om boekjes en gezelschapsspellen."
Eén van de manieren die we allemaal wel kennen: de kringloop. Daar koop je veel voor weinig. Steeds meer gezinnen vinden hun toevlucht tot tweedehands speelgoed, merkt kringloopmedewerker Dennis Spierenburg.
"We zien dat het speelgoed echt in trek is. Spellen en puzzels worden allemaal weer hergebruikt en verkocht. Een puzzel kost tussen de 1,50 en 2,50 euro, net als een gezelsschapsspel. We hebben ook een uitgiftepunt bij de voedselbank, waar ik ook ineens klanten zie die ik normaal in de winkel tegenkom. Dan besef je dat mensen met een middeninkomen het ook steeds slechter hebben. Dat vind ik toch wel schrijnend in een land als Nederland."
Of je het als kind thuis nou breed hebt of niet, dat maakt niet uit voor Vanessa Umboh. Met een grote, gele bus vol speelgoed rijdt ze door wijken waar veel armoede is en mogen kinderen zelf iets uitzoeken.
“We verzamelen speelgoed, maken het weer mooi en rijden door wijken waar veel armoede heerst. Door alle kinderen toe te laten, krijgen ze allemaal de kans en wordt er niemand gestigmatiseerd. Ik vind het belangrijk dat kinderen voelen dat ze gelijk zijn aan elkaar. Ik wil hen een mooie ervaring geven, wat uiteindelijk een mooie herinnering wordt die hen later weer kan troosten als ze zich even niet fijn voelen.”
Dit is de uitzending
Dit is de Middag
Benieuwd naar het hele gesprek dat presentator Hans van der Steeg bij Dit is de Middag (EO) voerde? Kijk hieronder de uitzending. En wil je meer afleveringen van Dit is de Middag zien? Ga dan naar NPO Start.
Wat denk jij?