Is dit het ideale moment om voor zonnepanelen te kiezen?
8 november 2023 · 10:00| Leestijd: 4 min
Update: 9 augustus 2024 · 16:00
In dit artikel aan het woord
"Op het hoogtepunt van de energiecrisis kregen we honderd aanvragen per dag binnen. Dat is nu gehalveerd."
"Zonnepanelen zijn nog steeds een hele goede investering. Op de lange termijn verdien je er geld mee."
In het kort
Twijfel jij al jaren of je die zonnepanelen nou wel of niet moet aanschaffen? Een beter moment dan nu lijkt er niet te komen. De prijs van zonnepanelen is flink gedaald en wachttijden zijn er nauwelijks nog. Een gouden kans voor iedereen die al twijfelde om te beginnen aan zonnepanelen?
Wat denk jij?
Heb jij zonnepanelen?
Aantal reacties: 0
Wie wil nog zonnepanelen hebben?
Misschien heb je ze wel op het dak van je huis liggen of overweeg je om ze aan te schaffen: zonnepanelen. Vanwege de energiecrisis waren ze razend populair. Heel veel mensen wilden zonnepanelen om op die manier minder gas nodig te hebben. Ook waren er aantrekkelijke subsidieregelingen, wat het financieel interessant maakte om ze aan te schaffen.
Maar sinds dit voorjaar worden er plotseling veel minder zonnepanelen verkocht. Dat kan er mee te maken hebben dat de Tweede Kamer een nieuwe wet heeft aangenomen. Deze wet zegt dat vanaf 2025 de salderingsregeling niet meer zal bestaan. De wet is nog niet definitief goedgekeurd door de Eerste Kamer, maar het zorgt al wel voor onzekerheid bij consumenten.
Wat is de salderingsregeling?
Met de salderingsregeling mochten mensen die zonnepanelen hadden, de extra stroom die ze op het net zetten later gratis gebruiken. Veel mensen hebben zonnepanelen gekocht omdat deze regeling bestond. Maar de politiek vindt dat deze regeling nu niet meer nodig is, omdat deze zijn doel bereikt heeft: mensen gebruiken nu meer milieuvriendelijke energie. Het plan is om de salderingsregeling tussen 2025 en 2031 stapsgewijs af te bouwen.
Maar zelfs als de salderingsregeling verdwijnt, kan het nog slim zijn om geld te steken in zonnepanelen. Op dit moment verdien je je investering meestal binnen zeven jaar terug. Zonder salderingsregeling duurt het misschien één tot twee jaar langer voordat je je geld terugkrijgt van de zonnepanelen. Goede zonnepanelen gaan meestal wel 25 jaar mee, dus je hebt nog genoeg tijd om te besparen op je energierekening.
Hoe duur zijn zonnepanelen?
Als je overweegt om zonnepanelen te nemen, is de eerste vraag waar je een antwoord op wil hebben natuurlijk: wat kost dat?
In 2023 kost een set van tien zonnepanelen, inclusief omvormer en installatie, meestal tussen de 3.500 en 5.000 euro. Deze panelen hebben een totaal vermogen van 2.500 Wattpiek (Wp). Meestal duurt het ongeveer zeven jaar voordat je dit geld hebt terugverdiend door besparingen op je energierekening.
Maar let op, dit is een schatting. De echte kosten kunnen verschillen, afhankelijk van jouw situatie. De prijs hangt af van hoeveel energie je gebruikt (hoeveel panelen je nodig hebt), het merk en de grootte van de zonnepanelen. Ook verschillen de installatiekosten per bedrijf dat zonnepanelen installeert.
De laatste jaren is het aantal zonnepanelen in Nederland gigantisch gestegen. Er zijn nog geen cijfers van 2023, maar installateurs zien dit jaar dus een flinke stagnering van die groei. Het opgetelde vermogen van alle zonnepanelen in Nederland, wordt het zonnestroomvermogen genoemd. Dit getal wordt uitgedrukt in megawatt (1.000 kilowatt).
Is dit het perfecte moment voor zonnepanelen?
Inmiddels is de vraag naar zonnepanelen dus helemaal ingestort. Installatiebedrijven zijn zelfs medewerkers aan het ontslaan. Daardoor zijn zonnepanelen wel stukken goedkoper geworden: vergeleken met een jaar geleden betaal je nu 20% minder. En moest je vorig jaar nog eindeloos lang wachten op de installatie, nu kan je de zonnepanelen in een mum van tijd op je dak hebben. En dus is de vraag of dit het ideale moment is om zonnepanelen te kopen.
Arnout Mobertz zal die vraag altijd met 'ja' beantwoorden, want hij is eigenaar van Sunleaves, een aanbieder van zonnepanelen. Hij maakte in 2022 van dichtbij mee hoe de vraag naar zonnepanelen enorm toenam. Mobertz zag in die periode enorme paniek bij mensen, omdat de energie zo duur was, beschrijft hij in Geld of je Leven (EO).
"Mensen wilden liever vandaag dan morgen zonnepanelen. Installatiebedrijven werden werkelijk waar overspoeld door aanvragen en iedereen wilde gelijk aan de beurt zijn. Op het hoogtepunt van de energiecrisis kregen we ongeveer honderd aanvragen per dag binnen. Daar is geen enkel bedrijf op ingericht. Inmiddels is het aantal installaties bij ons gehalveerd."
Dirk-Jan Wolfert is oprichter en algemeen directeur van de Vastelastenbond. Hij zegt dat minder mensen kiezen voor zonnepanelen, omdat er onzekerheid is over de salderingsregeling. Ook speelt mee dat de energieprijzen heel hard zijn gedaald. Toen die vorig jaar zo hoog waren, kon je de aanschaf van zonnepanelen heel snel terugverdienen. Hoewel dat nu anders is, zijn zonnepanelen volgens Wolfert nog steeds het overwegen waard.
"Ik snap dat mensen zich zorgen maken over zonnepanelen, maar ze moeten zich niet laten leiden door het sentiment. Als je de rekensom maakt, kom je erachter dat zonnepanelen nog steeds een hele goede investering zijn. Dat doe je niet voor één of twee jaar. Nu is de terugverdientijd wel wat langer dan vorig jaar, maar je wint er nog steeds geld aan op de lange termijn. Of dit het ideale moment is om in te stappen? Ik denk het wel."
Luister onze podcast
Benieuwd naar het hele gesprek? Luister hier naar Geld of je Leven (EO) waarin presentator Jan Willem Wesselink in gesprek gaat met Dirk-Jan Wolfert (Vastelastenbond) en Arnout Mobertz (eigenaar Sunleaves).
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
- Zonnepanelen flink goedkoper: neemt de kans op ongelukken hierdoor toe?
Zonnepanelen flink goedkoper: neemt de kans op ongelukken hierdoor toe?
- Heffing betalen voor je zonnepanelen: is de verduurzaming in gevaar?
Heffing betalen voor je zonnepanelen: is de verduurzaming in gevaar?
Praat mee
Waarom heb jij wel/geen zonnepanelen?
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is Geld of je leven