'Nederlands is een prachtige taal', minister Eppo Bruins wil minder Engels in het hoger onderwijs
17 oktober 2024 · 10:00| Leestijd: 5 min
Update: 17 oktober 2024 · 15:20
In het kort
Nederland wil minder internationale studenten. En minister van Onderwijs Eppo Bruins heeft een plan: minder Engels en meer Nederlands op hogescholen en universiteiten. Gaat dit plan werken?
Wat denk jij?
Kreeg jij in het Engels les tijdens je studie?
Aantal reacties: 0
Nederland(s) stelt best wat voor
De minister heeft verschillende argumenten om het Nederlands op universiteiten en hogescholen te promoten. Hij vindt dat we onszelf als Nederland serieuzer mogen nemen en ook trots mogen zijn op onze taal, zegt hij in Dit is de Dag (EO). "We hebben een prachtige taal en een prachtig land. We zijn met achttien miljoen Nederlanders en we zijn de zestiende economie van de wereld. Je hoeft er helemaal niet klein over te denken."
De plannen van Bruins staan in de Wet internationalisering in balans. Deze wet komt van zijn voorganger Robbert Dijkgraaf, maar Bruins heeft wat regels in de wet aangescherpt. De plannen moeten ervoor zorgen dat er minder internationale studenten naar Nederland komen.
Meer Nederlands en minder Engels in het hoger onderwijs, maar hoe dan?
Als de Wet internationalisering in balans wordt aangenomen, dan moeten universiteiten en hogescholen kiezen in welke taal zij een opleiding willen gaan geven: in het Engels of in het Nederlands. Als een instelling kiest voor Engels, dan wordt door een onafhankelijke commissie getest of dit ook echt nodig is.
Het gaat alleen om de bachelors. De masters mogen nog gewoon in het Engels gegeven worden. Voor sommige studies kan een uitzondering gemaakt worden, als het om sectoren gaat waar we in Nederland tekorten hebben op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld in de techniek.
Een bachelorstudie krijgt het stempel Nederlands als twee derde van de studie in het Nederlands wordt gegeven. Er is dus nog steeds ruimte om deels in het Engels les te geven.
'Woningtekort door internationale studenten'
Bruins wil met de wet ook internationale studenten ontmoedigen om voor hun studie naar Nederland te komen. Want we hebben volgens hem nu te veel internationale studenten in Nederland. Hij hoort van universiteiten en hogescholen "dat sommige collegezalen echt overvol zijn".
En daarnaast hebben we "een oververhitte woningmarkt", aldus Bruins. Hij snapt dat deze wet niet de oplossing is voor het woningtekort, maar: "Het is een bijdrage aan een woningmarkt waar mensen weer woningruimte kunnen vinden, maar waar ook studenten weer voor een betaalbare studentenkamer kunnen gaan."
"Dit beleid is alsof je met een grote sloophamer een teer porseleinen kopje probeert te repareren waar het oortje vanaf is gevallen."
'Ondermijning verdienmodel van universiteiten'
Het inperken van Engels in het hoger onderwijs, leidt niet bij iedereen tot enthousiasme. Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker van de Universiteit Leiden denkt dat het beleid negatieve effecten gaat hebben: In Dit is de Dag (EO) zegt hij: "Het lijkt alsof je met een grote sloophamer een teer porseleinen kopje probeert te repareren waar het oortje vanaf is gevallen."
De grootste studie van de Universiteit Leiden is een Engelstalige studie met 2.000 studenten. "Als die omvalt, dan is de financiële basis van de universiteit weg. En dan weet ik niet wat er gebeurt met onze faculteit." Bij de faculteit Geesteswetenschappen, waar Koreastudies onder valt, zitten ook de studies Nederlands en Geschiedenis. Dat zijn Nederlandstalige opleidingen. En die Nederlandstalige opleidingen kunnen volgens Breuker "niet overleven zonder dat er geld wordt gegenereerd met een grote Engelstalige bachelor". Buitenlandse studenten brengen geld in het laatje, dat de universiteit niet krijgt van de Nederlandse overheid, aldus Breuker.
Minister Bruins vraagt zich af of het überhaupt een verstandig verdienmodel is door "zoveel mogelijk internationale studenten naar Nederland te halen om andere dingen op poten te houden". Het ministerie moet volgens de minister samen met de hogescholen en universiteiten gaan nadenken over het financieringsmodel van het hoger onderwijs.
Niet alle internationale studenten hoeven weg van minister Bruins
Het idee van de nieuwe wet is dus minder internationale studenten in Nederland, maar tegelijk is het doel van de minister om niet alle internationale studenten weg te jagen. Sterker nog, hij wil juist dat de internationale studenten die nog wel komen langer blijven.
Op dit moment vertrekken vier op de vijf Europese studenten weer uit Nederland na hun studie. En die studenten kosten de belastingbetaler per jaar 10.000 euro, aldus Bruins. Het is volgens hem dus logisch om te proberen de studenten hier te houden. "Als de belastingbetaler hun studie grotendeels bekostigt, wil je ervoor zorgen dat de kans dat ze blijven groter wordt, zodat ze ook echt economisch gaan bijdragen aan ons land." De studenten zijn hard nodig: "Zeker in de beroepen waar mensen tekort komen en in de krimpgebieden."
Wat denk jij?
Goed dat Engels wordt teruggedrongen op hogescholen en universiteiten
Aantal reacties: 0
Luister Dit is de Dag (EO) terug
In Dit is de Dag (EO) gaat Margje Fikse verder over dit onderwerp in gesprek met minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag
Dit artikel hoort bij de podcast
Dit is de dag