Is er nog een toekomst voor programma's zoals Temptation Island?
12 september 2023 · 12:15| Leestijd: 4 min
Update: 9 oktober 2024 · 16:35
In dit artikel aan het woord
"Hier wordt mensen onbeschrijflijk veel leed aangedaan."
"Dat RTL ermee stopt is een hypocriete beslissing."
"RTL heeft geen andere keus dan dit hele genre van de buis halen."
In het kort
Na The Voice of Holland haalt RTL per direct een ander succesvol programma van de buis: Temptation Island. Veertien oud-deelnemers hebben juridische stappen ondernomen omdat zij door het programma ernstige psychische problemen zouden hebben gekregen. Is het tijd om schadelijke realityprogramma's permanent in de ban te doen?
Wat denk jij?
Terecht dat Temptation Island van tv is gehaald?
Aantal reacties: 0
Wat gebeurt er in Temptation Island?
Temptation Island, je hebt er vast wel eens van gehoord, of het programma gezien op televisie. In Temptation Island testen koppels hun relatie. Ze gaan naar een mooi eiland, waar ze apart worden gezet. Daar ontmoeten ze aantrekkelijke mensen van het andere geslacht: de verleiders. Het doel is om te kijken of de deelnemers trouw kunnen blijven aan hun partner of dat ze verleid worden door anderen.
Tijdens hun verblijf op het eiland hebben ze geen contact met hun partner. Ze worden gefilmd terwijl ze met anderen praten en tijd doorbrengen. De beelden worden later aan hun partner getoond en dat kan voor problemen zorgen. Temptation Island staat bekend om alle drama en problemen die het veroorzaakt in de relaties van de deelnemers. Blijkbaar scoort het goed en willen er veel mensen naar kijken: tijdens het best bekeken seizoen (2018) keken er gemiddeld 700.000 mensen per aflevering.
Waar is Temptation Island opgenomen?
De seizoenen van Temptation Island zijn bijna allemaal opgenomen buiten Europa. De meest gekozen locatie is Thailand: negen keer vond het programma daar plaats.
- 2002: Honduras
- 2003: Thailand
- 2004: Thailand
- 2005: Thailand
- 2006: Thailand
- 2007: Jamaica
- 2009: Brazilië
- 2016: Thailand
- 2017: Thailand
- 2018: Thailand
- 2019: Thailand
- 2020: Thailand
- 2021: Spanje
- 2022: Dominicaanse Republiek
- 2023: Mexico
'Emotioneel trauma'
Achter de schermen blijkt nu dat er van alles aan de hand is bij het programma. Begin deze maand gaven oud-deelnemers Aylin en Efrain een interview aan het Algemeen Dagblad. Daarin zeggen ze dat de makers van het programma de kandidaten hebben beïnvloed. Aylin heeft hier zoveel psychische klachten aan overgehouden, dat ze twee zelfmoordpogingen heeft gedaan. Na een gesprek met de programmamakers, kreeg het stel een schadevergoeding van 30.000 euro.
Na het interview van Aylin en Efrain meldden nog veel meer oud-deelnemers van Temptation Island zich bij slachtofferadvocaat Sébas Diekstra. Ook zij zeggen dat ze psychische klachten hebben overgehouden aan hun deelname aan het programma. Sindsdien hebben veertien voormalige kandidaten zich gemeld, ook uit België. Inmiddels heeft RTL gezegd dat er voorlopig geen nieuw seizoen van Temptation Island komt, de omroep wil eerst "meer duidelijkheid".
Waarom doen de verleiders eigenlijk mee aan Temptation Island? Het artikel gaat verder onder de video.
De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Kan een programma als Temptation Island blijven bestaan?
De vraag is of er nog wel toekomst is voor programma's als Temptation Island. Eerder waren er namelijk ook al problemen met een vergelijkbaar programma. In 2019 haalde RTL de realityserie De Villa van de buis na twee scenes met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zou het hele genre moeten verdwijnen van de Nederlandse televisie?
Wel als het aan Kamerlid Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) ligt. Zij heeft Kamervragen gesteld over de gang van zaken bij Temptation Island. De tijd van zelfregulering is voor dit soort programma’s voorbij, stelt de politicus. Ze vindt dat er toezicht moet komen op hoe deelnemers begeleid worden rondom programma's als Temptation Island.
"Temptation Island vind ik een verwerpelijk programma. Het is niet de eerste keer dat er misstanden bij zo'n serie plaatsvinden. Keer op keer zien we dat mensen onder het mom van entertainment worden misleid en beschadigd. Ze worden bewust in een omgeving gebracht waarin ze over hun grenzen gaan. Ik vind dat hier mensen onbeschrijflijk veel leed wordt aangedaan."
Televisiemaker Bert van der Veer vindt het een hypocriete beslissing van RTL om, in ieder geval voorlopig, geen nieuwe afleveringen van Temptation Island meer te maken. Hij is supporter van het programma en begrijpt niet waarom het zou moeten stoppen. Volgens Van der Veer is extra toezicht ook niet nodig, zo zegt hij bij Dit is de Dag (EO).
"Temptation Island is echt niet het enige programma dat een deelnemer kan beschadigen. Als je een talentenjacht wint, maar daarna niets presteert, baal je er ook van. Als je verliest bij De Rijdende Rechter, is dat ook heel vervelend. En deelnemers weten toch van tevoren dat er gemanipuleerd wordt? Dat voel je als je daar bent."
Podcastmaker Victor Vlam vindt het wel meer dan terecht dat RTL voorlopig gestopt is met Temptation Island. Dat de omroep een schadevergoeding van 30.000 euro heeft betaald aan twee oud-deelnemers is volgens Vlam een extreem hoog bedrag, dat niet zomaar wordt uitgekeerd. Het is volgens de podcastmaker een schuldbekentenis en het geeft aan dat er misstanden achter de schermen zijn.
"RTL heeft geen andere keus dan dit hele genre van de buis halen. Temptation Island is zo sadistisch. Het is een manier om relaties op de proef te stellen en te kijken of het stand houdt. Vallen de deelnemers voor de verleiding of niet? Het probleem is dat het programma alleen maar interessant kan zijn als deelnemers vallen voor de verleiders. Dus de programmamakers doen er alles aan om ervoor te zorgen dat deelnemers zich gaan misdragen. Want als dat niet gebeurt, hebben ze geen programma."
Luister onze podcast
Benieuwd naar de hele discussie? Luister hier naar Dit is de Dag (EO) waarin presentator Tijs van den Brink in gesprek gaat met televisiemaker Bert van der Veer, podcastmaker Victor Vlam en ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Praat mee
Vind jij het begrijpelijk dat de veertien oud-deelnemers een rechtszaak aanspannen tegen RTL? Waarom wel / niet?
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag
Dit artikel hoort bij de podcast
Dit is de dag