Wanneer is het klaar met zoete smaakjes in vapes en e-sigaretten?
4 oktober 2023 · 09:00| Leestijd: 4 min
Update: 8 augustus 2024 · 16:08
In dit artikel aan het woord
"Het uitstel is heel erg. Het verbod moet er zo snel mogelijk komen."
"Er zijn zelfs basisschoolkinderen die al vapes gebruiken."
"E-sigaretten met een smaakje zijn de beste middelen om te stoppen met roken."
In het kort
Rook je wel eens zo'n e-sigaret of vape met een zoet smaakje, zoals appeltaart of aardbei? Dan weet je vast ook dat deze verboden worden. Het plan was eerst om dit vanaf 1 oktober te verbieden, maar dit wordt een paar maanden later: januari 2024. Maar moet het niet gewoon direct afgelopen zijn met 'zoet' roken?
Wat denk jij?
Zouden e-sigaretten en vapes met zoete smaakjes direct verboden moeten worden?
Aantal reacties: 0
E-sigaretten en vapes zijn populair door zoete smaakjes
De e-sigaret (vape) is een elektronisch apparaat waarin een vloeistof, met of zonder nicotine, kan worden verdampt. De e-sigaret is ooit bedacht als hulpmiddel om te stoppen met roken en als vervanging van de gewone sigaret met tabak. Vanaf 2004 zijn ze te koop in Nederland en ze verschenen in allerlei smaakjes, van banaan en sinaasappel tot biscuit.
Bijna twintig jaar later komt daar verandering in. De zoete smaakjes zijn binnenkort verleden tijd: e-sigaretten mogen alleen nog maar smaken naar tabak. Het doel daarvan? Dat de e-sigaret minder aantrekkelijk wordt voor jongeren. Voor te veel jongeren zou die namelijk een opstapje zijn naar het roken van gewone sigaretten.
Vapes met smaakjes verboden
Door de zoete smaakjes is het 'dampen' van een e-sigaret, onder jongeren beter bekend als vapen, ontzettend populair. Uit onderzoek van NOS Stories is gebleken dat de helft van de minderjarigen weleens gevaped heeft. Vooral wegwerpcapes met smaakjes zijn populair en die worden overal gebruikt, ook om en in de school: in de kroeg, op de school-wc en zelfs in de klas.
Eigenlijk zouden de zoete smaakjes vanaf 1 oktober niet meer mogen, maar die datum is opgeschoven naar 1 januari 2024. Fabrikanten van vloeistoffen voor e-sigaretten krijgen op deze manier drie maanden extra de tijd om hun producten aan te passen aan de nieuwe regels.
Hoe schadelijk is de e-sigaret?
Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar de ruim 500 smaakstoffen die op dit moment worden gebruikt in e-sigaretten. Uit dat onderzoek bleek dat in e-sigaretten veel stoffen zitten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Het RIVM kwam daarom met het advies om nog maar 23 smaakstoffen toe te staan.
Maar er is niet alleen directe lichamelijke schade door de e-sigaret, jongeren gebruiken hem ook als opstapje naar de normale peuk. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut kwam naar voren dat:
- Ruim een kwart van de scholieren tussen de 12 en 16 jaar ooit wel eens een e-sigaret geprobeerd heeft.
- Voor deze groep de e-sigaret een opstap is naar tabakssigaretten.
- Jongeren vooral de vele smaakjes, zoals mojito en kaneel, aantrekkelijk vinden.
- Dat de e-sigaret makkelijk te verkrijgen is en relatief goedkoop.
Wat is slechter?
Best wat nadelen dus, maar hoe zit het met de e-sigaret als je deze gaat gebruiken in plaats van een tabakssigaret? Wat is slechter voor je?
Volgens het RIVM komen bij een e-sigaret minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret en in lagere hoeveelheden. Daarom is de e-sigaret waarschijnlijk minder ongezond dan een gewone sigaret. Maar het RIVM zegt ook dat het nog niet goed weet welke schadelijke effecten een e-sigaret heeft als je deze voor langere tijd gaat gebruiken.
Nu, straks of helemaal niet?
De vapes met smaakjes verdwijnen dus uit de handel, maar dat duurt nog wel een paar maanden. Zou het niet gewoon direct verboden moeten worden? Als het aan longartsen ligt wel. Of is dit het moment om het verbod helemaal terug te draaien? Het lijkt er immers op dat e-sigaretten minder schadelijk zijn dan de ouderwetse peuken met tabak.
Kinderlongarts Noor Rikkers is heel teleurgesteld dat het verbod van de smaakjes is uitgesteld. Als het haar ligt worden ze zo snel mogelijk verboden.
"We zien dat kinderen jonger beginnen door deze smaakjes. De tabaksindustrie heeft een eeuw lang ontkend dat de sigaret schadelijk is. Nu maken ze dezelfde fout met de e-sigaret. Jongeren raken sneller en langer verslaafd en de tabaksindustrie wil daar zoveel mogelijk geld aan verdienen."
Daar sluit Annebel Schipper van KWF Kankerbestrijding zich bij aan. Ze vindt het schandalig dat het verbod opnieuw is uitgesteld. Ze vreest dat hierdoor meer kinderen gaan beginnen met de e-sigaret. Dat zegt ze in Dit is de Dag (EO).
"Wij zijn voor de rookvrije generatie en zeven op de tien Nederlanders zijn het daar mee eens. In 2040 moet die generatie er zijn, maar wij zijn ambitieuzer en gaan voor 2035. En er gebeuren ook onwijs goede dingen: rookvrije speeltuinen en attractieparken, een supermarkt die geen sigaretten meer verkoopt. Maar tegelijkertijd zie je de trend van kinderen die steeds jonger beginnen met e-sigaretten. Er zijn zelfs basisschoolkinderen die al vapes gebruiken. Omdat het dus hartstikke trendy en hip is, het ziet er mooi uit. Maar het is een opstapje naar de normale sigaret."
Als het aan Emil 't Hart ligt, komt er juist helemaal geen verbod op de vapes met smaakjes. Hij is voorzitter van de Esigbond, de branchevereniging voor Nederlandse verkopers van elektronische sigaretten. Het illegaal maken ervan, is volgens hem geen oplossing.
"Als ze een Redbull-drankje zouden uitvinden dat 50% minder schadelijk is, zou iedereen blij zijn. Wij doen het met dampproducten en dan doet iedereen alsof het een probleem is. De overheid heeft het over een opstapeffect, dat jongeren eerder beginnen door de e-sigaret. Maar het puberale brein is onderdeel van de jeugd. Jongeren willen nou eenmaal experimenteren met dingen die niet mogen: drank, drugs en ook roken."
Luister onze podcast
Benieuwd naar de hele discussie? Luister hier naar het gesprek in Dit is de Dag (EO) met Annebel Schipper van KWF Kankerbestrijding en Emil 't Hart, de voorzitter van de Esigbond.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Praat mee
Wat vind jij van e-sigaretten met smaakjes?
Inloggen bij eo
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag