Navigatie overslaan
zoekenNPO
Is zonnebrand kankerverwekkend? 5 vragen aan een dermatoloog.
© ANP

Is zon­ne­brand­crè­me kan­ker­ver­wek­kend? 5 vragen aan een dermatoloog

gisteren · 17:00| Leestijd:4 min

Update: gisteren · 19:47

In het kort

Terwijl we massaal de hort op gaan voor vakanties, festivals en terrassen, laait op sociale de media discussie over zonnebrandcrème weer op. Volgens sommige influencers zou zonnebrandcrème schadelijk zijn voor de huid, natuurlijke oliën zouden beter werken en filters zouden zelfs kankerverwekkend zijn. Wat is feit en wat is klinkklare onzin? Dermatoloog Annemie Galimont legt uit wat zonnebrand écht doet - en wat niet.

Wat denk jij?

Hoe gebruik jij zonnebrandcrème?

Aantal reacties: 0

Dermatoloog Annemie Galimont is gespecialiseerd in huidkanker en werkt in het Bravis ziekenhuis in Roosendaal. Ze strijdt al jaren tegen misinformatie over huidverzorging. Ook is ze actief op TikTok, Instagram, Facebook en binnen vakorganisaties, waar ze haar kennis deelt en mythes ontkracht.

En dat is ook precies wat ze hier doet: antwoord geven op de meest gestelde vragen over zonnebrandcrème. Komt-ie:

Zitten er in zonnebrand kankerverwekkende stoffen of andere schadelijke stoffen?

"Nee. In Europa gelden strenge regels voor cosmetica. Alle ingrediënten in zonnebrand worden onafhankelijk getest op veiligheid. In sommige laboratoriumstudies worden extreem hoge doseringen getest op cellen of dieren, maar die hoeveelheid stoffen smeer je in een leven lang nog niet op je huid.

We zien regelmatig video’s van influencers die aan de hand van deze onderzoeken beweren dat er slechte stoffen in zonnebrandcrème zitten. Zij lezen de onderzoeken verkeerd en denken dat ze mensen moeten waarschuwen.

Geen enkele zonnebrandcrème die je in Nederland kan kopen, is kankerverwekkend. Heel af en toe wordt er een product van de markt gehaald omdat er twijfel over bestaat, maar dat is dus zeldzaam."

Afbeelding van Annemie Galimont

Annemie Galimont

Dermatoloog

"Sommige merken beweren 'natuurlijk' te zijn. Dat vind ik misleidend, want het ene merk is niet beter dan het ander."

Is minerale zonnebrand beter dan chemische zonnebrand?

Op sociale media claimen sommige influencers dat natuurlijke (oftewel minerale) zonnebrandcrèmes beter zijn dan chemische zonnebrandcrèmes, die je gewoon bij de Kruidvat of Etos koopt. Dit omdat er natuurlijke UV-filters in zitten.

 Maar daarmee zijn mineralen niet beter dan de chemische crèmes, aldus Galimont. "Ten eerste: alles is chemisch, dus ook minerale zonnebrandcrème. Zelfs water en zuurstof zijn chemische stoffen. Minerale zonnebrandcrème bevat bijvoorbeeld zinkoxide of titaniumoxide. Maar zink en titanium worden ook eerst verwerkt totdat je het kan smeren. Sommige merken noemen zichzelf ‘natuurlijk’ en wekken daarmee de indruk dat ze beter voor je zijn. Maar dat is misleidend, want die zogenaamd natuurlijke zonnebrandcrème beschermt niet per se beter dan andere varianten."

Is dure zonnebrand beter dan zonnebrand van een goedkoop merk?

"Of de dure crèmes beter beschermen, is de vraag. Dat denk ik niet, want alle crèmes zijn goedgekeurd op de Europese markt. De beste zonnebrandcrème is die met het breedste spectrum aan filters: SPF 50 en UVA-bescherming.

Het kan wel zo zijn dat jouw huid anders reageert op de samenstelling van een zonnebrand, omdat je last hebt van eczeem of acné. Dat betekent niet dat een andere crème niet goed beschermt."

Zijn er ook alternatieven voor het smeren van zonnebrand?

"In theorie wel: uit de zon blijven en beschermende kleding dragen. Maar dat is niet altijd haalbaar. Het ligt allemaal in de nuance. 'Weren, kleren en smeren' is eigenlijk de beste volgorde. Blijf bij op het heetst van de dag uit de zon en trek het liefst UV-werende kleding aan. Smeer je daarnaast regelmatig in met een hoge factor."

Kun je de zonnebrand van vorig jaar blijven gebruiken?

"Een houdbaarheidsdatum gaat in vanaf het openen van de zonnebrand. Vanaf dat moment komt er zuurstof bij de filters en daardoor werken ze na verloop van tijd niet meer. De zonnebrandcrème die je vorig jaar hebt gebruikt, beschermt nu dus een stuk minder goed tegen de zon."

Praat mee

Hoe voel je je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Dit maakten we ook

Meest gelezen

Lees ook