Waarom vangt Kijkduin honderd asielzoekers op in een hotel?
29 november 2023 · 15:15| Leestijd: 5 min
Update: 9 augustus 2024 · 15:59
In dit artikel aan het woord
"Hotels zijn voor toeristen, die komen normaal gesproken geld brengen. Maar dit kost de stad heel veel geld."
"In Ter Apel moesten mensen op straat slapen en is een baby overleden. Dat hoeven we niet nog eens mee te maken."
"We hebben al heel veel bezoekers verloren. Als je die terug wil krijgen, moet je dit soort acties niet maken."
"Zorgen maken? Waar ik me zorgen over zou maken, is als ik met vrouw en kinderen zo'n tocht zou moeten maken."
In het kort
In een hotel op de boulevard van Kijkduin vangt de gemeente Den Haag een groep van ongeveer honderd asielzoekers op. In de omgeving reageert niet iedereen enthousiast. Wat is er aan de hand in Kijkduin en is dit hotel wel de juiste plek voor deze groep mensen?
Wat denk jij?
Vind jij dat omwonenden meer inspraak moeten hebben bij de opvang van asielzoekers?
Aantal reacties: 0
Honderd asielzoekers in hotel Kijkduin
Misschien heb je het meegekregen in het nieuws deze week: er is onrust in Kijkduin, een wijk in Den Haag. Bewoners van de badplaats zijn boos, omdat sinds afgelopen weekend plotseling ruim honderd asielzoekers worden opgevangen in een hotel aan de boulevard van Kijkduin. Ze worden daar opgevangen, omdat het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel overvol is. Het leek er even op dat de groep asielzoekers daar buiten op het gras zou moeten slapen.
Zover kwam het niet, omdat de gemeente Den Haag het Atlantic Hotel beschikbaar stelde voor de asielzoekers. Volgens de gemeente is er sprake van een 'zeer acute situatie' en wordt de groep tot uiterlijk 15 januari opgevangen in het hotel. Daar zijn ongeveer vijftig kamers beschikbaar voor volwassen mannen, vrouwen en stellen. Er is geen plek voor kinderen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zorgt voor de begeleiding van de groep en betaalt de kosten.
Hoe kan het dat de asielopvang in Nederland piept en kraakt? Artikel gaat verder onder de video.
De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Hoeveel asielzoekers komen er naar ons land?
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt precies bij hoeveel asielzoekers elke maand naar ons land komen. In oktober waren het er 4.985. Dat waren er 1.360 meer dan de maand ervoor. Daarnaast kwamen er 905 nareizigers naar Nederland, 40 meer dan in september.
In 2015 was het aantal asielzoekers dat naar Nederland kwam het hoogst. De oorlog in Syrië zorgde dat jaar voor een grote vluchtelingenstroom. In 2020 was het aantal asielzoekers een stuk lager. Dat kwam door corona: er golden internationale reisbeperkingen en de grenzen waren gedeeltelijk gesloten.
Kijkduin in 2016: Heel ander soort drukte
Herinner jij de zomer van 2016 nog? We waren massaal op jacht naar Pokémon en Kijkduin kreeg de titel 'Pokémon-hoofdstad' van Nederland, omdat veel mensen hier op zoek waren naar bijzondere Pokémon. Op het strand van Kijkduin stond een tijdlang een paal voor Pokémon. De gemeente Den Haag was eerst blij, maar toen er steeds meer problemen ontstonden door de drukte, veranderden ze van gedachten.
Waarom worden asielzoekers opgevangen in een hotel?
Omwonenden van het hotel in Kijkduin lazen in een brief over de komst van de asielzoekers. Een deel van hen is boos, omdat ze geen inspraak hadden in het besluit om asielzoekers op te vangen. Ze vragen zich ook af waarom de groep wordt opgevangen in een hotel en niet in andere leegstaande panden die er ook zijn. Er is ook angst dat de asielzoekers voor overlast gaan zorgen.
PVV-leider Geert Wilders bracht dinsdagavond een bezoek aan bewoners van Kijkduin, om hen 'een hart onder de riem te steken'. Volgens Wilders worden plaatsen zoals Kijkduin overspoeld met asielzoekers, zonder dat zij daarmee hebben ingestemd.
De lokale partij Hart voor Den Haag maakt zich ook zorgen en vroeg daarom een spoeddebat aan over de opvang. Fractievoorzitter Richard de Mos zegt in Dit is de Dag (EO) het schandalig te vinden dat bewoners voor een voldongen feit staan. Bewoners en ondernemers zijn volgens hem gepasseerd. De Mos zegt dat de Haagse wethouder de stad aan het verpesten is en vreest dat Den Haag verandert in een 'Ter Apel aan de Noordzee'.
"We weten dat de asielzoekers in Ter Apel nogal vaak overlast veroorzaken. We hebben Kijkduin net met heel veel belastinggeld opgeknapt. Ondernemers proberen op een hele moeilijke manier in die badplaats geld te verdienen. Maar dit is geen reclameplaatje voor een badplaats. Hotels zijn voor toeristen, die komen normaal geld brengen. Maar dit kost de stad heel veel geld. Waar ze wel heen moeten? Het is aan de landelijke politiek om dat te regelen. Maar in ieder geval niet naar Den Haag. Wij zijn een grote stad met grote problemen. Onze armoedecijfers zijn al torenhoog, we zijn de armste stad van Nederland."
Zijn collega-raadslid namens GroenLinks, Hera Butt, kijkt heel anders aan tegen de situatie. Ze is juist trots dat haar stad de helpende hand heeft uitgestoken. Volgens Butt kan Den Haag de ogen niet sluiten voor een landelijke asielopvangcrisis. Het mag volgens haar niet zo zijn dat de vluchtelingen keer op keer het slachtoffer worden van een landelijk beleid.
"Het COA heeft duidelijk aangegeven dat het een noodkreet is: dat ze nu hulp nodig hebben. We kennen allemaal de beelden uit Ter Apel. Mensen moesten op straat slapen en er is zelfs een baby overleden. Dat hoeven we in Nederland niet nog een keer mee te maken. Het is heel goed dat het college van Den Haag het COA heeft geholpen. Je kunt niet veel anders in een situatie van nood. Bovendien kan het in Den Haag ook heel goed gaan. Iets verderop, in Scheveningen, hebben we ook vluchtelingen opgevangen in een hotel. Daar waren ook zorgen vooraf, maar het viel eigenlijk wel mee en ze hadden volgens omwonenden zelfs langer kunnen blijven."
Woody Louwerens is voorzitter van de ondernemersvereniging Kijkduin. Hij legt uit dat ondernemers aan de boulevard het al een tijdje lastig hebben, omdat de omgeving één grote bouwput is. In Dit is de Middag (EO) zegt hij dat de gemeente eerst met de ondernemers had moeten praten, voordat ze besloot om asielzoekers op te vangen.
"Hoe kan je nou op deze manier iets opleggen aan de ondernemers en bewoners? Schandalig. We hebben al heel veel bezoekers verloren. Als je die terug wil krijgen, moet je dit soort acties niet maken. Als er nou één plek in Nederland is waar je dit niet moet doen, waar ondernemers alle hulp nodig hebben om er bovenop te komen, dan is het wel hier. Er is dan wel een inspraakavond, en we kunnen daar lullen wat we willen, maar dat heeft geen enkele zin. Dit gebeurt gewoon."
Edwin Rutten woont op 1.500 meter van het hotel in Kijkduin. Hij vindt het opvallend dat inwoners van zijn wijk zich zorgen maken. Rutten, die bekend is als Ome Willem, vraagt zich aan tafel bij Op1 (EO) af waar zijn buurtgenoten zich nou eigenlijk over opwinden.
"Zorgen maken? Waar ik me zorgen over zou maken, is als ik met vrouw en kinderen zo'n tocht zou moeten maken. En dat je dan ergens terecht komt waar je eigenlijk niet welkom bent. Kijk eens empatisch naar hoe je zelf zou zijn als je op de vlucht bent. Ik ben blij dat die mensen niet in Ter Apel in het gras liggen, maar dat ze hier terecht kunnen. In een familiebadplaats, waar plek is in een hotel, buiten het seizoen."
Luister naar Dit is de Dag (EO)
Benieuwd naar het hele gesprek met Richard de Mos (Hart voor Den Haag) en Hera Butt (GroenLinks Den Haag)? Luister hier naar Dit is de Dag (EO) waarin presentator Joram Kaat met ze in gesprek gaat.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Kijk naar Dit is de Middag (EO)
In Dit is de Middag (EO) ging verslaggever Femke Taale op bezoek in Kijkduin. Wat betekent de komst van de asielzoekers voor de plaatselijke ondernemers?
Kijk naar Op1 (EO)
Presentatoren Tijs van den Brink en Margje Fikse spraken aan tafel bij Op1 (EO) verder met Woody Louwerens, de voorzitter van de ondernemersvereniging in Kijkduin. Ook gemeenteraadslid Lotte van Basten Batenburg (VVD Den Haag) schoof aan, net als inwoner Edwin Rutten, hij vindt dat Kijkduin gastvrij moet zijn. Kijk hieronder naar de uitzending (vanaf minuut 14.14).
- Waarom zoveel Nederlanders op de PVV stemmen: 'Het gaat niet goed met ons landje'
Waarom zoveel Nederlanders op de PVV stemmen: 'Het gaat niet goed met ons landje'
- Hoe gastvrij zijn we naar vluchtelingen?
Hoe gastvrij zijn we naar vluchtelingen?
Praat mee
Vind jij dat jouw gemeente de opvang van asielzoekers goed regelt?
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag