Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

'Geert heeft mijn stem'

Waarom zoveel Nederlanders op de PVV stemmen: 'Het gaat niet goed met ons landje'

Geschreven door Mariska van der Veen

24 november 2023 · 13:21

Update: 27 november 2023 · 12:59

Geert Wilders, lijsttrekker van de PVV.
© ANP

In gesprek met

Foto van Johan van As

Johan van As

PVV-stemmer

"Bij mij achter worden 350 huizen gebouwd, maar mijn kind krijgt waarschijnlijk geen huis toegewezen."
Foto van Niels Klaassen

Niels Klaassen

Journalist AD

"Mensen zeiden: 'Hij komt tenminste voor ons op, hij heeft het beste met ons voor.'"
Foto van Leo Dommanschet

Leo Dommanschet

PVV-stemmer

"We hebben straks niks meer te vertellen in ons eigen land."
Foto van Lucas Hartong

Lucas Hartong

Oud-Europarlementariër PVV

"Kiezers wilden Timmermans absoluut niet aan de macht hebben."
Foto van Daan Sloos

Daan Sloos

PVV-stemmer

"Mijn stem was niet een verloren stem, Wilders komt denk ik in de regering."

In het kort

Zag jij het aankomen? De PVV de allergrootste. Bijna 2,5 miljoen Nederlanders gaven hun stem aan de Partij voor de Vrijheid. Wie zijn deze kiezers en waar hopen ze op?

Wat denk jij?

Ben je blij dat de PVV de grootste is geworden?

Klik hieronder om je antwoord te geven

22%

8%

14%

57%

aantal reacties: 1359

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Nederlanders stemden massaal op PVV en Geert Wilders

Een monsterzege, een historische uitslag en een rechtse dreun, de superlatieven in de nieuwsmedia waren niet van de lucht. De overwinning van de Partij voor de Vrijheid (PVV) kwam voor veel mensen onverwacht. In de laatste peiling op 21 november was een verschuiving te zien, de partij van Geert Wilders ging van 17 naar 27 zetels, maar dat de PVV op 37 zetels zou eindigen zag bijna niemand aankomen. 

Op de verkiezingsavond zeiden verschillende lijsttrekkers 'de kiezer heeft gesproken en een signaal afgegeven'. Maar wie zijn deze kiezers precies? En wat is het signaal? 

Dit is de discussie

Waarom stemden zoveel Nederlanders op Wilders?

Niels Klaassen volgt de PVV als journalist voor het AD al jaren en sprak heel veel PVV-kiezers. Hij zag hoe de PVV populairder werd, maar de omvang van de winst van de PVV verraste ook hem. Bij de Provinciale Verkiezingen in maart vertelden mensen hem waarom ze op de PVV gingen stemmen.

Niels Klaassen (journalist AD).

Niels Klaassen

Journalist AD

"Ik hoorde mensen zeggen: 'Hij komt tenminste voor ons op en ik ben het echt niet overal mee eens. Maar hij komt tenminste voor deze punten op die ik belangrijk vind, immigratie, zorg en geld in de portemonnee.' En wat ik ook op de markt hoorde: 'Hij doet het voor Henk en Ingrid, mensen zoals wij. Hij heeft het beste met ons voor.' Het is ook een gevoel."

Geert Wilders heeft een draai gemaakt, maar ook de wind in de rug gehad richting de verkiezingen volgens Klaassen.

"De milde toon van de laatste weken heeft veel kiezers over de streep getrokken. Kiezers vroegen daar ook om, ze vonden hem te hard. Een man in het café zei tegen mij: 'Als het niet het stampvoetende jongetje in de hoek van de klas is, dan kan ik nog op hem stemmen ook.' De omstandigheden kwamen vervolgens zijn kant op, het kabinet viel op zijn thema 'migratie'. Vervolgens maakte de VVD hem weer een acceptabele partner. En hij heeft dat momentum optimaal gepakt. Ook PVV'ers zeggen: 'Het is nu of nooit.'"

Lucas Hartong, oud-Europarlementariër voor de PVV, ziet de mildere toon van Wilders niet als een draai, maar als een tactische zet om kans te maken op regeringsdeelname. Dat de VVD de deur op een kier zette, was inderdaad positief, zegt hij. Maar de meeste stemmers kwamen volgens Hartong naar de PVV met een andere reden. 

Lucas Hartong (oud-Europarlementariër PVV).

Lucas Hartong

Oud-Europarlementariër PVV

"Kiezers kwamen erachter dat NSC en ook de VVD eigenlijk wel bereid waren om met Timmermans [PvdA] in zee te gaan. En toen hebben heel veel kiezers gedacht: nu gaan we strategisch kiezen, want wij willen Timmermans absoluut niet aan de macht in Nederland. De kiezer heeft heel duidelijk gezegd: 'Alsjeblieft, dit keer niet over links, we willen het een keer over rechts, laat ze het maar is een keer proberen.'"

Deze kiezers stemden op de PVV

Drie PVV-stemmers vertellen bij Dit is de Dag (EO) waarom zij hun stem aan Geert Wilders gaven en waar ze op hopen. Daan Sloos, oud-gemeenteraadslid Leefbaar Leiden, stemde op de nummer twee van de lijst, Fleur Agema. Zorg, migratie en woningbouw zijn belangrijke onderwerpen voor Sloos. 

Daan Sloos

Oud-gemeenteraadslid Leefbaar Leiden

"De zorg moet goedkoper. Je wordt wat ouder en dan zie je wat je allemaal moet gaan betalen om in het ziekenhuis te kunnen komen. En tien jaar geleden kon ik zo naar de verhuurmakelaar en toen kreeg ik dit huis. Nu staat die op internet en zijn er driehonderd gegadigden. Je komt dan bijna nooit aan een huis, dus er moet gewoon wat gebeuren. Dat komt onder andere door migranten."

Als Wilders niet milder was geworden, had Sloos niet op hem gestemd.

"Je kan wel schreeuwen van 'de moskeeën moeten weg en de hoofddoeken moeten weg', maar dat lukt toch helemaal nooit. Dan kan je wel stemmen, maar dan is het een verloren stem. En ik heb nu de indruk dat het gaat gebeuren hoor, dat hij wel in de regering kan komen."

Ook Johan van As stemde op de PVV. Hij was een zwevende kiezer, maar werd net als Sloos over de streep getrokken door de milde houding van Wilders.

Johan van As

Stemde eerder VVD

"Gooi ze allemaal in een hoge hoed en hij is de minst slechte die eruit gaat komen op dit moment. Dat blijkt wel uit de stem van de Nederlander. Ik werk zelf met heel veel buitenlanders en heb daar helemaal niks op tegen, maar ik vind wel dat de Nederlander op de eerste plaats moet komen. En als ik naga dat hier bij ons achter 350 huizen gebouwd gaan worden en dat mijn eigen kind waarschijnlijk geen huis krijgt toegewezen, dan vind ik dat wel een hele trieste zaak."

Van As hoopt net als Sloos dat de PVV aan de slag gaat met zorg, woningbouw en het beperken van migratie. 

"Je moet de economische migranten, de gelukszoekers beperken. Je moet het kaf van het koren scheiden. Iemand die heel zielig zijn paspoort vijfhonderd meter voor de kust overboord gooit, hier aankomt, zijn hand ophoudt en alles krijgt wat onze eigen kinderen niet krijgen, dat vind ik een kwalijke zaak. De rechtsstaat is leidend, maar je mag daar af en toe wel een beetje onder of boven gaan zitten."

De Haagse Leo Dommanschet heeft een koffiezaak waar veel over politiek wordt gesproken. Hij en bijna al zijn klanten hebben op de PVV gestemd. 

Leo Dommanschet

Eigenaar koffiezaak

"Omdat we al jaren zien dat het niet goed gaat met ons landje. Iemand heeft ooit tegen mij gezegd: 'Ons land wordt overgenomen zonder oorlog te voeren.' Die man heeft gelijk gehad. Dan heb ik het natuurlijk over migranten. We hebben straks niks meer te vertellen in ons eigen land, als er niks gebeurt aan het linkse gebeuren. Het asielgebeuren moet geregeld worden. Er moet meer geld naar de Nederlanders, meer naar de zorg. Alles wordt maar duurder."

Wat denk jij?

Heb je op de PVV gestemd? En zo ja, waarom?

 • 18 december 2023 · 18:40

  Dat het anders moet is duidelijk, dat men dan op een hardroepende, geen oplossing biedende fascist stemt komt inderdaad door de sociale media waar Wilders alom aanwezig is met grapjes ten koste van anderen

 • 14 december 2023 · 19:50

  Het is onbegrijpelijk dat iemand die zich christen noemt op WIlders heeft gestemd. Het is dan eerder uit hebzucht (lees: egoïsme) dan uit medemenselijkheid. "Als ik het maar goed heb of er in iedere geval beter van word!" Als ik in de chistelijke media lees dat er veel 'christenen' op de PVV hebben gestemd dan kan ik dat niet rijmen met het christelijk geloof. De christelijke partijen hebben verloren. Het voelt aan als dat we het zonder God kunnen stellen in het dagelijks leven ...

 • z1

  z12ff

  19 december 2023 · 14:41

  De PVV heeft geen oplossingen,gratis bier partij!

 • om

  omapuzzel

  20 december 2023 · 12:37

  Als je denkt dat met de PVV er een socialer beleid komt zou ik eens kijken naar het stemgedrag in de Kamer van de PVV. Niks belastingverhoging voor de multinationals of verhoging van de winstbelasting, net zo min als belastingverlaging voor de gewone werknemer.PVV is sociaal gezien gewoon de VVD. Maar ja als jeje politieke informatie van FB haalt...

 • bl

  blackcobra

  23 december 2023 · 10:31

  Ja ik heb op pvv gestemd ons land is vol geen huizen Te krijgen .de zorg betalen wij voor deze mensen de overheid komt steeds meer geld te kort dat moeten wij als volk gaan opbrengen en deze mensen hand ophouders terug sturen vluchtelingen geen status geven na een jaar weg wezen heel snel daarom heb ik pvv gestemd ik zelf heb nl moeten verlaten omdat er geen huizen zijn dankje deze mensen.

 • jg

  jgj.visser

  16 april 2024 · 10:11

  Nee

 • ma

  marylimpard

  26 december 2023 · 03:15

  Bent u op zoek naar financieringsmogelijkheden voor uw nieuwe woningaankoop, bouw, vastgoedlening, herfinanciering, schuldconsolidatie, persoonlijk of zakelijk doel? Welkom in de toekomst! Financiering wordt bij ons eenvoudig. Neem contact met ons op, aangezien wij onze financiële service aanbieden tegen een lage en betaalbare rente van 3% voor lange en korte looptijden, met een lening met 100% garantie. Geïnteresseerde aanvragers moeten contact met ons opnemen voor verdere procedures voor het verwerven van leningen via: Josbuajonesloans@financier.com

Wil je deze reactie verwijderen?

Meer horen?

Luister naar Dit is de Dag

Wil je meer horen over dit onderwerp? Luister dan naar Dit is de Dag (EO):

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Meer lezen?

Eerder schreven we dit artikel

Bekijken

Wat betekent de triomf van de PVV voor je portemonnee?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Ben je blij dat de PVV de grootste is geworden?

Klik hieronder om je antwoord te geven

22%

8%

14%

57%

aantal reacties: 1359

Wil je deze reactie verwijderen?


Heb je op de PVV gestemd? En zo ja, waarom?

 • 18 december 2023 · 18:40

  Dat het anders moet is duidelijk, dat men dan op een hardroepende, geen oplossing biedende fascist stemt komt inderdaad door de sociale media waar Wilders alom aanwezig is met grapjes ten koste van anderen

 • 14 december 2023 · 19:50

  Het is onbegrijpelijk dat iemand die zich christen noemt op WIlders heeft gestemd. Het is dan eerder uit hebzucht (lees: egoïsme) dan uit medemenselijkheid. "Als ik het maar goed heb of er in iedere geval beter van word!" Als ik in de chistelijke media lees dat er veel 'christenen' op de PVV hebben gestemd dan kan ik dat niet rijmen met het christelijk geloof. De christelijke partijen hebben verloren. Het voelt aan als dat we het zonder God kunnen stellen in het dagelijks leven ...

 • z1

  z12ff

  19 december 2023 · 14:41

  De PVV heeft geen oplossingen,gratis bier partij!

 • om

  omapuzzel

  20 december 2023 · 12:37

  Als je denkt dat met de PVV er een socialer beleid komt zou ik eens kijken naar het stemgedrag in de Kamer van de PVV. Niks belastingverhoging voor de multinationals of verhoging van de winstbelasting, net zo min als belastingverlaging voor de gewone werknemer.PVV is sociaal gezien gewoon de VVD. Maar ja als jeje politieke informatie van FB haalt...

 • bl

  blackcobra

  23 december 2023 · 10:31

  Ja ik heb op pvv gestemd ons land is vol geen huizen Te krijgen .de zorg betalen wij voor deze mensen de overheid komt steeds meer geld te kort dat moeten wij als volk gaan opbrengen en deze mensen hand ophouders terug sturen vluchtelingen geen status geven na een jaar weg wezen heel snel daarom heb ik pvv gestemd ik zelf heb nl moeten verlaten omdat er geen huizen zijn dankje deze mensen.

 • jg

  jgj.visser

  16 april 2024 · 10:11

  Nee

 • ma

  marylimpard

  26 december 2023 · 03:15

  Bent u op zoek naar financieringsmogelijkheden voor uw nieuwe woningaankoop, bouw, vastgoedlening, herfinanciering, schuldconsolidatie, persoonlijk of zakelijk doel? Welkom in de toekomst! Financiering wordt bij ons eenvoudig. Neem contact met ons op, aangezien wij onze financiële service aanbieden tegen een lage en betaalbare rente van 3% voor lange en korte looptijden, met een lening met 100% garantie. Geïnteresseerde aanvragers moeten contact met ons opnemen voor verdere procedures voor het verwerven van leningen via: Josbuajonesloans@financier.com

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.