Navigatie overslaan
zoeken

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO
Killerwesp gesignaleerd! Wat moeten we met de Aziatische hoornaar?.
© ANP

Killerwesp gesignaleerd! Wat moeten we met de Aziatische hoornaar?

vandaag · 06:00| Leestijd:4 min

Update: vandaag · 14:02

In dit artikel aan het woord

Heidi Looy
Heidi LooyvinkBoerBurgerBeweging in Zuid-Holland
"We moeten nu beginnen met landelijke inzet om het dier te bestrijden."
Jesseka Batteau
Jesseka BatteauvinkProvinciaal Statenlid voor de Partij voor de Dieren in Utrecht
"We moeten zorgen voor een ecosysteem dat in balans is met de Aziatische hoornaar."

In het kort

Het is geen gewone wesp, maar een killerwesp met een groot en harig gezicht: de Aziatische hoornaar. Sinds 2017 duikt deze grote, exotische wesp steeds vaker op in Nederland. Wat is dit voor insect? Hoe gevaarlijk is hij écht? En moeten we hier iets tegen doen?

Samenvatting van DIT artikel

De Aziatische hoornaar is in opmars in Nederland en zorgt voor onrust onder imkers, omdat hij een bedreiging vormt voor honingbijen. Heidi Looy, van BoerBurgerBeweging in Zuid-Holland, ziet de hoornaar als een directe bedreiging en wil ingrijpen met landelijk beleid. Jesseka Batteau, Provinciaal Statenlid voor de Partij voor de Dieren in Utrecht, vindt dat het geld beter besteed kan worden aan het versterken van de biodiversiteit. 

Wat denk jij?

Heb jij weleens van de Aziatische hoornaar gehoord?

Aantal reacties: 0

Dit is de situatie

Wat is de Aziatische hoornaar?

De Aziatische hoornaar is een opvallend grote wespensoort die van oorsprong niet in Nederland voorkomt. Sinds de eerste Nederlandse melding in 2017 is het aantal nesten explosief gestegen: inmiddels worden er jaarlijks honderden, mogelijk duizenden nesten gevonden. De soort wordt beschouwd als een 'invasieve exoot', wat betekent dat hij oorspronkelijk niet thuishoort in onze ecosystemen en daar mogelijk schade aanricht.

Wat is het verschil tussen een Aziatische hoornaar en een gewone wesp?

De Aziatische hoornaar is groter dan een gewone wesp (tot 3 cm lang) en heeft een zwart lijf met een oranje-gele band en gele pootjes. Een gewone wesp is kleiner en felgeel met zwarte strepen.

De hoornaar jaagt actief op insecten, vooral honingbijen, en bouwt grote nesten hoog in bomen. Een wesp jaagt een deel van het jaar op bijvoorbeeld vliegen, muggen, rupsen en bladluizen voor hun jongen. In de nazomer komen ze af op zoetigheid voor zichzelf. De Aziatische hoornaar is meestal rustig, maar wordt agressief als je te dichtbij komt. Zijn steek is pijnlijker en gevaarlijker dan die van een wesp.

Het insect jaagt op andere insecten, waaronder honingbijen, en dat maakt imkers, boeren en ecologen bezorgd. De hoornaar is bovendien fel: wie te dichtbij komt, kan rekenen op agressief verdedigingsgedrag. Volgens het Kenniscentrum voor Insecten zijn er gevallen bekend waarin mensen zijn aangevallen. Dit betreft meestal mensen die in de buurt van een nest kwamen.

Dit is de discussie

Wat moeten we doen met de Aziatische hoornaar?

In Dit is de dag (EO) zegt Heidi Looy (BoerBurgerBeweging Zuid-Holland) dat ze de Aziatische hoornaar een gevaarlijk dier vindt:

Afbeelding van Heidi Looy

Heidi Looyvink

BoerBurgerBeweging in Zuid-Holland

"Het dier is zo groot als een twee-euromunt dus het is ook een fors dier. Hij vormt een bedreiging voor de flora en de fauna van de biodiversiteit. Het is een echte moordenaar, hij valt honingbijen aan. Dus hij gaat een honingkast in en dan maakt hij gewoon het hele volk dood. Maar hij valt ook andere insecten aan. Dus dat is best een gevaar."

Jesseka Batteau (Provinciaal Statenlid voor de Partij voor de Dieren in Utrecht) vindt ook dat we het probleem serieus moeten nemen, al vindt ze dat het probleem niet bij de hoornaar ligt. Het ging al slecht met de honingbijen, maar daar kunnen we niet alleen de Aziatische hoornaar de schuld van geven, zegt ze:

Afbeelding van Jesseka Batteau

Jesseka Batteauvink

Provinciaal Statenlid voor de Partij voor de Dieren in Utrecht

"Ik vind dat we het probleem serieus moeten nemen. Maar de Aziatische hoornaar wordt door de imker waarschijnlijk ervaren als de laatste druppel. Want we hebben al zorg, het gaat al wat minder goed met de honingbijen."

Looy en Batteau zien beide hele oplossingen voor zich. Volgens Looy is de tijd van afwachten voorbij. Ze pleit voor een landelijk beleid en actieve bestrijding, ook omdat ze gevaarlijk zijn voor mensen:

Afbeelding van Heidi Looy

Heidi Looyvink

BoerBurgerBeweging in Zuid-Holland

"We moeten nu beginnen met landelijke inzet om het dier te bestrijden. (...) Hij kan gevaarlijk zijn voor de mens. Ze hebben hele lange angels waarmee ze steken en ze zijn behoorlijk agressief. Als je in de buurt zit van een nest en ze vinden je een bedreiging, dan lijkt het wel of ze elkaar roepen en dan vallen ze je ook echt aan. Er zijn gevallen bekend van mensen die zijn overleden, maar dat zijn mensen die allergisch zijn."

Batteau denkt dat het bestrijden van de Aziatische hoornaar teveel geld gaat kosten en teveel risico met zich meebrengt. Zij stelt voor om de biodiversiteit te versterken en in te zetten op een natuurlijke vijand voor de Aziatische hoornaar:

Afbeelding van Jesseka Batteau

Jesseka Batteauvink

Provinciaal Statenlid voor de Partij voor de Dieren in Utrecht

"In plaats van al je geld in te zetten op één soort uitroeien, wat waarschijnlijk niet haalbaar is en heel veel geld kost, zou je veel beter kunnen kijken naar een aanvalsplan voor de biodiversiteit, zodat het beter gaat met die honingbijen en de wilde bestuivers. Dus een ecosysteem dat in balans is met de Aziatische hoornaar."

instagram

De weergave van Instagram vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister naar Dit is de dag

In Dit is de dag (EO) gaat Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

spotify

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook

Meest gelezen

Lees ook