Knarrenhofjes populair: waarom komen ze dan niet van de grond?
10 oktober 2024 · 15:25| Leestijd: 3 min
Update: 10 oktober 2024 · 16:03
In het kort
Meer dan 50.000 mensen staan op de wachtlijst voor een knarrenhof: een hofje waar ouderen vlakbij elkaar wonen en naar elkaar omzien. Toch komt deze woonvorm moeizaam van de grond. Hoe kan dat?
Wat denk jij?
Zou jij later wel in zo'n knarrenhofje willen wonen?
Aantal reacties: 0
Beeld je een hofje met woningen in, met een gemeenschappelijke tuin eromheen. Ook is er een gemeenschappelijke ruimte voor ontmoeting. Dat is het idee van een ‘knarrenhofje’: ouderen wonen er vlak bij elkaar. Iedereen heeft een eigen voordeur, maar tegelijk kom je elkaar tegen. Dit maakt het makkelijker om naar elkaar om te zien en voor elkaar te zorgen.
Veel mensen hebben daar wel oren naar: inmiddels staan al meer dan 50.000 mensen op de wachtlijst voor zo’n knarrenhof. Maar in de praktijk blijkt het moeilijk van de grond te komen en lopen initiatiefnemers tegen obstakels aan.
Peter Prak, initiatiefnemer van Knarrenhof®, is in 68 gemeenten met projecten bezig en heeft nu ruim 400 mensen gehuisvest. Geld is niet zijn hoofddoel, zegt hij: hij hoopt hier iets goeds mee te betekenen. Volgens hem kunnen zorgverzekeraars jaarlijkse 3000 euro per persoon besparen op zorg: “Er wordt in de politiek te weinig gedaan aan vergrijzing en het tekort in de zorg wordt alleen maar groter. In meerdere projecten wonen al mensen die nog niet naar een verpleeghuis hoeven dankzij informele hulp van de buren.”
"Beter een goede buur dan een verre zorgmedewerker."
Dat betekent heus niet dat je de buurman moet helpen met zijn steunkousen, zegt Prak: “Maar bijvoorbeeld dat iemand voor je kookt als je ziek bent of een boodschapje haalt. Eenzaamheid is veel schadelijker dan roken. Alles staat of valt bij sociaal contact. Je kunt beter een goede buur hebben dan een verre zorgmedewerker.”
Hoge grondprijzen
In de praktijk loopt hij aan tegen hoge grondprijzen bij gemeenten, zegt hij. Net als ieder ander betaalt hij een marktconforme prijs voor de grond en dat wil hij liever niet. “Gemeenten kunnen hiermee besparen op de zorg voor ouderen, maar de afdeling vastgoed verkoopt liever duurdere woningen waar ze meer geld voor de grond krijgen. Daar moeten gemeentes van rondkomen.”
De Nederlandse Vereniging van Gemeenten kijkt hier anders naar en laat weten dat een lagere prijs een verkapte subsidie van knarrenhofjes wordt, ten opzichte van andere woonvormen. “Dat is een neoliberale oerangst dat een ander meer uit de pot haalt dan jezelf”, vindt Prak.
Verwijzing naar uitzending
In Geld of je Leven (EO) gaat presentator Hans van der Steeg verder over dit onderwerp in gesprek met initiatiefnemer Peter Prak. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is Geld of je leven