Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Knarrenhofje (Pexels).
© Pexels

Hospita's en knar­ren­hof­jes: oplossingen voor de woningnood?

1 december 2023 · 08:00| Leestijd: 4 min

Update: 9 augustus 2024 · 15:59

In dit artikel aan het woord

Inge Piena
Inge PienaHospita
"Het is heel leuk om een student in huis te hebben."
Mia Hoes
Mia HoesWil naar een knarrenhofje
"Ik ben bezig om een knarrenhofje op te richten."
Hans André de la Porte
Hans André de la PorteVereniging Eigen Huis
"We moeten niet bouwen voor jongeren, maar voor senioren."

In het kort

Als je een nieuwe woning wil, moet je hard zoeken. De overheid doet hard haar best om woningen bij te laten bouwen, maar in de tussentijd zitten we met een probleem. Wat kunnen we nu al doen tegen de woningnood?

Wat denk jij?

Heb jij persoonlijk last van de woningnood?

Dit is de situatie

Te veel mensen voor te weinig woningen

Starters die hard op zoek zijn naar een woning en ouderen die in een te groot huis wonen, maar geen kleinere woning kunnen vinden. We komen heel veel woningen tekort en de woningmarkt zit op slot. 

Hoe hoog is de woningnood?

In 2021 kwamen we 279.000 woningen tekort. Naar verwachting zal dat aantal oplopen tot een tekort van 317.000 woningen in 2024. 

Veel Nederlanders kunnen geen woning vinden die bij hen past en die ze kunnen betalen. Vooral mensen met een laag inkomen en een middeninkomen hebben het lastig. Maar ook studenten, dak- en thuislozen en mensen die er opeens alleen voor komen te staan, denk aan mensen die gescheiden zijn. 

Waarom komen we woningen tekort?

Het woningtekort heeft verschillende oorzaken:

  • Bevolkingsgroei: steeds meer mensen hebben een woning nodig
  • Veranderende gezinssamenstellingen: steeds meer kleine gezinnen en alleenstaanden
  • Beperkte bouwgrond: ruimte is schaars in Nederland
  • Lange procedures: het duurt lang voordat een bouwproject van start kan
  • Hoge bouwkosten: door gestegen rentes, inflatie en tekort aan mensen en bouwmaterialen stijgen de kosten
  • Stikstofcrisis: omdat we te veel stikstof uitstoten, krijgen bouwprojecten niet zomaar een vergunning

De overheid doet hard haar best om woningen bij te laten bouwen. Zo trekt ze de komende jaren twee miljard euro uit, zodat gemeenten en woningcorporaties meer woningen kunnen bouwen voor mensen met een laag middeninkomen.

En demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) presenteerde in oktober zijn ambitieuze plannen. Tot en met 2030 wil De Jonge 981.000 nieuwe woningen laten bouwen. Maar die huizen zijn er nu nog niet, wat kunnen we in de tussentijd doen tegen de woningnood?

Dit is de discussie

Kunnen we de woningnood nu al gedeeltelijk oplossen?

Te veel mensen voor te weinig huizen. In Dit is de Middag (EO) komen verschillende oplossingen voorbij. Zo vertelt Mia Hoes uit Woubrugge dat zij graag ruimte maakt voor een gezin.

Mia Hoes
Mia HoesWil naar een knarrenhofje

"Ik wil mijn huis het liefst verkopen en doorstromen naar een kleinere woning. Maar daar zit wel een voorwaarde aan, ik wil graag in een hofje wonen. Ik ben bezig om een knarrenhof op te richten."

Een knarrenhofje is een hofje waarin verschillende woningen zitten voor oudere mensen. Het lijkt Hoes heel fijn om in zo'n hofje te wonen.

"Je hebt een gezamenlijke tuin en een gezamenlijke ruimte waar je dus met z'n allen gebruik van kan maken, maar waar je ook je eigen privacy hebt. Alles is lekker in de buurt. Je kan gezellig tuinieren, je kan een muziekavond organiseren. Of je kan 's morgens de krant lezen bij een kopje koffie of samen een voetbalwedstrijd kijken."

Volgens Hoes zijn er in Woubrugge veel mensen die interesse hebben in een knarrenhofje, wel honderd. Maar de gemeente Kaag en Braassem helpt niet echt mee, zegt Hoes. Dit probleem herkent Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis. 

Hans André de la Porte
Hans André de la PorteVereniging Eigen Huis

"De gemeente zegt: 'Je bent geen projectontwikkelaar, geen professional, je bent eigenlijk een amateur die hier wil gaan bouwen en bouwgrond kopen. Ik weet niet of we daar vertrouwen in hebben dat het goed komt.' Je hebt een wethouder nodig die zo'n idee omarmt en meedenkt en -helpt. Er zijn nu ongeveer zestig gemeenten met dit soort initiatieven."

Terwijl het volgens De la Porte belangrijk is dat dit soort projecten voor ouderen juist nu van de grond komen. Er wordt volgens hem te veel gesproken over het bouwen van starterswoningen. 

"In de media gaat het altijd weer over de jongeren, de starters, daarvoor moet worden gebouwd. Wij moeten toch vaak uitleggen, als je bouwt voor senioren, dan komen hun woningen vrij voor gezinnen. Dan krijg je doorstroming en dynamiek."

"Nederland vergrijst, we worden allemaal ouder. Het oude idee van bejaardenhuizen komt echt niet meer terug, dat wil ook niemand. Mensen willen zelf de regie houden. Zo'n knarrenhofje is een voorbeeld hiervan."

Een andere manier om de woningnood tegen te gaan is door je huis open te stellen voor woningzoekenden. Inge Piena is hospita en heeft nu al een aantal maanden een student op haar zolder wonen. 

Inge Piena
Inge PienaHospita van een student

"Je woont in zo'n enorm huis en dat staat gewoon helemaal leeg. Ik heb zelf studerende kinderen, die hadden vreselijk veel moeite om iets te vinden. Het kan toch niet dat je onder de rook van een studentenstad woont en dan niks doet met al die ruimte. Ik voelde me daar wel een beetje bezwaard over."

Via het platform Hospi Housing heeft Piena de student uitgezocht. Ze vindt het erg leuk om haar in huis te hebben. Dat ze moet inleveren op haar privacy vindt ze niet zo erg, maar over een punt hebben ze wel afspraken gemaakt. 

"Wij lopen 's morgens in adams- en evakostuum. Ik dacht: ik wil niet heel stiekem en ingewikkeld doen. Dus ik heb tegen de jongedame gezegd: 'Als je mij niet wilt tegenkomen, dan moet je een beetje luisteren en zorgen dat je niet op de eerste verdieping komt, op het moment dat je hoort dat we op zijn.' In de praktijk komt het nooit voor, zij zorgt dat het niet gebeurt."

Praat mee

Naar wat voor huis ben jij op zoek?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Kijk naar Dit is de Middag (EO)

In Dit is de Middag (EO) gaat presentator Hans van der Steeg in gesprek met Mia Hoes, Inge Piena en Hans André de la Porte. Je kan de aflevering terugkijken op NPO Start of hier:

Meer lezen?

Eerder schreven we deze artikelen

Dit is de middagDit is de middag

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is de middag

  • Hier & Nu

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen