Inloggen bij dit

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Grote stijging krentenbaard bij zeer jonge kinderen: hoe behandel je deze be­smet­te­lij­ke ziekte?

12 juli 2023 · 17:54| Leestijd: 4 min

Update: 8 augustus 2024 · 16:08

In dit artikel aan het woord

Thuisarts
Thuisarts
"Je kan de bacterie krijgen via de handen van iemand anders."
Apotheek.nl
Apotheek.nl
"Bel direct de huisarts of de huisartsenpost als je krentenbaard hebt en je je ook ziek voelt of koorts hebt. "
Elizabeth
Elizabeth
"Ik dacht dat ik gek werd van de jeuk!"

In het kort

Jeukende, gele korstjes: krentenbaard hebben is geen pretje. De besmettelijke infectie komt normaal veel in de herfst voor, maar huisartsen zien plots een flinke stijging in het aantal besmettingen onder hele jonge kinderen. Hoe komt dat?

Wat denk jij?

Heb jij weleens krentenbaard gehad? Of één van je kinderen/gezinsleden?

Dit is de situatie

Krentenbaard: grote stijging besmettingen onder jonge kinderen

Als je weleens krentenbaard hebt gehad, weet je vast nog hoe vervelend het is: de jeuk is verschrikkelijk! Maar je mag er écht niet aankomen. Het is namelijk ontzettend besmettelijk en daardoor kun je nog meer plekjes veroorzaken, met als gevolg: nog meer jeuk. 

Op dit moment is er een opvallende toename van zeer jonge kinderen met krentenbaard. Huisartsen zien steeds vaker baby’s en kinderen tussen de nul en vier jaar met de besmettelijke ziekte. Normaal neemt het aantal kinderen met krentenbaard alleen in de herfst toe, maar op dit moment is er een enorme piek te zien in het aantal besmettingen: volgens Nivel er zijn zo’n 300 op de 100.000 kinderen van 0-4 jaar besmet. Dat is een verdubbeling van eerdere jaren.

Wat is krentenbaard precies en wat zijn de symptomen?

Wat is krentenbaard precies?
Krentenbaard is een ontsteking van de huid, waardoor er rode of donkere plekken ontstaan die vaak jeuken. Daarnaast ontstaan er blaasjes met gele pus, die kunnen opengaan en daarna opdrogen. Dan ontstaat er een gele of bruine korst. 

Meestal hou je er geen littekens aan over. Als je een donkere huidskleur hebt, zou je nog wel een poosje donkere plekjes kunnen zien.

Kinderziekte
Krentenbaard is een kinderziekte die voornamelijk voorkomt bij kinderen die jonger zijn dan twaalf, maar volwassenen kunnen ook krentenbaard krijgen. Meestal komt dit rond de neus en mond voor.

Bacterie
De boosdoener van krentenbaard is een bacterie, meestal de stafylokok. Deze huid-bacterie geeft vaak geen klachten, maar als je een wondje of eczeemplekje hebt, kan die gaan ontsteken. 

De oorzaak van de stijging van de besmettingen is niet bekend. Volgens het RIVM zou het kunnen komen door de warme temperaturen: kinderen dragen minder kledinglagen, waardoor er meer huid-op-huidcontact is en er sneller een besmetting plaatsvindt.

Besmettelijk

Krentenbaard is erg besmettelijk en kan heel makkelijk overgedragen worden op anderen. Je kunt deze huidinfectie overdragen via het vocht uit de blaasjes, dat zeer besmettelijk is. Vaak gaat dat bij kinderen via besmette voorwerpen, zoals speelgoed, de handen of hoesten of niezen. Als je wondjes zijn ingedroogd of genezen, is krentenbaard niet meer besmettelijk voor anderen. De incubatietijd van krentenbaard is enkele dagen.

Thuisarts.nl
Thuisarts.nl

"Je kan de bacterie krijgen via de handen van iemand anders. Of via spullen waar die op zit. Bijvoorbeeld speelgoed of een handdoek. Je kan de bacterie ook hebben gekregen doordat iemand hoest of niest. Dat gebeurt niet vaak."

Dit is de discussie

Wel of niet naar de huisarts als je krentenbaard hebt?

Krentenbaard gaat in de meeste gevallen binnen één tot drie weken over. 

Volgens Apotheek is het altijd verstandig om de huisarts te bellen als je het vermoeden hebt dat jij, of iemand van je gezin, krentenbaard hebt, ook bij milde klachten. Bel direct de huisarts of de huisartsenpost als je krentenbaard hebt en je je ook ziek voelt of koorts hebt. 

Om het genezingsproces te versnellen schrijft de huisarts soms een bacteriedodende crème voor die je op de wondjes kan smeren, zodat ze sneller genezen. Als dat niet werkt, of als de huisarts het nodig vindt, kan je ook een antibioticakuur voorgeschreven krijgen.

Het RIVM meldt dat veel mensen bij milde klachten niet naar de huisarts gaan. Zinkzalf is een veel gebruikt middeltje om de wondjes sneller te laten indrogen en om de jeuk een beetje te verlichten. Zinkzalf is echter geen medicijn, dus de bacterie verdwijnt daardoor niet, zegt dermatoloog Drs Leenarts.

Drs Leenarts
Drs LeenartsDermatoloog

Zinkzalf droogt de wondjes mogelijk iets sneller in, maar is geen behandeling bij krentenbaard. Daar is een medicijn voor nodig. Ik krijg ook weleens de vraag of kokosolie helpt bij krentenbaard. Nee, er is echt een medicijn voor nodig.

Wat kun verder doen als je krentenbaard hebt

Om te proberen te voorkomen dat krentenbaard erger wordt of dat je anderen besmet, kun je volgens Arts en Zorg het beste de volgende tips opvolgen:

  • Raak de plekjes zo min mogelijk aan. Zo voorkom je meer plekjes.
  • Was regelmatig je handen. Een speciale zeep is niet nodig.
  • Knip je nagels kort, zodat je jezelf niet open kan krabben.
  • Gebruik iedere dag een eigen, schone handdoek en deel deze niet met iemand anders.
  • Licht je omgeving in, vooral als je kind krentenbaard heeft en naar school of het kinderdagverblijf gaat. Zo kunnen zij er ook rekening mee houden en wordt de kans kleiner dat anderen ook besmet raken.
  • Maak de dingen die je vaak aanraakt iedere dag goed schoon. Denk aan je telefoon, deuren of je kussen. Als je kind krentenbaard heeft, denk dan ook aan het speelgoed.
Dit is de community

We vroegen in onze WhatsAppgroep naar jullie ervaringen!

Lennart

"Zelf heb ik nooit last gehad van krentenbaard (gelukkig), ik kan het me in ieder geval niet meer herinneren of ik het wel ooit gehad heb. Wel hebben bekenden van me er last van gehad. Puur uit de observatie hoeveel ongemak dit met zich meebracht, zou ik in die situatie wel langs een arts gaan. Mede met het oog op de besmettelijkheid is dit de verstandigste optie in mijn optiek."

Elizabeth

“Het begon met een plekje dat op een pukkeltje leek. Er kwam wat doorzichtig vocht uit en ik zocht er niks achter. Maar even later begon het onwijs te kriebelen en werd het meer geel vocht. Al snel ontstond er een tweede plekje met hetzelfde proces. Ik dacht dat ik gek werd van de jeuk! Omdat het weekend was, kon ik niet direct naar de huisarts. Ik smeerde er zinkzalf op en daardoor droogden de plekjes op den duur in en was het na een paar dagen weer genezen.”

Sophie

“Ik heb het een keer opgelopen toen ik op reis was in Azië. Daar ben ik naar de apotheek gegaan en heb ik een crème gehaald.”

Eva

“Ik heb het gehad en had crèmes van de huisarts gekregen.”

Anne

"Aanstippen met Echinacae, een wondermiddel!"

Praat mee

Heb jij weleens krentenbaard gehad? En wat heb je toen gedaan, ben je naar de huisarts gegaan?

Inloggen bij eo

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

  • Gezondheid
  • Opgroeien en gezin

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook