Lilian Marijnissen (SP): 'Vreselijk hoe de politiek mensen met long covid in de steek laat'
8 november 2023 · 15:41| Leestijd: 6 min
Update: 8 november 2023 · 15:58
In het kort
In het radioprogramma DIDD Verkiezingscafé (EO) krijgt Nederland de kans om verschillende lijsttrekkers vragen voor te leggen, ook vanuit het publiek. Dit keer is het de beurt van SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen!
Waarom is Lilian Marijnissen tegen de initiatiefwet 'voltooid leven'? Wat zijn haar plannen om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te helpen? En waarom wil de SP softdrugs legaliseren? In café Groene Engel in Oss kreeg de SP-lijsttrekker allerlei lastige vragen voorgeschoteld, en dit waren haar antwoorden.
D66 diende een initiatiefwet over 'voltooid leven' in. Waarom stemde SP tegen?
Wat houdt de initiatiefwet 'voltooid leven' in?
D66 vindt dat ouderen op hoge leeftijd, die hun eigen leven voltooid achten, met hulp op een zelfgekozen moment hun leven moeten kunnen beëindigen. Dat gaat om ouderen vanaf 75 jaar. De oudere kan op ieder moment afzien van zijn of haar verzoek.
Dit zijn de voorwaarden:
- Een levenseindebegeleider controleert formele eisen. Zo moet iemand minimaal 2 jaar in Nederland wonen en moet gecontroleerd worden of iemand onder de euthanasiewet valt.
- Minimaal drie gesprekken met een levenseindebegeleider over een periode van zes maanden.
- Gesprek met tweede, onafhankelijke levenseindebegeleider ter controle.
"Ik ben tegen de wet zoals ik die ken. Ik vind het een lastig en complex onderwerp. Je moet daar zorgvuldig naar kijken. Hoe je het ook wendt of keert, er is een risico dat de vrijheid van de ene ten koste gaan van een ander. Ik zou het verschrikkelijk vinden als ouderen in Nederland zich overbodig voelen of denken dat ze een last zijn voor de kinderen. Dat vind ik een heel wankel evenwicht. Ik vind het ook behoorlijk heftig dat je zoiets met drie gesprekken zou kunnen doen."
Wat denk jij?
Wat vind jij van de initiatiefwet 'voltooid leven'?
Aantal reacties: 0
John Duins (snackbareigenaar): Ik heb het moeilijk na alle crises. Nu wilt u het minimumloon verhogen naar 16 euro, wat het nog lastiger maakt voor mijn kleinbedrijf. Wat kan de SP betekenen voor het midden- en kleinbedrijf?
"Ik vind dat de lasten voor mkb'ers omlaag moeten. De grote winsten worden bij de grootbedrijven gemaakt. Daar moet de belasting omhoog en voor het mkb moet de belasting omlaag. We hebben voorstellen om de energierekening en belasting voor mkb'ers te verlagen. Ook vinden we dat het tweede jaar ziekte collectief moet worden georganiseerd.
Wij willen de kosten voor mensen omlaag. Het mkb profiteert juist van een verhoging van het minimumloon, omdat mensen met de laagste inkomens een vollere portemonnee krijgen. Uiteindelijk kunnen zij ook meer uitgeven aan een bloemetje of buiten de deur eten."
Madelien Buis (vastgoedadviseur): De SP wil vastgoedeigenaren onteigenen van vastgoed dat lang leegstaat. Dat duurt vijf tot tien jaar voor 90.000 woningen. Waarom kijkt SP niet naar andere manieren om het woningtekort op te lossen?
"Dat doen wij zeer zeker. Ik vind het crimineel dat tijdens zo'n grote woningnood zo veel woningen langer dan een jaar leegstaan. Onteigenen is helemaal aan het einde het sluitstuk, liever kom je daar niet. Door foute politieke keuzes van de VVD, en helaas samen met de PvdA, is onze volkshuisvesting een woningmarkt geworden. Daarin zijn dit soort situaties mogelijk geworden. Dus volgens onze wet mag het, maar dat zou moeten veranderen. We moeten alles tegelijk doen. Dus ook volop betaalbaar gaan bouwen. Het voordeel van onteigenen is dat de woningen er al staan, dus dan kan je snel mensen huisvesten. We steunen elk goed voorstel, mits het veilig kan en toegankelijk is."
Carolien Martens (leidt staatsvrije basisschool): Onze school is een antwoord op de lage kwaliteit van onderwijs nu. Waarom wilt u de particuliere basisschool afschaffen?
"Kinderen moeten wel betalen om bij u les te hebben. Ik deel uw analyse over de huidige staat van het onderwijs. We moeten af van grote klassen en goed onderwijs hebben. We vinden dat een basisbehoefte, dus niet dat kinderen en ouders daarvoor moeten betalen. Dat is ons belangrijkste bezwaar tegen particuliere scholen. Ik ben bang dat we dan naar Amerikaanse toestanden gaan, met reclamespotjes op de radio voor een basisschool. Daar erger ik me kapot aan."
Ans van Zeeland (Moedige Moeders): Binnenkort start een pilot om legaal wiet te kweken. Wij zijn daar op tegen, omdat de dreiging van verslaving blijft. Vooral bij jongeren. Waarom bent u voor legalisering van softdrugs?
"Criminaliteit is de belangrijkste reden waarom wij voor het legaliseren van softdrugs zijn. Nu hebben we een krom systeem waarin het illegaal is om wiet via de achterdeur aan te leveren, maar legaal om aan de toonbank te verkopen. Dat is gewoon heel gek. Daarmee werk je criminaliteit in de hand. Iets anders is de verschrikkelijke ellende van verslaving. Daar wil ik niks aan afdoen. We moeten alles op alles zetten om dat te voorkomen, maar dat geldt ook voor iets als alcohol. Er zijn ook alcoholproblemen die desastreus kunnen uitpakken, maar dat gaan we ook niet verbieden."
Praat mee
Sanne Geurts (heeft Long Covid): Ik ben hulpverlener. Samen met duizenden anderen voel ik me in de steek gelaten door het kabinet. Wat zijn plannen van de SP voor mensen met long covid?
"Ik vind het verschrikkelijk dat dit jou is overkomen en dat je er nog steeds mee kampt. Ik vind het vreselijk hoe de politiek mensen met long covid in de steek laat. Ik vind dat echt een grof schandaal, misschien wel een van de grootste schandalen van deze tijd. In de Kamer knokken we voor alles wat we maar kunnen doen voor mensen met long covid. Denk aan geld naar onderzoek, ondersteuning voor mensen met long covid en een expertisecentrum. We kunnen met negen zetels niet alles veranderen. Wat ik je wel kan beloven is dat we er alles aan zullen doen om mensen met long covid te helpen."
Dit is de uitzendingWaarom wil Lilian Marijnissen privéjets afschaffen? En is er een reden dat SP hun programma niet door laat rekenen? Je kan het hele gesprek met Lilian Marijnissen nu terugkijken op YouTube:
De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Of luister het gesprek terug als podcast:
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Uitzending live bijwonen?
In aanloop naar de verkiezingen organiseren Dit is de Dag (EO) en Radio 1 het DIDD Verkiezingscafé.
Tijs van den Brink, Margje Fikse en Joram Kaat interviewen samen met het publiek deze twee weken elke dag in een andere lokale kroeg een uur lang een lijsttrekker. En jij kan er ook bij zijn! Het eerste drankje is van ons dus kom vooral langs op deze locaties:
- Woensdag 8 november - Pieter Omtzigt (NSC)
- Café Berger: Plein 18, 2511 CS Den Haag
- Donderdag 9 November – Caroline van der Plas (BBB) - Let op: identificatie verplicht
- Café de Keyzer: Kaiserstraat 2-4, Leiden
- Vrijdag 10 November – Henri Bontenbal (CDA)
- Oncle Jean: Ginnekenweg 338, Breda
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag