Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties


Heb jij ook zonnepanelen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Hoe kijk jij naar deze ontwikkeling? Vind je het oneerlijk of juist begrijpelijk?

Voor (n)iets gaat de zon op

Zon­ne­pa­neel­hou­ders zijn woedend: moeten ineens te­rug­le­ver­kos­ten betalen

Geschreven door Nicolette de Boer

18 januari 2024 · 14:57

Update: 31 januari 2024 · 10:08

In gesprek met

Foto van "We moeten op dit moment betalen om van de vele groene stroom af te komen."
Caroline Princendirecteur Budget Energie
"We moeten op dit moment betalen om van de vele groene stroom af te komen."
Foto van "We moeten het stroomnet beter gaan gebruiken. De overheid voert op dit moment nogal een zigzagkoers."
David Smeuldershoogleraar energietechnologie aan de Eindhoven Universiteit
"We moeten het stroomnet beter gaan gebruiken. De overheid voert op dit moment nogal een zigzagkoers."
Foto van "Worden wij bedonderd? Heb ik gespaard voor zonnepanelen, ben ik niet op vakantie geweest en krijgen we dit.."
Luisteraar Arnolda
"Worden wij bedonderd? Heb ik gespaard voor zonnepanelen, ben ik niet op vakantie geweest en krijgen we dit.."

In het kort

Het was een reden voor veel mensen om zonnepanelen op hun dak te leggen: alle stroom die je overhoudt, levert voordeel op. Maar daar komt een einde aan. Steeds meer energiebedrijven gaan terugleverkosten rekenen, tot woede van eigenaren van zonnepanelen. Hoe kan dat?

Wat denk jij?

Heb jij ook zonnepanelen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Dit is de situatie

Het stroomnet raakt vol

Het stroomnet raakt vol en daarom gaan steeds meer bedrijven terugleverkosten rekenen aan klanten met zonnepanelen. Deze klanten raken straks duurder uit, omdat ze op dit moment nog gecompenseerd worden voor alle energie die ze overhouden. 

Dat is te danken aan een gunstige bepaling vanuit de overheid: de salderingsregeling. Maar daar komt in de toekomst een einde aan.

Wat is de salderingsregeling?
Wat is de salderingsregeling? 
Alle stroom wat je te veel opwekt, wordt teruggeleverd aan het net. Dankzij de salderingsregeling van de overheid wordt dit gecompenseerd met je latere verbruik, waardoor je voordeliger uit bent. Voor veel eigenaren van zonnepanelen was deze gunstige regeling een stimulans om ze aan te schaffen. Zo verdien je de zonnepanelen namelijk sneller terug.

Maar aan deze voordelen komt een einde: de overheid is van plan om de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 tot 2031 af te gaan bouwen. De Tweede Kamer heeft ingestemd met dit voorstel. De Eerste Kamer moet hier nog mee instemmen. 

Dit is de discussie

Salderingsregeling wordt afgebouwd

Door alle zonnepanelen in Nederland raakt het stroomnet vol en daar zit een prijskaartje aan. Dat komt onder meer omdat al het overtollige stroom moet worden doorverkocht, vaak tegen een lagere of zelfs negatieve prijs. Doordat de salderingsregeling vanuit de overheid langzaam afgebouwd wordt, komen die kosten nu voor rekening van energiebedrijven. Steeds meer energiebedrijven kiezen ervoor om deze kosten door te rekenen aan hun klanten, door bijvoorbeeld terugleverkosten te vragen. Hierdoor zijn eigenaren van zonnepanelen duurder uit.

Eén van de bedrijven die terugleverkosten gaat vragen, is Budget Energie. In Geld of je Leven (EO) op NPO Radio 1 vertelt CEO Caroline Princen er meer over:

Caroline Princen

Directeur Budget Energie

"Op dagen dat de zon uitbundig schijnt, is er een overvloed aan zonne-energie. Soms is dat inmiddels te veel. Het net raakt vol doordat er vanuit veel zonnepanelen terug wordt geleverd. Ook zorgt het voor extra kosten en die moeten wij door verrekenen. Eerst kon dat via de salderingsregeling, maar het is de bedoeling dat de overheid die afschaft."

Voor al het overschot aan groene stroom op het net, zijn “slimme oplossingen” nodig, aldus Princen. Daarom heeft het bedrijf bedacht om gratis stroom aan te bieden op rustige momenten, bijvoorbeeld als er veel zon in is.

"We gaan gratis stroom aanbieden. Zo hopen we mensen enthousiast te maken om stroom te gebruiken om momenten dat die er in overvloed is. Zoals in de weekenden, als bedrijven minder vragen. Nu is het zo dat je daardoor een negatieve prijs krijgt, waardoor we op dat moment zelf moeten betalen om van de groene energie af te komen. Dat kan niet de bedoeling zijn. Als we het nou gratis weggeven, gaan mensen misschien hun gedrag veranderen. Dan laden ze bijvoorbeeld hun auto op zaterdagmiddag op, in plaats van vrijdag. (..) Als die gedragsverandering nou fors doorzet, hoeven wij op piekmomenten minder stroom terug te verkopen."

Dit roept woede op onder houders van zonnepanelen. Zij hebben er veel geld in geïnvesteerd en zijn nu minder voordelig uit, terwijl mensen zonder vast contract juist meer gaan profiteren.

Zo reageert luisteraar Arnolda tijdens de uitzending:

Luisteraar Arnolda

"Worden wij bedonderd? Heb ik gespaard voor zonnepanelen, ben ik niet op vakantie geweest en krijgen we dit. Ik dacht goede zaken te doen door het leggen van zonnepanelen. Moet ik straks gaan betalen voor het terugleveren?"

David Smeulders, hoogleraar energietechnologie aan de Eindhoven Universiteit, kijkt er niet van op dat er vanuit energiebedrijven bepaalde acties plaatsvinden nu de salderingsregeling vanuit de overheid stopt.

David Smeulders

Hoogleraar energietechnologie aan de Eindhoven Universiteit

"We moeten het stroomnet efficiënter gaan gebruiken. Volgens de energiebedrijven doet de overheid niks. De wal gaat het schip keren op een gegeven moment. Er moeten acties plaatsvinden om te zorgen dat we het net beter benutten. Binnen de overheid is er nog steeds discussie over de salderingsregeling. Als de overheid een paar jaar geleden al had gezegd: beste mensen, het is een aflopende zaak en houd er rekening mee dat de terugverdientijd misschien wat langer gaat worden dan u gewend bent, dan hadden mensen zich er op kunnen voorbereiden. Maar iedere keer wordt het aangekondigd en weer afgeblazen, dat is toch een beetje een zigzagkoers. Dat zou beter moeten."

Dit vindt de community:

We vroegen ons WhatsApp-panel hoe zij hiernaar kijken en of zij straks ook moeten betalen voor het terugleveren van stroom.

Gerard

"Ik heb zonnepanelen. Als de salderingsregeling stopt en ik moet betalen voor het terugleveren, dan gaat mijn terugverdientijd van 7 jaar naar misschien wel 10 jaar. Als ik dit had geweten, zou ik er niet aan begonnen zijn. Zeker omdat ik ze pas een halfjaar heb liggen."

Jan-Willem

"Ja, ik heb zonnepanelen. En ik vind het niet eerlijk dat er nu ineens voor teruglevering betaald moet worden. Natuurlijk kun je dat voorkomen door een thuisbatterij aan te schaffen. Maar in tegenstelling tot veel andere landen is daarvoor in Nederland geen subsidie. Financieel kan ik het behappen, maar het is triest dat er velen zullen zijn die óf in de problemen komen, óf gaan afzien van de aanschaf van zonnepanelen. Het is in het algemeen belang dat er zoveel mogelijk niet- fossiele bronnen worden gebruikt om energie op te wekken."

Sjoerd

“Op zich is die vergoeding voor terugleveren best redelijk. De zonnepanelenbezitters wekken nu in de zomer te veel stroom op, en in de winter nauwelijks wat. Het verschil is echt groot, dus dat is wel een probleem van stroom op de verkeerde momenten opwekken. Nu betalen de niet-zonnepanelenbezitters daarvoor. (..) Zelfs heb ik in 2013 zonnepanelen laten plaatsen. Die waren begin 2022 terugverdiend. Met de kennis van nu had ik ze nog steeds laten plaatsen. Wel denk ik al langer over zonnepanelen bijplaatsen op de schuur. Maar dat schuif ik voor me uit, omdat ik twijfel of dat nog wel nuttig is en of het terugverdiend zal worden.”

Rob

"Nee, ik heb zeker geen zonnepanelen. Het duurt te lang om het terug te verdienen."

Wat denk jij?

Hoe kijk jij naar deze ontwikkeling? Vind je het oneerlijk of juist begrijpelijk? 

Wat denk jij?

Hoe kijk jij naar deze ontwikkeling? Vind je het oneerlijk of juist begrijpelijk?

Meer horen?

Luister het gesprek terug in Geld of je Leven (EO):

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dit maakten we ook