Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties


Hebben we in Nederland nog ruimte voor nieuwe arbeidsmigranten?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Zou jij het, als je oud of zorgbehoevend bent, oké vinden om verzorgd te worden door een arbeidsmigrant?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Moeten we de instroom van arbeidsmigranten beperken?

Drie vragen over arbeidsmigratie

Moeten we ar­beids­mi­gran­ten verwelkomen of weren?

8 juni 2024 · 14:31

Update: 19 juni 2024 · 11:18

In gesprek met

Foto van "Als je legale arbeidsmigratie meer toestaat, zul je zien dat migratie met bootjes minder nodig is."
Reinier van LanschotLijsttrekker Volt Europa
"Als je legale arbeidsmigratie meer toestaat, zul je zien dat migratie met bootjes minder nodig is."
Foto van "Migranten blijven na hun seizoensarbeid in Europa en verdwijnen in de illegaliteit."
Jeroen LenaertsEuroparlementariër voor het CDA
"Migranten blijven na hun seizoensarbeid in Europa en verdwijnen in de illegaliteit."

In het kort

Het aantal Europese migranten in Nederland is in tien jaar verdubbeld, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wordt het tijd om die instroom te beperken? CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaerts en Volt-lijsttrekker Reinier van Lanschot gaan erover in gesprek in Geld of je Leven (EO).

Wat denk jij?

Hebben we in Nederland nog ruimte voor nieuwe arbeidsmigranten?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Dit is de situatie

Aantal arbeidsmigranten blijft stijgen

Uit de nieuwste cijfers van het CBS blijkt dat het aantal EU-migranten in Nederland in tien jaar tijd is verdubbeld. Op 1 januari 2024 woonden er ruim 745.000 mensen uit andere EU-lidstaten in Nederland. In 2014 waren dat er nog 360.000. De belangrijkste reden om naar Nederland te komen? Werk, weet het CBS. Oftewel: arbeidsmigratie.

Dat betekent dat als je een burger van een van de Europese Unie-landen bent, je je vrij mag verplaatsen tussen andere EU-landen. Je hebt dan geen vergunning nodig om te mogen werken in Nederland. Hebben we die mensen nou eenmaal nodig, of moeten arbeidsmigratie beperken?

Wat denk jij?

Zou jij het, als je oud of zorgbehoevend bent, oké vinden om verzorgd te worden door een arbeidsmigrant?

Klik hieronder om je antwoord te geven
Klik hier om de antwoorden Van Lanschot en Lenaerts te lezen
Van Lanschot zou geen enkel probleem hebben met een buitenlandse verzorger: "Ik zou het vooral belangrijk vinden dat er goede zorg is. Het is minder belangrijk vinden wie die zorg verleent." Als de verzorger in kwestie geen Nederlands spreekt, is dat ook prima. "Tegen de tijd dat ik die leeftijd heb zijn we denk ik een jaar of vijftig verder. Dan denk ik dat de vertaaltechnologie zover ontwikkeld is, dat die taalbarrière geen groot obstakel meer vormt. Ik kan nu al makkelijk met buitenlandse mensen communiceren door vertaalapps enzo."

Lenaerts sluit zich daarbij aan. "In principe niks op tegen, nee. Het is vooral belangrijk dat we goede zorg hebben."

Dit is de discussie

Inhuren of terugsturen: drie vragen over arbeidsmigratie

Vraag 1: Kunnen we de toestroom van arbeidsmigranten niet per sector controleren?

Kunnen we niet per industrie bekijken hoeveel medewerkers we nodig hebben en op basis daarvan bepalen wie we toelaten? Jeroen Lenaerts, Europarlementariër namens het CDA, pleit daarvoor in Geld of je Leven (EO).

© ANP

Jeroen Lenaerts

Europarlementariër namens het CDA

"Bedrijven in bepaalde sectoren concurreren nu alleen nog maar op arbeidskosten en arbeidsomstandigheden, niet meer op kwaliteit. Wij willen daarom kijken in welke sectoren arbeidsmigranten écht een meerwaarde voor de samenleving hebben en dáárvoor het vrij verkeer van personen toelaten. In sectoren waar we misschien die economische keuzes niet willen maken, leggen we beperkingen op."

Van Lanschot ziet het ook zeker zitten om arbeidsmigratie in bepaalde sectoren te stimuleren. Hij zou dat graag willen doen met zogenaamde ‘talentpools’ van arbeidsmigranten. Het beperken van de vrije instroom in andere sectoren ziet hij echter niet zitten - zéker niet als het aankomt op arbeidsmigranten uit Europa.

Reinier van Lanschot

Lijsttrekker Volt Europa

"Het vrijverkeer van personen inperken binnen de EU is echt een stap terug in de tijd. Een kwart van de Nederlanders zegt dat ze ooit in hun leven graag in het buitenland willen werken. Als we dit doorvoeren, zal onze bewegingsvrijheid ook ingeperkt worden."

Vraag 2: Belanden arbeidsmigranten niet te vaak in het criminele circuit?

Als je naar Europa wil emigreren, kun je makkelijk in aanraking komen met criminele organisaties. Reinier van Lanschot legt uit dat arbeidsmigranten vaak al gedwongen worden om met criminelen te werken tijdens hun reis naar Europa.

Reinier van Lanschot

Lijsttrekker Volt Europa

"Stel je voor dat je in Noord-Afrika woont, zo'n zesduizend euro hebt en een seizoen in Europa zou willen werken. Dan is op dit moment de enige route die migranten vaak zien de illegale route; ze gaan naar Europa via bootjes en mensensmokkelaars. Als je legale arbeidsmigratie meer toestaat, zul je zien dat die migratie met bootjes minder nodig is."

Jeroen Lenaerts legt uit dat arbeidsmigranten niet minder, maar juist meer in de criminaliteit zullen gaan als legale arbeidsmigratie meer wordt toegestaan. Als ze eenmaal in Europa zijn, gaat het vaak mis.

© ANP

Jeroen Lenaerts

Europarlementariër namens het CDA

"Eén van de redenen waarom Europese landen niet al te happig zijn om legale arbeidsmigratie meer toe te staan, is omdat heel vaak blijkt dat mensen die seizoensarbeid verricht hebben niet terugkeren naar hun land van herkomst. Ze blijven in Europa en verdwijnen in de illegaliteit."

Van Lanschot stelt daar tegenover dat arbeidsmigranten waarschijnlijk minder geneigd zullen zijn om in Europa crimineel gedrag te vertonen als de regels voor hen versoepeld worden.

Reinier van Lanschot

Lijsttrekker Volt Europa

"Het opvallende is dat uit onderzoek blijkt dat hoe strenger de migratieregels zijn, hoe meer mensen juist die illegaliteit in verdwijnen. Migranten gaan denken: omdat deze regels zo streng zijn, is de kans groot dat ik niet weer terug mag komen."

Wil je weten hoe andere Nederlandse partijen over migratie denken? Lees hieronder meer:

Vraag 3: Er is sprake van woningnood. Kunnen we die arbeidsmigranten er nog wel bij hebben?

Het is in Nederland tegenwoordig niet makkelijk om een woning te vinden. Het is dan ook niet slim om nu meer arbeidsmigranten toe te laten, stelt Jeroen Lenaerts.

© ANP

Jeroen Lenaerts

Europarlementariër namens het CDA

"Hoe meer mensen er naar Nederland komen en hoe meer mensen er op zoek gaan naar betaalbare woningen, hoe meer druk er op de woningmarkt komt. Als er 150.000 arbeidsmigranten per jaar bij blijven komen, legt dat ook extra druk op de woningmarkt. Het is naïef om te denken dat dat niet zo is."

Reinier van Lanschot vindt niet dat arbeidsmigranten de dupe moeten zijn van ons woningtekort. De overheid moet meer investeren in de woningbouw, zodat er plek is voor zowel Nederlanders als arbeidsmigranten.

Reinier van Lanschot

Lijsttrekker Volt Europa

Woningnood is zeker een groot probleem, maar dat hebben we te danken aan het feit dat het ministerie voor Volkshuisvesting vijftien jaar geleden is afgeschaft - Niét aan het feit dat er arbeidsmigranten bij zijn gekomen.

Wil je weten hoe andere Nederlandse partijen over de woningnood denken? Lees hieronder meer:

Meer horen?

Luister Geld of je Leven terug

Wil je meer weten over dit onderwerp? Luister de uitzending van het radioprogramma Geld of je Leven (EO) hier terug.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat denk jij?

Moeten we de instroom van arbeidsmigranten beperken?