Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties

Wat denk jij?

Gebruik jij anticonceptie?

Praat mee

Hoe kijk jij naar het gebruik van natuurlijke anticonceptie?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Geen pil of spiraal: jonge vrouwen kiezen vaker natuurlijke an­ti­con­cep­tie

5 februari 2024 · 14:18| Leestijd: 4 min

Update: 8 augustus 2024 · 15:34

Geschreven doorNicolette de Boer

In dit artikel aan het woord

Guénaëlle de Graaf
Guénaëlle de GraafConsulent Sensiplan
"Onze natuurlijke methode is net zo betrouwbaar als de pil, maar je moet het wel goed gebruiken en de hele methode tot je nemen."
Ineke van der Vlugt
Ineke van der VlugtProgrammamanager anticonceptie en abortus bij expertisecentrum Rutgers
"Het is heel lastig om je vruchtbaarheid in te schatten. Je cyclus kan door verschillende factoren worden beïnvloed."

In het kort

Op TikTok en Instagram wordt het veel gepromoot: natuurlijke anticonceptiemethodes. Steeds meer jonge vrouwen maken gebruik van zo'n methode, waarbij wordt gekeken naar vruchtbare dagen en de lichaamstemperatuur. Zijn deze hormoonvrije methodes een goed alternatief voor de pil of het spiraaltje? Dat is de vraag in Dit is de Dag (EO).

Wat denk jij?

Gebruik jij anticonceptie?

Dit is de situatie

Veel vrouwen willen af van hormonen in anticonceptie

Eén op de zeven vrouwen tussen de 18 en 29 jaar gebruikt een natuurlijke vorm van anticonceptie, blijkt uit nieuwe cijfers van expertisecentrum Rutgers. De belangrijkste reden hiervoor is dat ze geen hormonen willen gebruiken. Bijna de helft gebruikt deze methode al een jaar of langer.

Bij natuurlijke methodes worden vruchtbare dagen gemeten en bijgehouden. Dat kan bijvoorbeeld via een kalender of door het nauwgezet meten van de lichaamstemperatuur. Op die manier vindt een inschatting plaats of er bevruchting plaats kan vinden.

Is dit een goed en veilig alternatief voor hormonale anticonceptie, zoals de pil en het spiraaltje?

Wordt het risico op zwangerschap groter?

Waar je er bij de pil vooral aan moet denken om deze altijd te slikken, is het inschatten van je vruchtbaarheid een stuk lastiger. Daardoor wordt het risico op zwangerschap een stuk hoger als je dit niet zorgvuldig doet.

Vorig jaar juli trok het Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGVA) aan de bel, omdat ze een toename zagen van jonge meiden die ondanks het gebruik van een natuurlijke anticonceptiemethode ongewenst zwanger waren. Daarbij baseerden de artsen zich op signalen van verschillende abortusklinieken. Harde cijfers zijn er niet.

Leidt toenemend gebruik natuurlijke anticonceptie tot meer ongewenste zwangerschappen?

Volgens Ineke van der Vlugt, programmamanager bij expertisecentrum Rutgers, is er geen duidelijke link te leggen tussen het toenemende gebruik van natuurlijke anticonceptiemethodes en de stijging van het aantal abortussen. In 2022 vond de hoogste stijging plaats in de leeftijdscategorie 20 en 25 jaar: "Het is nu lastig te achterhalen waar dit allemaal mee te maken heeft." 

Dat leidt tot de vraag: is natuurlijke anticonceptie een goed en veilig alternatief voor hormonale anticonceptie, zoals de pil en het spiraaltje?

Dit is de discussie

Betrouwbaarheid van natuurlijke methodes

Een groot deel van de vrouwen die een natuurlijke methode gebruiken, doet dat door simpelweg vruchtbare dagen op de kalender aan te kruisen, ziet Ineke van der Vlugt van expertisecentrum Rutgers terug in het onderzoek. Volgens haar is dat helemaal niet zo veilig:  

Ineke van der Vlugt
Ineke van der Vlugt programmamanager anticonceptie bij expertisecentrum Rutgers

"Het is superlastig om je vruchtbare dagen goed in te schatten. Bij de kalendermethode zet je een kruisje wanneer je je menstruatie hebt. Maar je eisprong is heel moeilijk te voorspellen. Koorts, ziekte, slapeloosheid en een onregelmatige leefstijl kunnen je menstruatiecyclus beïnvloeden."