Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Paus Franciscus.
© ANP

Deze drie Nederlanders ontmoetten Paus Franciscus: 'Hij ver­te­gen­woor­digt het geweten van de wereld'

gisteren · 14:46| Leestijd:4 min

Update: gisteren · 15:07

In het kort

"Paus van het volk", zo noemde de 91-jarige kardinaal Giovanni Battista Re hem nog op zijn uitvaart afgelopen zaterdag. Stadsdiaken Colm Dekker, Syrische vluchteling Fady Alnaqola en straatnieuwsverkoper Marc Nijholt kunnen dat allemaal onderschrijven. In Dit is Tijs (EO) vertellen ze over hun ontmoeting met Paus Franciscus: "Ontroerend en indrukwekkend."

Wat denk jij?

Hoe zal jij deze paus herinneren?

Aantal reacties: 0

Fady Alnaqola vluchtte in 2014 vanuit Syrië naar Nederland. Hij ontmoette de paus in 2016. "Dat was ontroerend en indrukwekkend", vertelt hij. "Voor mij vertegenwoordigt de paus het geweten van de wereld."

Alnaqola geeft aan dat hij de foto waarop de paus de voeten van de leiders van Zuid-Soedan kust nooit zal vergeten. De paus deed dit om eerdere oproep die hij deed: nooit meer verzeild raken in een oorlogssituatie, kracht bij te zetten. "Ik weet wat oorlog is", zegt Alnaqola.

Je ziet de beelden hier:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

'Als gemeenschap herkennen we onszelf naadloos in paus Franciscus'

Paus Franciscus was zijn paus, zegt stadsdiaken Colm Dekker. Hij is werkzaam bij de Gemeenschap van Sant’Egidio, die al meer dan tien jaar huishoudt in de Mozes en Aäronkerk. "Als gemeenschap herkennen we onszelf naadloos in hem", vertelt hij. "We hebben heel lang hetzelfde pad gelopen. Hij heeft ons geholpen onszelf wat beter te leren kennen."

Afbeelding van Colm Dekker

Colm Dekker

Stadsdiaken

"Paus Franciscius is mijn paus."

De Gemeenschap van Sant’Egidio begon in 1968 in Rome en werd opgericht door Andrea Riccardi en enkele medestudenten. Inmiddels zijn er leden van alle leeftijden en achtergronden in meer dan 70 landen. De gemeenschap richt zich vooral op mensen aan de rand van de samenleving. Ze laten zich leiden door het evangelie, zetten zich in voor vriendschap met armen en kwetsbaren, en werken aan vrede.

De eerste keer dat de de paus langskwam op een locatie van Sant’Egidio, zei hij: "Er zijn twee dingen van jullie die ik geweldig vind. Het gaat bij jullie om de ontmoeting met de kwetsbare, je ziet bij jullie de omhelzing", zo vertelt Dekker. "Wie er helpt en wie er geholpen wordt valt weg", zei de paus. "Het is die vriendschap die je eigenlijk ziet. En hij zei: wat je bij jullie ziet is het gebed, de vriendschap voor de armen, en de inzet voor de vrede. Het heeft ons ook verdiept om ons daar meer voor op te zetten."

Afbeelding van Marc Nijholt

Marc Nijholt

(Ex-)straatnieuwsverkoper

"Hij vertelde dat hij eigenlijk geen paus wilde worden, maar slager."

Straatnieuwsverkoper Marc interviewde de paus

Straatnieuwsverkoper Marc Nijholt kreeg in 2015 de kans om de paus te interviewen. "Hoe was het? Geweldig. Ik kan er niks anders van zeggen. Het was het avontuur van mijn leven."

Jarenlang was Nijholt dakloos. Bij de HEMA aan de Oudegracht verkocht hij voor een zakcentje de Utrechtse daklozenkrant, en toen mocht hij plots richting het Vaticaan om als eerste Nederlandse medium de paus spreken. In Casa Santa Marta nam de Heilige Vader drie kwartier de tijd voor hem. "De leukste vraag die ik hem kon stellen was of dat hij wanneer naar Nederland kwam, een pizzaatje met me wilde eten. Dat kon helaas niet vanwege veiligheidsmaatregelen", lacht Nijholt. "En hij vertelde dat hij eigenlijk geen paus wilde worden, maar slager." Er is een netwerk van straatkranten, en in al die krantjes wereldwijd werd het nieuws gedeeld. Nijholt bewaart de zijne nu in zijn kast.

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Kijk Dit is Tijs

In Dit is Tijs (EO) gaat Tijs van den Brink verder over de Paus in gesprek met Rik Torfs en Laetitia van der Lans. Wil jij de aflevering streamen? Klik hier om de aflevering te bekijken via NPO Start.

Dit maakten we ook
Dit is Tijs

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is Tijs

Dit is Tijs

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook