Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Wie wordt de opvolger van Paus Franciscus? Dit weten we nu over de nieuwe paus

vandaag · 13:48| Leestijd:4 min

Update: vandaag · 15:37

In het kort

Nu paus Franciscus is overleden, start de katholieke kerk de zoektocht naar een nieuwe leider. In de wandelgangen worden al namen genoemd van mogelijke opvolgers, maar dat zegt nog helemaal niks, weet Anton de Wit. Mensen die zeggen zeker te weten wat eruit komt, moet je met een korreltje zout nemen, zegt hij: "Als het achteraf blijkt te kloppen, is dat meer geluk dan wijsheid."

Wat denk jij?

Hoe zal jij deze paus herinneren?

Aantal reacties: 0

Na het overlijden van Paus Franciscus komen de kardinalen van de katholieke kerk bij elkaar in Rome. Ze doen dat voor het bekende conclaaf: de geheime vergadering waarin een nieuwe paus gekozen wordt. Wat daar precies uitkomt, is lastig te voorspellen. Anton de Wit, hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad, zegt in De Ongelooflijke Podcast: "Als het achteraf blijkt te kloppen, is dat meer geluk dan wijsheid."

Mensen die zeggen zeker te weten wie de nieuwe paus wordt, kun je niet serieus nemen, legt De Wit uit. Dit komt omdat de kardinalen echt afgesloten zitten van de wereld: ze worden letterlijk opgesloten. "Telefoons worden ingenomen, ze mogen het nieuws niet volgen, ze krijgen geen kranten, de WiFi wordt uitgeschakeld. Zelfs de luiken gaan dicht", vertelt De Wit.

Zijn dit de mogelijke opvolgers van paus Franciscus?

Hoewel het echt nog gissen is, worden deze heren vaak genoemd als eventuele nieuwe paus, volgens De Standaard:

  • Jean-Marc Aveline (66), aartsbisschop van Marseille, Frankrijk
  • Juan José Omella Omella (79), aartsbisschop van Barcelona, Spanje
  • Luis Antonio Gokim Tagle (67), kardinaal, Filipijnen
  • Matteo Maria Zuppi (69), aartsbisschop van Bologna, Italië
  • Peter Erdo (72), kardinaal, Hongarije
  • Mario Grech (68), secretaris-generaal van de bisschoppen-synode, Malta
  • Pietro Parolin (70), staatssecretaris Vaticaan, Italië

Toch weerhoudt dat mensen er niet van om voorspellingen te doen. Bij wedkantoren kun je zelfs inzetten op wie de nieuwe paus wordt. Dat gebeurt soms zo massaal, dat de kerk het in de 16e eeuw een keer heeft verboden. "Ik zag dat er al een Twitteraccount was met lijsten en percentages hoeveel kans iedereen maakt", vertelt De Wit.

Volgens de kerk is het uiteindelijk God zelf – via de Heilige Geest – die het proces leidt. "Ze zijn heel veel aan het bidden", zegt De Wit.

Mis niks!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, zoals alles over de opvolging van paus Franciscus, via onze nieuwsbrief.

Lees onze privacyverklaring.

Conclaaf voor nieuwe paus: grootste ooit met 120 kardinalen

Voordat het conclaaf begint, vinden eerst enkele dagen van rouw en officiële plechtigheden plaats. Het lichaam van de paus wordt opgebaard in de Sint-Pietersbasiliek, waar gelovigen afscheid kunnen nemen. Tegelijkertijd worden alle kardinalen die stemgerechtigd zijn opgeroepen om naar Rome te komen. Pas als zij allemaal zijn gearriveerd – maximaal 120 in totaal – kan het conclaaf van start gaan. In de dagen voorafgaand aan het conclaaf houden de kardinalen informele bijeenkomsten om elkaar te spreken, te bidden en zich voor te bereiden op de verkiezing van de nieuwe paus.

Wat bijzonder is aan dit conclaaf, is dat het aantal kardinalen veel hoger is dan vroeger. "Franciscus heeft heel veel kardinalen genoemd. Er zijn nog nooit zoveel kiesgerechtigde kardinalen geweest als nu. Het is het grootste conclaaf ooit", zegt hij. Bij het vorige conclaaf waren er zo'n 115 stemmers, nu zijn het er zeker 120. "Ze zijn stemgerechtigd tot hun 80e, daarna kun je niet meer kiezen en niet gekozen worden."

Afbeelding van Anton de Wit

Anton de Wit

Hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad

"Er zijn nog nooit zoveel kiesgerechtigde kardinalen geweest als nu. Het is het grootste conclaaf ooit."

Vroeger waren er vooral Europeaanse kardinalen, maar tegenwoordig zijn er veel meer Aziatische en Afrikaanse kardinalen. "Sommigen zijn maar een paar keer in Rome geweest. Zij kennen het nog niet zo, ze kennen de mores niet, ze komen daar fris aan. Dat maakt het nog onvoorspelbaarder."

Franciscus was de eerste niet-Europese paus in 1300 jaar, maar het zou heel goed kunnen dat er opnieuw een niet-Europese paus wordt gekozen, denkt De Wit. "Het is altijd maar de vraag welke afslag ze nemen. Misschien denken ze: we moeten afmaken wat Franciscus is begonnen. Maar anderen zullen zeggen: de vernieuwingen van Franciscus gingen te snel, we moeten een wat behoudendere paus."

Voor mensen die willen weten hoe het conclaaf werkt, raadt De Wit de film Conclave aan, die vorig jaar uitkwam.

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister naar De Ongelooflijke podcast

In De Ongelooflijke Podcast (EO) gaat David Boogerd verder over dit onderwerp in gesprek met theoloog Stefan Paas en Anton de Wit, hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Dit maakten we ook
De Ongelooflijke Podcast

Dit artikel hoort bij de podcast

De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook