Navigatie overslaan
zoeken

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO
Yolanthe Cabau heeft een realityserie op Netflix.
© ANP

Netflixserie Yolanthe onder vuur: is het vrouwenhaat of terechte kritiek?

vandaag · 15:25| Leestijd:4 min

Update: vandaag · 15:26

In dit artikel aan het woord

Yaël VinckxvinkJournalist
"Laten we wegblijven van de discussie waarin we gaan body shamen, waarin Yolanthe een troela, mokkel, geldwolf, een afgelikte boterham, een slechte moeder of een hoer is."
Victor Vlam
Victor VlamvinkMediadeskundige
"Deze mensen zijn te veel bezig met uiterlijk vertoon. Dat is een slecht rolmodel voor ons als samenleving. Daar mag je kritisch op zijn."

In het kort

Yolanthe Cabau krijgt door haar realityserie op Netflix flink wat drek over zich heen op social media: haar billen zijn te nep, haar auto te patserig en haar levensstijl te extravagant. Waarom is er zoveel commentaar? Gaat het om vrouwenhaat of is het logisch dat ze kritiek krijgt?

Samenvatting van DIT artikel

De realityserie Yolanthe is momenteel een van de best bekeken items op Netflix. De serie geeft een persoonlijk inkijkje in het leven van Yolanthe Cabau, met beelden van haar werk in Los Angeles, familie-uitjes in Thailand en Ibiza, en haar inzet voor de stichting Free A Girl. Hoewel de serie populair is, krijgt Yolanthe ook veel kritiek op sociale media vanwege haar uiterlijk, luxe levensstijl en het publiekelijk delen van haar leven. De kritiek roept discussie op: is het terechte feedback of pesten? In radioprogramma Dit is de Dag (EO) noemt journalist Yaël Vinckx de reacties respectloos, terwijl mediadeskundige Victor Vlam vindt dat publieke figuren kritiek moeten kunnen verdragen.

Wat denk jij?

Wat vind jij van alle haatreacties op de realityserie van Yolanthe?

Aantal reacties: 0

Dit is de situatie

Netflixserie van Yolanthe Cabau

De realityserie Yolanthe is al dagen een van de beste bekeken series op Netflix. In het programma geeft de bn’er een openhartig inkijkje in haar glamoureuze, maar ook turbulente leven. De camera volgt haar in Los Angeles, tijdens familie-uitjes naar Thailand en Ibiza, en bij haar werk voor de stichting Free A Girl, die strijdt tegen seksuele uitbuiting van kinderen.

Wie is Yolanthe Cabau?

Yolanthe Cabau is een 40-jarige Nederlandse actrice, presentatrice en ondernemer. Ze werd bekend door haar rollen in Nederlandse films en series, haar werk als presentatrice én haar huwelijk met voormalig profvoetballer Wesley Sneijder. Inmiddels woont ze in Los Angeles met haar zoon Xess Xava.

De serie laat ook kwetsbare momenten zien, zoals een ongeluk met een paard, de ziekte van haar moeder en haar zoektocht naar balans tussen carrière en moederschap.

De soap is een enorm succes, maar tegelijkertijd krijgt Yolanthe veel kritiek op sociale media vanwege haar uiterlijk, luxe levensstijl en de keuze om haar leven zo publiekelijk te delen. Yolanthe lijkt het te hebben voorzien. In een ironische trailer voor de serie vraagt ze, vermomd met een blonde pruik, op straat aan willekeurige Amsterdammers wat ze van haar vinden. "Te veel botox", zegt een man zonder aarzelen.

Het artikel gaat verder onder de video.

instagram

De weergave van Instagram vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Dit is de discussie

Terechte kritiek of vrouwenhaat?

Hoort stevige en persoonlijke kritiek erbij als iemand zijn of haar hele leven op Netflix laat zien? Mediadeskundige Victor Vlam vindt alle kritiek terecht, zegt hij in Dit is de Dag (EO). Journalist Yaël Vinckx is het hier niet mee eens en vindt dat de reacties alle fatsoensnormen overschrijden:

Yaël Vinckxvink

Journalist

"Ik begrijp dat wanneer je een realityserie over je eigen leven maakt, mensen daar iets van gaan vinden. Mijn voorstel is: laten we het over de inhoud hebben. Laten we wegblijven van de discussie waarin we gaan body shamen. Waarin Yolanthe een troela, mokkel, geldwolf, een afgelikte boterham, een slechte moeder of een hoer is."

Vlam denkt dat het juist positief is dat ze haatreacties krijgt, daarmee is er namelijk extra aandacht voor haar, stelt hij:

Afbeelding van Victor Vlam

Victor Vlamvink

Mediadeskundige

"Als je een eigen reallifesoap hebt ga je automatisch veel kritiek krijgen. Mensen zoals Yolanthe hebben er baat bij, want dan wordt er over ze gesproken. Het is in hun voordeel om negatieve reacties op te wekken."

Vinckx ziet het niet alleen bij Yolanthe gebeuren, maar ziet tegenwoordig steeds meer haatreacties, toch reageren veel mensen ook positief, zegt ze:

Yaël Vinckxvink

Journalist

"De negatieve reacties klotsten de afgelopen tijd zo tegen de plinten op, dat ik een soort kentering zie op social media. Er zijn nu ook heel veel mensen die het voor haar opnemen. Wat vrouwen doen aan hun gezicht, borsten of billen bijvoorbeeld is toch vooral een zaak van de vrouw in kwestie zelf."

Vlam stelt dat, ondanks dat het een eigen keuze is hoe ze zichzelf presenteert, ze toch een slecht rolmodel is voor de samenleving:

Afbeelding van Victor Vlam

Victor Vlamvink

Mediadeskundige

"Als iemand Yolanthe een hoer noemt, dan zijn we het er allemaal over eens dat dat buitensporig is. Maar ik denk ook: achter veel kritiek schuilt een visie over een mensbeeld. De decadentie die je ziet in de serie is iets waar veel mensen een afkeer van hebben. De mensen in de serie zijn te veel bezig met uiterlijk vertoon. Dat is een slecht rolmodel voor ons als samenleving. Daar mag je kritisch op zijn."

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister naar Dit is de dag

In Dit is de dag (EO) gaat Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

spotify

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook
Dit is de dag

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is de dag

Dit is de dag

Meest gelezen

Lees ook