Inloggen bij dit

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Stephanie Tency, Miss Nederland 2013.
© Dit is Tijs (EO)

'Duizenden meiden verwijderen hun bor­st­im­plan­ta­ten dankzij mij', zegt oud-Miss Nederland Stephanie Tency

16 december 2024 · 16:00| Leestijd: 3 min

Update: vandaag · 09:42

In het kort

"Bij mij is heel veel misgegaan, daarom heet mijn documentaire ook Misslukt", zegt oud-Miss Nederland Stephanie Tency over de cosmetische ingrepen die ze heeft ondergaan. Ze waarschuwt nu op social media jonge meiden om zich niet te laten verleiden door influencers.

Wat denk jij?

Heb je weleens een cosmetische ingreep overwogen?

Ze was 22 toen ze Miss Nederland werd, dat leverde Stephanie Tency druk op. Maar ook daarvoor was ze al veel met haar uiterlijk bezig door het modellenwerk dat ze deed. "Je wordt bekritiseerd bij de castings: en dit is niet goed en je heupen zijn te breed, blabla. Dus ik was al een heel onzeker meisje." Door de verkiezing ging ze zichzelf vergelijken met andere missen: "Dan ga je jezelf in de spiegel bekijken. Wat hebben zij wél wat ik niet heb?"

Stephany Tency koos voor plastische chirurgie

Social media bestonden nog niet, maar je had wel forums waar de missen werden beoordeeld. "Dan krijg je honderd reacties van 'prachtige vrouw'." Maar ze kreeg ook andere reacties: je benen zijn te gespierd of je hebt een grote neus. "Toen dacht ik: ik heb inderdaad gespierde benen en een grote neus." Die onzekerheid zorgde ervoor dat Tency voor plastische chirurgie koos, ze ging "heel ver". Het begon met een borstvergroting, daarna een neuscorrectie, liposuctie, botox en fillers. "Ik heb echt heel veel aan mezelf laten doen."

Stephanie Tency
Stephanie TencyMiss Nederland 2013

"Bij mij zijn heel veel cosmetische ingrepen niet goed gegaan, daarom heet mijn documentaire ook 'Misslukt'."

Continu voerde ze een gevecht met zichzelf. "Het gaat om de gedachten die door je koppie gaan: ik ben niet goed genoeg." Met KRO-NCRV maakte ze de documentaire Misslukt over die strijd. Ze gaat in gesprek met medemodel Fajah Lourens die net als zijzelf haar borstimplantaten liet verwijderen. En met de wetenschapper Henry Dijkman die zegt dat borstimplantaten schadelijk zijn. Dat was voor Tency ook de reden om haar implantaten te laten verwijderen: "Ik ben er heel erg ziek van geworden."

Rolmodel

Tency hoopt dat ze als ervaringsdeskundige een rolmodel kan zijn voor jonge meiden, want die hebben het volgens haar zwaar. Op Instagram en TikTok ziet ze influencers die jonge meisjes plastische ingrepen aanpraten. "Dat vind ik zorgelijk." Zij vertelt op social media haar eigen verhaal over alle operaties die zij heeft ondergaan. "Bij mij is heel veel misgegaan, daarom heet mijn documentaire ook Misslukt." Haar verhaal slaat aan: "Duizenden meiden laten hun borstimplantaten verwijderen dankzij mij."

Maar niet alleen jonge meiden, eigenlijk alle vrouwen hebben te maken met onrealistische schoonheidsidealen, zegt Tency. Het idee is: "Een vrouw mag niet ouder worden." Ze voelt zich heel goed na het verwijderen van haar implantaten: "Ik kijk in de spiegel en ben hartstikke blij."

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Inloggen bij eo

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Kijk Dit is Tijs terug

In Dit is Tijs (EO) gaat presentator Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek met Stephanie Tency (Miss Nederland 2013), Arno Kantelberg (journalist en mode-icoon) en Liesbeth Woertman (hoogleraar psychologie, gespecialiseerd in lichaamsbeeld).

Wil jij de aflevering liever streamen? Klik hier om de aflevering te bekijken via NPO Start.

Luister Dit is Tijs terug als podcast

Je kunt Dit is Tijs (EO) ook terugluisteren als podcast. Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app of luister hieronder:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Dit maakten we ook
Dit is Tijs
Dit is Tijs

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is Tijs

Meest gelezen

Lees ook