Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Plastische chirurgie populair onder jongeren: slaan ze compleet door?

3 mei 2023 · 12:30| Leestijd: 6 min

Update: 8 augustus 2024 · 16:09

In dit artikel aan het woord

Anne-Mette Hermans
Anne-Mette HermansOnderzoeker
"Door social media denk ik dat mensen soms wel door kunnen slaan."
Dokter Tom Decates
Dokter Tom DecatesCosmetisch arts
"Jongeren willen eruit zien alsof ze gephotoshopt zijn."
Shirley Cramer
Shirley CramerRealityster
"Niet natuurlijk maken, maak het nep."

In het kort

Een fillertje hier, een implantaatje daar: jonge mensen laten zich steeds vaker cosmetisch behandelen. Het aantal cosmetische ingrepen onder jongeren tussen de 18 en de 25 jaar is het afgelopen decennium verdubbeld. Moeten we ons zorgen maken?

Wat denk jij?

Hoe denk jij over plastische chirurgie?

Dit is de situatie

Plastische chirurgie lijkt steeds normaler te worden

Scroll een halfuur door Instagram en je komt ze ongetwijfeld tegen: vrouwen met onnatuurlijk grote lippen, ronde borsten en mannen met kurkdroge wasbordjes en volle, glanzende dossen haar op hun hoofd. Met cosmetische ingrepen kun je tegenwoordig veel meer doen dan alleen kraaienpootjes wegwerken; voor bijna elke imperfectie is een behandeling beschikbaar. 

Daar maken jonge mensen dankbaar gebruik van. Het aantal cosmetische ingrepen onder jongeren tussen de 18 en de 25 jaar is het afgelopen decennium verdubbeld. Die ingrepen hebben ook een positieve invloed: uit onderzoek blijkt dat tweederde van de jongeren die iets aan zichzelf heeft laten doen gelukkiger is geworden door de cosmetische ingreep. Daar staat tegenover dat veel behandelingen ook risico's met zich meebrengen. Is het erg dat jongeren steeds makkelijker omgaan met cosmetische ingrepen?

Wat zijn de gevaren van cosmetische chirurgie?

Veel cosmetische klinieken gaan té onzorgvuldig te werk, met als gevolg dat patiënten soms verminkt de praktijk uitlopen. Een voorbeeld van een populaire behandeling die vaak misgaat is de bilvergroting. Als die ingreep niet goed wordt uitgevoerd kunnen patiënten daar volgens Dr. Decates vervelende klachten aan overhouden, zoals afsterving van de huid. Dat vertelt hij in Dit is de Kwestie (EO).

Wat gebeurt er als een jonge klant toch een extreme ingreep wil boeken? Dr. Decates probeert het gesprek aan te gaan. ‘’Je gaat uitleggen: die neus die jij hebt is misschien wel groot, maar met de rest van je gezicht past dat wel. Dan probeer ik mensen in te laten zien dat wat ze hebben misschien juist heel mooi is’’, zegt hij. ‘’Denk goed na voordat je je laat behandelen en geniet van wie je bent.''

Niet genoeg vooronderzoek

Angele Veyret, masseuse voor liposuctiepatiënten, merkt ook dat haar jonge klanten zich vaak nog niet realiseren wat de consequenties zijn van cosmetische ingrepen. In Dit is de Kwestie vertelt ze: ‘’Ze hebben het idee dat ze naar het buitenland kunnen gaan en slank terug zullen komen zonder enig herstel. Dat ze in een weekje weer aan het werk kunnen. Ik denk dat de artsen niet genoeg adviseren en dat de meiden te weinig vooronderzoek doen.’’

Bovendien zijn jongeren volgens cosmetisch arts Tom Decates erg gevoelig voor selfiefilters en bewerkte foto's op social media. In zijn praktijk krijgt hij extreme verzoeken: ‘’Dan komen ze aan met een foto van zichzelf met een filter eroverheen. En dan zeggen ze: dokter Decates, mag ik er alsjeblieft uitzien zoals ikzelf op die filter?''. Decates probeert jongeren van die ideeën af te helpen, maar dat is in de cosmetische industrie niet de norm: ''Er zijn ook klinieken waar behandelaars dan denken: Yes! We kunnen weer botox en fillers inspuiten!''
 
Bekijk het volledige onderzoeksrapport over plastische chirurgie hier

Dit is de discussie

Gaan jongeren te ver met cosmetische chirurgie?

Ondanks de gevaren, wordt het steeds gebruikelijker dat mensen kiezen voor plastische chirurgie. Is dit een gevaarlijke trend? Of valt het allemaal wel mee?

Volgens Anne-Mette Hermans, Onderzoeker Media en Communicatie aan de Erasmus Universiteit, speelt social media een hele grote rol. Daar ligt de nadruk heel erg op uiterlijk, wat van invloed kan zijn. Ook zijn botox en fillers steeds betaalbaarder aan het worden, waardoor de drempel lager wordt om de stap te zetten. Dat zegt Hermans in Dit is de Kwestie (EO).

Anne-Mette Hermans
Anne-Mette Hermans Onderzoeker Media en Communicatie aan de Erasmus Universiteit

‘’Ik denk dat mensen daar soms wel in door kunnen slaan. Zeker in die allesoverheersende beeldcultuur van social media, waarbij het lichaam ontzettend op een voetstuk wordt geplaatst. Ik denk dat dat schadelijk is.’’

Cosmetisch arts Tom Decates ziet in zijn praktijk ook dat jongeren zich vaak teveel focussen op het zogenaamde perfecte plaatje. Ze hebben de wens om eruit te zien zoals beroemdheden op social media, ondanks het feit dat die vaak professioneel gefotoshopt worden. Dan weten ze wel dat het bewerkt is, maar toch willen ze het allemaal nastreven.

Dokter Tom Decates
Dokter Tom Decates Cosmetisch arts en wetenschapper

‘’Dan komen ze aan met een foto van zichzelf met een filter eroverheen. En dan zeggen ze: Dokter Decates, mag ik er alsjeblieft uitzien zoals ikzelf op die filter?"

Shirley Cramer, influencer en liefhebber van cosmetische chirurgie, begon met het opvullen van haar lippen. Ondertussen laat ze onder andere haar kin, kaaklijn, traangootjes en jukbeenderen behandelen. Haar tanden zijn nep, net als haar borsten en dat is nog niet alles wat zij heeft laten doen. En daar wordt zij gelukkig van, ze wil er niet natuurlijk uitzien, maar juist precies hoe zij dat wil.

Shirley Cramer
Shirley Cramer Realityster en ervaringsdeskundige

“Ik heb vorige week € 1800 betaald, dan moet je het zien ook.”

Dit vindt Nederland

Moet de minimum leeftijd van plastische chirurgie omhoog?

Volgens de wet mogen jongeren op dit moment al vanaf 18 jaar plastische chirurgie aanvragen. Het CDA pleitte eerder al voor een verhoging van de minimumleeftijd, maar dat initiatief heeft tot nu toe geen vruchten afgeworpen.

Ondertussen worden jongeren juist steeds enthousiaster over cosmetische ingrepen. Vorig jaar werd nog bekend dat het aantal jongeren dat plastische chirurgie overweegt sinds 2018 bijna is verdubbeld: één op de drie jongeren wil onder het mes. Jonge mannen hebben het vaakst interesse in haartransplantaties, jonge vrouwen in borstvergrotingen- of verkleiningen.

Wat als je kind een cosmetische ingreep wil? Advies voor ouders

Kun je als ouder iets doen als je zoon of dochter een cosmetische ingreep wil? Hermans spreekt vaak met jongeren en ziet het somber in: ‘’Het antwoord is eigenlijk altijd: Mijn ouders snappen er toch niks van. Die hadden heel andere ideaalbeelden, daar luister ik niet naar. Ze luisteren vooral naar hun eigen vriendenkring en gaan uit van wat ze op social media zien.’’
   
Dat betekent echter niet ouders totaal machteloos zijn. Hermans adviseert ouders om de Body Functionality Perspective in te zettenDat houdt in dat je ‘’juist minder op het uiterlijk gaat inzetten, maar meer op wat je lichaam kan’’. Als je kind bijvoorbeeld onzeker is over zijn of haar benen, kun je helpen door te benadrukken wat het kind met die benen allemaal kan, in plaats van hoe dik of dun de benen zijn. Die aanpak geeft iets positievere resultaten, aldus Hermans.

Ruim driekwart van de Nederlanders vindt dat de minimumleeftijd voor niet-noodzakelijke plastische chirurgie moet worden verhoogd van 18 naar 21 jaar. Dat blijkt uit een nieuwe opiniepeiling van Dit is de Dag.

Het valt op dat vooral ouderen ontevreden zijn over de huidige wet. Maar liefst 81% van de 65-plussers vindt dat de minimumleeftijd omhoog moet naar 21 jaar, terwijl ‘maar’ 66% van de 18 tot 24-jarigen achter het voorstel staat. Desalniettemin geldt onder alle leeftijdsgroepen dat een overgrote meerderheid 18-jarigen nog niet rijp vindt voor plastische chirurgie. 

Dit is haar verhaal

Diesna Loomans heeft haar borstimplanten laten verwijderen en vlogt erover

Diena Loomans maakt vlogs over haar dagelijks leven en ook over de verwijdering van haar borstimplantaten vertelt ze. "Ik zat op dat moment in de danswereld en wat ik op dat moment had is dat ik mij ging vergelijken met de andere danseressen. Dat is wat alle vrouwen nu hebben met social media, filter hier, filter daar en daar gaan ze zichzelf dan mee vergelijken." Diena heeft inmiddels spijt van haar borstimplantaten omdat er nu veel meer bekend is over de risico's en klachten heeft die passen bij Breast Implant Illness.

Praat mee

Moet de minimum leeftijd van cosmetische chirurgie verhoogd worden naar 21 jaar?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

  • Hier & Nu

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen