Inloggen bij dit

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Miss Nederland stopt: zijn miss­ver­kie­zin­gen niet meer van deze tijd?

vandaag · 11:00| Leestijd: 6 min

Update: vandaag · 12:07

In dit artikel aan het woord

Stephanie Tency
Stephanie TencyMiss Nederland 2013
"Een missverkiezing is in feite gewoon een vleeskeuring."
Liesbeth Woertman
Liesbeth WoertmanHoogleraar psychologie, gespecialiseerd in lichaamsbeeld
"Het maakt niet zoveel uit. We leven in een samenleving waarin waarde wordt gehecht aan gemanipuleerde lichamen."
Arno Kantelberg
Arno KantelbergJournalist en modedeskundige
"Dit is schieten met een kanon op een mug."

In het kort

Na 35 jaar stopt de Miss Nederland-verkiezing. De organisatie vindt dat het evenement, met de focus op uiterlijk, "niet meer van deze tijd" is. De wedstrijd maakt plaats voor een online platform dat jonge vrouwen moet versterken en ondersteunen. Is dat een goede ontwikkeling, of is dit overdreven?

Samenvatting van DIT artikel

De Miss Nederland-verkiezing stopt, omdat de schoonheidswedstrijd volgens de organisatie passé is. In plaats daarvan start de organisatie een platform, ‘Niet meer van deze tijd’, gericht op zelfexpressie, mentale gezondheid en steun voor jongeren. Is dat een goed initiatief?

In Dit is Tijs (EO) gaat presentator Tijs van den Brink daarover in gesprek met ex-Miss Nederland Stephanie Tency, journalist en modedeskundige Arno Kantelberg en hoogleraar psychologie Liesbeth Woertman.

  • Stephanie Tency noemt de verkiezing een "vleeskeuring" en waarschuwt voor de invloed van onhaalbare schoonheidsidealen op jonge vrouwen, die onder andere blijkt uit de toename van cosmetische ingrepen onder deze groep. Tency zet zich in als rolmodel om bewustwording te creëren over onrealistische schoonheidsidealen en de risico's van cosmetische ingrepen.
  • Journalist Arno Kantelberg vindt het besluit overdreven en benadrukt dat er grotere problemen zijn als het aankomt op onhaalbare schoonheidsidealen. Hij noemt de modewereld, waar van jonge vrouwen gevraagd wordt dat ze extreem dun zijn.
  • Hoogleraar Liesbeth Woertman ziet het afschaffen als een "druppel op een gloeiende plaat" in een beeldcultuur waar uiterlijk steeds belangrijker wordt. Ze denkt wél dat rolmodellen zoals Tency een positieve invloed kunnen uitoefenen. Er zal ook iets moeten veranderen aan de manier waarop wij kinderen vanaf een jonge leeftijd leren kijken naar zichzelf, legt Woertman uit. Er wordt volgens haar nu te veel gestreefd naar perfectie en er ligt in onze cultuur te veel nadruk op de manipulatie van het uiterlijk. 

Wat denk jij?

Is het goed dat Miss Nederland stopt?

Dit is de situatie

Miss Nederland staakt schoonheidswedstrijden en start een online vrouwenplatform

De Miss Nederland-verkiezing, die sinds 1989 in zijn huidige vorm werd georganiseerd, stopt definitief. Organisator Monica van Ee verklaart dat de traditionele sjerp en kroon niet meer passen in deze tijd. Ze ziet dat de wedstrijd veel kritiek heeft gekregen, bijvoorbeeld over de diversiteit van de deelnemers. "Ze is te wit, te zwart of ze mag het sowieso niet worden vanuit een overtuiging. Dit levert ieder jaar weer negatieve energie op," vertelt Van Ee in een verklaring. In 2023 kreeg Rikkie Kollé, de eerste transvrouw die Miss Nederland ooit won, zelfs doodsbedreigingen.

Een korte geschiedenis van de Miss Nederland-verkiezing

De Miss Nederland-verkiezing begon in de jaren 30 onder de naam Miss Holland. In 1989 werd de naam veranderd naar Miss Nederland en kwam er meer nadruk te liggen op de maatschappelijke betrokkenheid van de deelnemers. Hoewel uiterlijk altijd een rol bleef spelen, probeerde de organisatie vrouwen met een missie te promoten. De wedstrijd kende vele winnaressen, maar ook de nodige kritiek en ophef, vooral in de laatste jaren.

De organisatie richt zich nu op een nieuw online platform, genaamd 'Niet meer van deze tijd'. Dit platform wil jonge vrouwen helpen met thema’s zoals zelfexpressie, diversiteit en mentale gezondheid. Het doel is om een veilige plek te bieden waar jongeren hun verhalen kunnen delen en steun vinden. Het platform wil bovendien korte lijntjes houden met verschillende stichtingen, zoals Stichting Tegen Zinloos Geweld, zodat bezoekers makkelijk hulp kunnen krijgen.

Betekent dit dat er helemaal geen missverkiezingen meer zijn in Nederland?

Nee; er blijven genoeg andere Miss-verkiezingen over. Een paar voorbeelden:

  • Miss World Nederland, aangesloten bij de internationale Miss World-verkiezing;
  • Miss Beauty & Miss Universe Nederland, aangesloten bij de internationale Miss Universe-verkiezing;
  • Miss Eco International Netherlands, een missverkiezing uit het Midden-Oosten, waarbij de focus ligt op het promoten van ecotoerisme en duurzaamheid. 

Voormalige missen en finalisten, waaronder Miss Nederland-winnares Rikkie Kollé, zullen bijdragen aan het platform. Kollé reageert enthousiast: "Dit platform gaat een safe space bieden voor jongeren, die daar met verschillende onderwerpen terecht kunnen. Discriminatie, gepest worden, zinloos geweld, een eetstoornis. We gaan ons in de breedste zin van het woord inzetten voor dit soort problematiek."

Er klinkt vanuit de miss-wereld echter ook felle kritiek. De organisatie van Miss Beauty of the Netherlands, een andere missverkiezing, spreekt van "een polariserend statement". Ze wenden zich tot Miss Nederland in een Instagrambericht: "Door te beginnen met het platform 'Niet meer van deze tijd' maken zij een 100 procent-draai en geven zij een negatieve lading aan missverkiezingen". Ze roepen hun volgers op om de hashtag #welvandezetijd te verspreiden.

Doet Nederland nu ook niet meer mee aan Miss Universe?

Hoewel de Miss Nederland-verkiezing stopt, blijft Nederland meedoen aan de internationale Miss Universe-verkiezing. Miss Universe Netherlands bepaalt tegenwoordig namelijk wie ons land daar vertegenwoordigt.

De weergave van Instagram vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Is dit initiatief onnodig, zoals de organisatie van Miss Beauty Nederland suggereert? Of is het inderdaad niet meer van deze tijd dat we vrouwen beoordelen op hun uiterlijk met een competitie?

Praat mee

Zijn missverkiezingen schadelijk voor jonge vrouwen?

Inloggen bij eo

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Dit is de discussie

Miss Nederland stopt: is dat een goed initiatief?

Stephanie Tency werd in 2013 Miss Nederland. Ze kijkt naar eigen zeggen "terug op een heel leuke tijd" als Miss Nederland, maar ze begrijpt de keuze van de organisatie om te stoppen. Tency worstelde na haar winst zelf met haar uiterlijk; ze liet onder andere haar borsten vergroten, nam fillers en deed een neuscorrectie. Ze vertelt in Dit is Tijs (EO):

Stephanie Tency
Stephanie TencyMiss Nederland 2013

"Een missverkiezing is in feite gewoon een vleeskeuring. Tuurlijk, je moet wel karakter hebben om daar te staan, maar het gaat uiteindelijk wel om uiterlijk."

Bovendien is dit besluit van Miss Nederland volgens Tency belangrijk voor het zelfbeeld van andere jonge vrouwen, die zich door knappe, afgetrainde en gemanipuleerde vrouwen groepen voelen om hun uiterlijk te veranderen.

“Je weet natuurlijk waar je aan meedoet - Ik wist ook waar ik aan meedeed, destijds. En er is helemaal niets mis mee dat je er goed uit wil zien, je haar wil krullen, een make-upje op wil doen. Waar ik me zorgen over maak, is dat het nu zo ver gaat met die plastische ingrepen. Meisjes van 16, 17, 18, die worden wel beïnvloed door modellen en missverkiezingen. Het is misschien een druppel op de gloeiende plaat - ze zien ook veel op social media, bijvoorbeeld - maar het heeft wél een effect. En ik spreek uit ervaring: Ik heb heel veel operaties gedaan, maar er is bij mij ook heel veel misgegaan.”

Arno Kantelberg is lifestyle-journalist en wordt in de modewereld ook wel 'Stijlpastoor des Vaderlands' genoemd. Hij vindt het besluit van Miss Nederland 'niet dramatisch', maar wat hem betreft had de missverkiezing gewoon door kunnen gaan. Hij vertelt:

Arno Kantelberg
Arno KantelbergJournalist en modedeskundige

"Dit is schieten met een kanon op een mug. Kijk eens naar de mode, daar heb je écht een serieus probleem. Daar heb je nu, wat in de jaren ’90 de ‘heroïn chic’-trend heette, extreem dunne modellen. Dat zijn meisjes die jarenlang niet ongesteld worden, die echt grote problemen hebben, en dat wordt weer steeds normaler gevonden. Bij missverkiezingen zie je geen extreem dunne modellen, maar dát vinden we dan ineens wel een probleem."

"Het is hier in Nederland haast een taboe om mensen te beoordelen op hun uiterlijk. Wij vinden dat je daar niet voor beloond mag worden, want dat heb je gekregen van onze Lieve Heer. Het is genetisch. Dat is niet helemaal waar, want je moet ook wel een beetje presteren. Een beetje competitie, daar is toch niks mis mee?"

Tency is het daar niet helemaal mee eens. Volgens haar gelden er, net zoals in de modellenwereld, ook extreme schoonheidsidealen in de misswereld:

Stephanie Tency
Stephanie TencyMiss Nederland 2013

“Je zegt over de modellenwereld dat modellen extreem dun zijn en in de misswereld niet, maar in de misswereld gaat het in plaats daarvan heel erg over plastische chirurgie. Om een voorbeeld te noemen: als een meisje wordt uitgeroepen tot Miss Venezuela, wordt ze naar een kamertje achterin gebracht en volledig beoordeeld op wat er aan haar verbeterd kan worden. Heb je kleine borsten? Dan krijg je gelijk een borstvergroting. Er zijn zelfs miss-kandidaten die hun ribben eruit laten halen voor een smallere taille. Nou, dat vind ook ik vrij extreem.”

Gaat het besluit van Miss Nederland iets veranderen aan onrealistische schoonheidsidealen?

Liesbeth Woertman, hoogleraar psychologie, beaamt dat het afschaffen van Miss Nederland, zoals Tency zegt, "een druppel op de gloeiende plaat" is. Zij vermoedt dan ook dat het einde van Miss Nederland weinig maatschappelijke verandering teweeg zal brengen:

Liesbeth Woertman
Liesbeth WoertmanHoogleraar psychologie, gespecialiseerd in lichaamsbeeld

“Het maakt niet zoveel uit. Door de opkomst van de cosmetische chirurgie, de beeldcultuur, zie je dat het belang van het uiterlijk gigantisch toegenomen is. We leven in een samenleving waarin waarde wordt gehecht aan gemanipuleerde lichamen, we stellen onszelf tentoon. We zijn met zijn allen in de Westerse wereld ook nog nooit zo mooi geweest - we hebben goede tanden, we zijn gezond, relatief rijk, we kunnen naar de sportschool. Maar tegelijkertijd zijn we nog nooit zo massaal ontevreden geweest over ons uiterlijk. Dat heeft niks met biologie te maken, en alles met manipulatie. Als je jezelf alleen met filters op je gezicht herkent, dan kan het niet anders zijn dat je - ook al ben je biologisch prachtig - toch heel erg onzeker wordt.”

Tency ziet ook dat er, los van de missverkiezingen, veel onrealistische schoonheidsidealen worden gepromoot op sociale media:

Stephanie Tency
Stephanie TencyMiss Nederland 2013

“Er is helemaal niets mis mee dat je er goed uit wil zien, je haar wil krullen, een make-upje op wil doen. Waar ik me zorgen over maak, is dat het nu zo ver gaat met die plastische ingrepen. En ik spreek uit ervaring: Ik heb heel veel operaties gedaan, er is bij mij ook heel veel misgegaan. En nu zie je elke dag op social media, op TikTok en Instagram, allemaal jonge meiden die daar klakkeloos dingen aannemen van influencers. Ze zien continu dat die influencers borstvergrotingen en fillers doen (…) Dat is zorgelijk.”

Tency wil nu zelf, als ervaringsdeskundige, vertellen over de gevaren van plastische chirurgie. Ze heeft spijt van alles wat ze aan zichzelf heeft laten doen. Ze vertelt:

"Ik heb in die beautywereld gezeten, dus ik probeer nu via sociale media invloed uit te oefenen. Ik vertel mijn verhaal, mijn boodschap. Zulke berichten helpen: er zijn al duizenden meiden die hun borstimplantaten eruit laten halen."

Woertman beaamt dat rolmodellen zoals die Stephanie erg belangrijk zijn als tegenwicht voor onrealistische schoonheidsidealen - zeker voor jonge mensen:

Liesbeth Woertman
Liesbeth WoertmanHoogleraar psychologie, gespecialiseerd in lichaamsbeeld

" Ik denk dat het heel belangrijk is wat Stephanie doet, gezien haar geschiedenis, leefstijl en leeftijd. Ze kan een goed rolmodel kan zijn voor jonge mensen. De puberteit is psychologisch gezien een moeilijke tijd. Jongens en meisjes worden onzeker, en die onzekerheid kunnen we niet wegnemen. Hoor ik wel bij de groep? Vinden anderen mij wel aantrekkelijk? Dat zijn vragen die ze zichzelf stellen. Wij moeten daar als volwassenen vooral aardig mee omgaan, een beetje liefdevol en bemoedigend, maar in plaats daarvan brengt de cosmetische industrie speciale crèmes uit voor kinderen vanaf acht jaar."

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Inloggen bij eo

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Kijk Dit is Tijs terug

In Dit is Tijs (EO) gaat presentator Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek met:

  • Stephanie Tency, Miss Nederland 2013;
  • Arno Kantelberg, journalist en mode-icoon;
  • Liesbeth Woertman, hoogleraar psychologie, gespecialiseerd in lichaamsbeeld.

Klik hier om de aflevering te bekijken via NPO Start.

Luister Dit is Tijs terug als podcast

Je kunt Dit is Tijs (EO) ook terugluisteren als podcast. Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app of luister hieronder:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Dit maakten we ook
Dit is Tijs
Dit is Tijs

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is Tijs

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook