Leeftijdsgrens voor social media? 'We willen onze kinderen beschermen'
11 november 2024 · 15:30| Leestijd: 4 min
Update: 12 november 2024 · 14:05
In dit artikel aan het woord
"De schadelijke gevolgen voor jongeren zijn allang bekend, het is cruciaal om een leeftijdsgrens in te stellen."
"Een leeftijdsgrens is niet de oplossing. Ouders moeten het goede voorbeeld geven."
In het kort
Je mag pas op social media als je zestien bent. Tenminste als je een kind bent in Australië. Dit is beter voor de mentale gezondheid van jongeren, zegt de Australische premier. Zouden we in Nederland ook een leeftijdsgrens moeten invoeren?
Samenvatting van DIT artikel
Steeds meer landen overwegen een hogere leeftijdsgrens voor social media vanwege zorgen over de mentale gezondheid van jongeren. Zo wil Australië social media verbieden voor jongeren onder zestien jaar, terwijl Noorwegen en Frankrijk een grens van vijftien overwegen.
Pedagoog Deirdre Beneken genaamd Kolmer pleit voor een leeftijdsgrens van zestien jaar voor social media in Nederland, vanwege negatieve effecten zoals pestgedrag en verslaving. Social media-expert Joey Scheufler denkt echter dat opvoeders en beter gebruik van algoritmen belangrijker zijn dan een verbod om schadelijke invloed tegen te gaan.
Wat denk jij?
Kan jij denk je zonder social media?
Aantal reacties: 0
Leeftijdsgrens voor social media
Voor alcohol kopen, je rijbewijs halen en stemmen moet je een bepaalde leeftijd hebben. Voor social media geldt ook een leeftijdsgrens in Nederland: dertien jaar. Verschillende landen voeren nu een hogere leeftijdsgrens in.
Hoe werkt de leeftijdsgrens voor social media in Nederland?
Op social media-platforms als TikTok, Instagram en Snapchat geldt een juridische leeftijdsgrens van dertien jaar. Maar in de praktijk kunnen kinderen jonger dan dertien jaar ook gewoon een account aanmaken. De leeftijd wordt niet echt geverifieerd. Soms is een hokje aanvinken al genoeg.
In Noorwegen wil de regering dat je pas vanaf je vijftiende op social media kan. De minister van Volksgezondheid in Ierland pleit voor een social media-verbod voor jongeren onder de zestien. Deskundigen in Frankrijk adviseerden aan president Emmanuel Macron om een leeftijdsgrens van vijftien jaar aan te houden. De Deense premier Mette Frederiksen wil dezelfde leeftijd als grens invoeren in de hele Europese Unie.
En in Australië wil de overheid social media verbieden voor jongeren onder de zestien jaar. De Australische premier Anthony Albanese zei dat hij duizenden ouders, grootouders, tantes en ooms heeft gesproken die zich net als hij grote zorgen maken over de veiligheid van kinderen online. Verder noemde hij social media schadelijk voor de mentale gezondheid van jongeren.
Meer weten over de schadelijke gevolgen van social media? Lees dit artikel:
- Impact van social media op jongeren groter dan gedacht: 'Enorme toename van mentale problemen'
Impact van social media op jongeren groter dan gedacht: 'Enorme toename van mentale problemen'
De negatieve impact van social media op de mentale gezondheid van jongeren is veel groter dan we dachten. Dat zegt psycholoog Jonathan Haidt in zijn boek 'Generatie angststoornis'. Sinds de introductie van social media zijn jongeren volgens Haidt angstiger en depressiever. Zijn social media echt zo schadelijk?
De Australische regering wil dat techbedrijven het verbod gaan uitvoeren. Kinderen die de leeftijdsgrens omzeilen zullen niet bestraft worden. De plannen moeten nog goedgekeurd worden door het parlement. En over een jaar zou de leeftijdsgrens dan echt gaan gelden. Na de invoering wordt de maatregel geëvalueerd. Hierover zegt Albanese: "We gaan hiermee internationaal aan kop en we willen er zeker van zijn dat we het goed doen.”
Wat denk jij?
Ben jij voor een leeftijdsgrens van 16 jaar voor social media?
Aantal reacties: 0
Gaat een leeftijdsgrens voor social media jongeren helpen?
Het is heel goed als we ook in Nederland een leeftijdsgrens invoeren voor social. media, zegt pedagoog Deirdre Beneken genaamd Kolmer in Dit is de Dag (EO).
"De negatieve gevolgen van social media zijn allang aangetoond. Denk aan: pesten, te veel schermtijd, racisme, angst en een negatief zelfbeeld. Kinderen van vijftien jaar zitten drie uur op hun scherm. Waardoor zij niet aan schoolwerk toekomen en niet met sport bezig zijn."
We moeten volgens Beneken genaamd Kolmer met een leeftijdsgrens van zestien jaar naar een "nieuw normaal".
"We willen onze kinderen beschermen. Het is triest dat er een verbod nodig is, maar het is niet anders. Als we de schadelijke gevolgen op een andere manier hadden kunnen tegenhouden, hadden we dat allang gedaan. Australië, Frankrijk en Ierland hebben al regelgeving. Nederland loopt nu achter de feiten aan."
Social media verbieden is geen oplossing, vindt social media-expert Joey Scheufler.
"Je kunt wel zeggen: 'Je mag niet meer op TikTok, Insta en YouTube', maar dan komt er wel weer een nieuw social medium. Ga je dat dan ook verbieden? Het lijkt me niet heel handig dat de overheid hier gaat lopen opvoeden en zegt wat we wel en niet mogen."
We moeten social media op een goede manier gaan gebruiken, zegt Scheufler.
"Gebruik het algoritme van social media om ook betrouwbare informatie te verspreiden. Er zijn heel veel goede journalisten, advocaten en artsen, maar die maken geen content op social media. Dus we worden voorgelicht door een stelletje leken. De content die zij maken is gewoon niet goed en daar word je natuurlijk door verpest. En uiteraard spelen social media-bedrijven hier ook een rol in, want die maken het heel erg verslavend."
Een leeftijdsgrens is dus niet de oplossing voglens Scheufler, maar wat dan wel?
"Ik denk dat het veel meer bij opvoeders ligt, die moeten een voorbeeld stellen. Alle ouders zitten zelf allemaal de hele dag op hun mobiele telefoon. Ik vind het niet gek dat kinderen dat dan ook doen."
De ouders zijn niet het probleem, zegt pedagoog Beneken genaamd Kolmer. Opvoeders kunnen natuurlijk het goede voorbeeld geven, maar kinderen moeten zelf leren om goede keuzes te maken. En social media dragen daar op dit moment niet aan bij.
"Kinderen hebben een puberbrein en juist dat puberbrein is zo makkelijke te beïnvloeden. We weten allemaal dat achter TikTok en Snapchat een verdienmodel zit. En kinderen zijn hele makkelijke prooien en makkelijk te beïnvloeden. Daarom is het cruciaal dat we met elkaar een leeftijdsgrens afspreken en de schadelijke gevolgen van social media erkennen en herkennen."
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?
Luister Dit is de Dag terug als podcast
In Dit is de Dag (EO) gaat Margje Fikse verder over dit onderwerp in gesprek met pedagoog Deirdre Beneken genaamd Kolmer en social media-expert Joey Scheufler. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ook- Impact van social media op jongeren groter dan gedacht: 'Enorme toename van mentale problemen'
Impact van social media op jongeren groter dan gedacht: 'Enorme toename van mentale problemen'
De negatieve impact van social media op de mentale gezondheid van jongeren is veel groter dan we dachten. Dat zegt psycholoog Jonathan Haidt in zijn boek 'Generatie angststoornis'. Sinds de introductie van social media zijn jongeren volgens Haidt angstiger en depressiever. Zijn social media echt zo schadelijk?
- Je kind pas een mobiele telefoon geven op de middelbare school: goed idee?
Je kind pas een mobiele telefoon geven op de middelbare school: goed idee?
Wanneer geef je kinderen een mobiele telefoon? Pas vanaf de brugklas, vindt 79% van de Nederlanders. Is dit inderdaad een goed moment?
- Is een mobiele telefoon écht zo schadelijk voor kinderen?
Is een mobiele telefoon écht zo schadelijk voor kinderen?
Scrollen, appen, swipen... Tegenwoordig zitten kinderen al op jonge leeftijd uren per dag op hun telefoon. Hoe schadelijk is dat? En zou het beter zijn om smartphones voor jonge kinderen helemaal te verbieden?
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag