Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties

Wat denk jij?

Moet je kinderen pas een smartphone geven op de middelbare school?

Kinderen met smartphone.
© Pexels

Je kind pas een mobiele telefoon geven op de middelbare school: goed idee?

3 september 2024 · 16:35| Leestijd: 6 min

Update: 4 september 2024 · 11:20

Geschreven doorMariska van der Veen

In dit artikel aan het woord

Johanne van Kempen
Johanne van KempenHeeft geen telefoonregels
"Ik geef mijn kinderen al jong een telefoon, ik wil niet dat ze buiten de groep vallen."
Derek van Enk
Derek van EnkDirecteur afkickkliniek
"Kinderen gaan ons later vragen waarom we geen regels hebben opgesteld."
Steven Pont
Steven PontOntwikkelingspsycholoog
"Je laat een kind ook niet alleen met een snoeppot."
Marie van Overbeeke
Marie van OverbeekeBasisschool Auryn
"Wij willen geen smartphones op onze basisschool."

In het kort

Wanneer geef je kinderen een mobiele telefoon? Pas vanaf de brugklas, vindt 79% van de Nederlanders. Is dit inderdaad een goed moment?

Samenvatting van DIT artikel

Uit onderzoek van DIT (EO) blijkt dat 79% van de Nederlanders vindt dat kinderen pas in de brugklas een mobiele telefoon moeten krijgen. Derek van Enk is directeur van een afkickkliniek en vergelijkt smartphoneverslaving met verslaving aan alcohol of drugs en pleit voor strengere regels. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont stelt voor om smartphones langzaam in te voeren, bij voorkeur vanaf twaalf jaar, om de ontwikkeling van kinderen te beschermen. Onderzoeker Helen Vossen vindt het belangrijk om smartphones op basisschoolleeftijd te introduceren, zodat kinderen regels accepteren en ouders meer invloed hebben. Basisschool Auryn in Zutphen kiest ervoor om mobiele telefoons helemaal te verbannen om de druk en strijd rondom telefoons te verminderen. Dit beleid maakt het gemakkelijker voor ouders om consistent regels te handhaven.

Wat denk jij?

Moet je kinderen pas een smartphone geven op de middelbare school?

Dit is de situatie

79% Nederlanders wil pas een mobiele telefoon in de brugklas

Wachten met de smartphone tot de brugklas, dat vindt 79% van de Nederlanders een goed idee. Daarnaast vindt 70% dat er voor kinderen meer negatieve dan positieve gevolgen zitten aan het gebruik van smartphones. Net zo'n grote groep (70%) vindt dat de overheid meer moet doen om het gebruik van de smartphone door kinderen te ontmoedigen. Dat blijkt uit onderzoek van DIT (EO).

Meer weten? Lees hier de andere uitkomsten van het onderzoek:

Dit is de discussie

Moet je kinderen pas in de brugklas een mobiele telefoon geven?

Bij de afkickkliniek Yes We Can ziet directeur Derek van Enk heel veel verslaafde jongeren. Hij zegt in Dit is de Kwestie (EO) dat we strengere regels moeten opstellen voor telefoongebruik bij jongeren.

Derek van Enk
Derek van Enk Directeur afkickkliniek

"Een smartphoneverslaving is vergelijkbaar met een alcohol- of drugsverslaving. Het leidt tot dezelfde problemen. Ik denk dat onze kinderen later tegen ons gaan zeggen: hoe hebben jullie dit ongecontroleerd op ons losgelaten? Zoals wij nu tegen sigaretten en alcohol aankijken, zo wordt er denk ik over twintig jaar tegen het gebruik van de telefoon aangekeken."

Ook ontwikkelingspsycholoog Steven Pont vindt dat we te makkelijk een telefoon aan kinderen geven. Het is volgens hem slecht voor hun ontwikkeling.

Lees hier waarom een telefoon slecht voor de ontwikkeling kan zijn

"Ieder moment dat je als kind op de smartphone zit, ben je niet aan het spelen en heb je geen interactie met andere mensen. Terwijl je daardoor gevormd wordt. Als je dat niet in je jonge jaren doet, dan heeft dat effect op je latere leven. Bijvoorbeeld hoe je datet, hoe je met conflicten omgaat of hoe je nieuwe mensen leert kennen."

"We moeten niet vergeten dat techbedrijven nadenken hoe ze onze kinderen zo lang mogelijk naar het scherm kunnen laten kijken. En dat lukt ze. Kinderen die geen regels opgelegd krijgen, zitten uren achterelkaar aan dat apparaat gekluisterd. Terwijl ze zich op allerlei gebieden zouden moeten ontwikkelen."

We moeten de smartphone niet helemaal weghouden bij kinderen, maar langzaam introduceren, zegt Pont.

Steven Pont
Steven Pont Ontwikkelingspsycholoog

"Alles wat moeilijk is in het leven moet je introduceren, want je moet ermee om leren gaan. Twaalf jaar is volgens mij een uitstekende leeftijd om vanaf dat moment de smartphone te introduceren. Het is leuk om af en toe een snoepje te geven aan een driejarige. Maar je zegt niet tegen een driejarige: hier is de snoeppot, ik ga boodschappen doen. Daar heb je regels voor, net als bij andere dingen die ongezond kunnen zijn voor je ontwikkeling."

"Bij mobiele telefoons hebben we toch een beetje onze handen ervan afgetrokken. Zo van: hier heb je de snoeppot en zie maar. En dat heeft natuurlijk hele grote consequenties. Je er niet mee bemoeien is het domste wat je kan doen bij jonge kinderen. Probeer ook samen met andere ouders regels te maken."

Je moet smartphones juist op de basisschoolleeftijd al introduceren, vindt onderzoeker Helen Vossen.

Helen Vossen
Helen Vossen Onderzoeker mediagebruik kinderen

"Je wil ze een smartphone geven op tien- of elfjarige leeftijd, dan accepteren ze nog regels. Ze vinden het nog oké als je meekijkt. Als ze in de puberteit zitten, hebben jongeren toch het gevoel: dit is mijn privédomein. Dan kun je als ouder minder bijsturen."

"Social media en smartphones gaan niet weg, die blijven. Er wordt alleen maar meer ontwikkeld. Daarom moeten we ons weerbaar maken. En dat is een hele grote uitdaging. Niet alleen ouders en kinderen, maar ook de overheid heeft een verantwoordelijkheid. Als ouder is het enige wat je kan doen, je kind hierin begeleiden. Alleen maar verbieden gaat averechts werken."

Basisschool Auryn in Zutphen is een mobieltjesvrije school. Mobieltjes zijn binnen en buiten de school streng verboden. Zelfs voor ouders die op het schoolplein staan. Juf Marie van Overbeeke legt het idee erachter uit:

Marie van Overbeeke
Marie van Overbeeke Basisschool Auryn

"Je komt als ouder redelijk onder druk te staan als je ervoor kiest om je kind op achtjarige leeftijd geen smartphone te geven. Je krijgt best wel wat commentaar. Als je de enige bent die het zinvol vindt om je kind tot de middelbare school smartphonevrij te houden, dan sta je alleen en eenzaam."

"Je hebt een grote strijd met je kind te voeren, want ze willen natuurlijk allemaal een telefoon. Als je dan rechts en links en voor en achter ook een ouder hebt, die ook zo'n beleid voert, wordt het wel een stuk makkelijker."

Dit is hun verhaal

Johanne legt haar kinderen geen regels op

Familie Van Kempen
© Dit is de Kwestie (EO)

Het liefst zit Kyano van Kempen (10 jaar) de hele dag op zijn telefoon te gamen. Hij was zeven toen hij een telefoon kreeg. "Ik mag zo lang als ik zelf wil op mijn mobiel zitten, ik ben verslaafd." Zijn broer Damian (13 jaar) kreeg een smartphone toen hij acht was. "Dat was een speciaal moment, ik kon contact maken met mensen in andere landen." Hij zit minimaal vijf uur per dag op zijn mobiel. Bang is hij niet voor negatieve gevolgen: "Ik leg hem makkelijk weg als het saai wordt."

Hun moeder, Johanne van Kempen, vindt dat het bij deze tijd hoort om al jong een mobiel te hebben. "Heel veel ouders geven zelfs nog eerder een telefoon. Je wil niet dat je kind buiten de groep valt." Ze heeft geen regels voor haar kinderen ingesteld. "Het is de makkelijke oppas, zeker als je even je handen vrij wil hebben."

Vroeger sprak je met vrienden af in de stad of in een bos om te spelen, dat gebeurt nu online volgens Johanne. "Dat zie je in games als Fortnite of Roblox." Ze begrijpt de kritiek, maar het is volgens haar ook heel erg leuk. "Hoe snel wordt je niet meegesleept door een filmpje of een spelletje." Je moet een goede balans vinden, zegt Johanne.

Maaike en Albert Mark hebben een telefooncontract met hun kinderen

Familie van Leeuwen
© Dit is de Kwestie (EO)

Bij de familie Van Leeuwen mogen kinderen pas een smartphone als ze naar de brugklas gaan. Hun dochter Maelle (12 jaar) gaat na de zomer naar de middelbare school en krijgt dus een telefoon. "Ik ben één van de laatsten in mijn klas die een telefoon krijgt."

Haar broer Joppe (13 jaar) vond het niet leuk dat hij moest wachten tot zijn twaalfde. Zijn vriendjes gingen weleens voetballen, maar dat miste hij dan omdat hij de appjes niet kreeg. Hij vroeg aan zijn ouders om een telefoon: "Maar dat lukte niet, omdat zij het verslavend vinden."

Druk neemt toe

Vader Albert Mark heeft een duidelijke mening over de smartphone: "Af en toe is het vermaak, maar vaak is het ook een bron van eenzaamheid." Volgens moeder Maaike wordt de druk om een telefoon te geven aan je kind alleen maar groter. Albert Mark deelt die mening: "Het is een collectief probleem. We willen allemaal op latere leeftijd een telefoon geven, maar je wil niet dat je kind de laatste is."

Maaike en Albert Mark wachten dus met een smartphone tot de middelbare school. En voordat de kinderen de telefoon krijgen, moeten ze eerst een contract ondertekenen.

Benieuwd naar het contract? Die vind je hieronder:

Joshua zat 12 uur per dag op zijn telefoon

Joshua bokst
© Dit is de Kwestie (EO)

Als tiener zat Joshua jarenlang twaalf uur per dag op zijn smartphone. "Ik voelde me heel eenzaam en dat hield ik in stand met mijn telefoon. Ik stond wel in contact met mensen, maar het was niet echt." Zijn bed en computer stonden in dezelfde kamer, hij kwam alleen zijn kamer uit om naar de wc te gaan of te douchen. "Ik kwam vier jaar mijn huis niet uit." Hij werd depressief en kreeg zelfmoordgedachtes.

Uiteindelijk werd hij op 21-jarige leeftijd opgenomen in een kliniek met een beeldschermverslaving. "Onder die telefoonverslaving lagen heel veel gedragsproblemen waar ik tegenaan liep." In de kliniek werden die problemen aangepakt.

Meer weten?

Kijk Dit is de Kwestie terug

Het televisieprogramma Dit is de Kwestie (EO) maakte een uitzending over de vraag wanneer je kinderen een mobiele telefoon moet geven. Bekijk de volledige uitzending hieronder. 

Wil jij de aflevering liever streamen? Klik hier om de aflevering te bekijken via NPO Start. 

Dit maakten we ook

DIT zijn de makers

Mariska van der Veen
Mariska van der VeenOnline
Joram Kaat
Joram KaatPresentatie

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen