Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties

Wat denk jij?

Stelling: 'Het gebruik van smartphones moet voor minderjarigen verboden worden'

Kind met smartphone.
© Pexels

79% van de Nederlanders: 'Geef kinderen geen mobiele telefoon tot de brugklas'

2 september 2024 · 13:49| Leestijd: 3 min

Update: 4 september 2024 · 12:40

Geschreven doorRedactie DIT

In het kort

Wachten met de smartphone tot de brugklas: 79% van de Nederlanders vindt het een goed idee als kinderen dan pas een mobiele telefoon krijgen. Er zitten voor kinderen meer negatieve gevolgen dan positieve gevolgen aan het gebruik van smartphones, vindt 70%. Een evengrote groep (70%) vindt dat de overheid meer moet doen om het gebruik van de smartphone door kinderen te ontmoedigen. Dat blijkt uit onderzoek van DIT, het journalistieke platform van de EO.

68% van de Nederlanders vindt dat het verboden zou moeten worden voor kinderen onder de 14 jaar om een account op social media te hebben. Slechts 19% is het daarmee oneens. Politieke voorkeur maakt hierbij vrijwel geen verschil. Om dit te kunnen handhaven zouden sociale media bedrijven verplicht moeten worden om de leeftijd van gebruikers te verifiëren via een legitimatiebewijs bij het aanmaken van een account, zegt zo’n 76%. Slechts 12% is het oneens. 

Wat denk jij?

Stelling: 'Het gebruik van smartphones moet voor minderjarigen verboden worden'

Ouders maken zich zorgen

Ouders die deelnemen aan dit onderzoek zien dat door veelvuldig gebruik van de smartphone en social media hun kinderen moeite hebben met concentratievermogen, slaaptekort, eenzaamheid, mentale problemen en pestgedrag. Zo’n 44% is het eens met de stelling: één of meerdere van mijn kinderen zit veel meer achter schermen dan ik eigenlijk zou willen, maar ik ben niet in staat dit te voorkomen. Ook 44% zou graag met andere ouders in de straat een tijd afspreken waarop hun kind(eren) met andere kinderen in de straat kunnen spelen, zodat ze minder achter een scherm zitten.

Meer over het onderzoek van DIT: 'smartphones en kinderen'

DataIM heeft in opdracht van de EO een vragenlijst afgenomen onder een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking over zes maatschappelijke thema's. De vragenlijst is opgesteld door onderzoekers van de EO; de dataverzameling, herweging en data-analyse zijn uitgevoerd door DataIM. Het veldwerk is uitgevoerd in juli 2024, aansluitend bij de EO programmareeks Dit is de kwestie (EO). Voorliggend rapport presenteert de resultaten van het thema: Kinderen en smartphones.

Download het volledige onderzoek (.pdf)

Dit is de Kwestie (EO) over smartphones en kinderen

Overmatig gebruik van smartphones heeft negatieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid van kinderen, zeggen wetenschappers. Is een smartphoneverbod tot de brugklas verstandig of is een smartphone onmisbaar in deze tijd? Het tv-programma Dit is de Kwestie (EO) maakte een uitzending over dit onderwerp hoe je hier als gezin mee om kan gaan. Bekijk de volledige uitzending hieronder. 

Wil jij de aflevering liever streamen? Klik hier om de aflevering te bekijken via NPO Start. 

Dit maakten we ook

DIT zijn de makers

Redactie DIT
Redactie DITOnline

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen