Onderzoek: 1 op de 7 Nederlanders vindt dat je met embryoselectie geslacht van kind moet kunnen kiezen
23 maart 2025 · 09:39| Leestijd:3 min
Update: 1 april 2025 · 09:39
In het kort
1 op de 7 Nederlanders vindt dat embryoselectie moet worden toegestaan om het geslacht van je kind te kiezen. Tegelijkertijd vindt meer dan de helft van de mensen dat het strafbaar moet worden om hiervoor naar het buitenland af te reizen. Dat blijkt uit onderzoek van DataIM en DIT, het journalistieke platform van de EO.
Wat denk jij?
Moeten stellen zelf het geslacht van hun kind kunnen bepalen?
Aantal reacties: 0
Eén op de zeven Nederlanders (15%) vindt dat het moet worden toegestaan in Nederland om embryoselectie te gebruiken om het geslacht van een kind te kiezen, blijkt uit het onderzoek. Driekwart (76%) van de mensen is het daar niet mee eens.
Dat ligt anders als het gaat om embryoselectie om ernstige, erfelijke ziektes te voorkomen. Ruim driekwart (77%) van de mensen vindt het goed dat dit is toegestaan in Nederland.
Geslachtsvoorkeur- en teleurstelling
1 op de 4 respondenten had een voorkeur voor het geslacht van hun kindje. Uiteindelijk had slechts een hele kleine groep (6%) het geslacht achteraf ook daadwerkelijk willen kiezen, als dit had gekund. Veruit de meeste ouders (94%) zouden niet overwegen om een eventuele toekomstige zwangerschap te beëindigen vanwege een voorkeur voor een bepaald geslacht.
Sommige ouders hebben dus wel een voorkeur voor een zoon of dochter. Als die wens niet uitkomt, ervaren ze soms kort teleurstelling. Voor enkelen kan dit gevoel weken of maanden aanhouden. Dat wordt geduid als geslachtsteleurstelling: iets wat geregeld besproken wordt op sociale media.
Embryoselectie in het buitenland
Op dit moment is het via ivf-klinieken in het buitenland de mogelijkheid om het geslacht van je toekomstige kind te kiezen via embryoselectie. Meer dan de helft van de mensen (53%) vindt dat het strafbaar moet worden om als Nederlander hiervoor naar het buitenland af te reizen. 1 op de 5 mensen is het daar (helemaal) niet mee eens.
Jongeren zijn progressiever
Ook wordt in het onderzoek duidelijk dat jongere mensen progressiever over het onderwerp denken dan ouderen. Zo zou 1 op de 5 jongeren tussen de 18 en 30 jaar wel de mogelijkheid willen om zelf het geslacht van een kind te kunnen kiezen, terwijl dit bij ouderen zo’n 1 op de 10 is.
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?
Gratis inloggen
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Kijk Dit is de Kwestie
In het televisieprogramma Dit is de Kwestie (EO) gaat presentator Rachel Rosier in gesprek over geslachtsteleurstelling, onder andere met een moeder die dit ervaart. Ook spreekt ze Bert van Delen, eigenaar van de Genderkliniek, die embryoselectie in het buitenland vanuit Nederland begeleidt.
Luister naar de podcast De Koningswens
Eerder deden Rianne van der Linden en Anne-Sophie van den Toren in de podcast De Koningswens (EO) al onderzoek naar dit fenomeen. Gevoelens van verdriet over het geslacht van je kindje zijn op zich niet nieuw. Wat wel nieuw is, is dat er tegenwoordig mogelijkheden zijn om met embryoselectie daadwerkelijk te kiezen voor een jongetje of een meisje. En het keuzemenu bevat nog meer opties; er kan bijvoorbeeld ook geselecteerd worden op oogkleur. Benieuwd geworden? Luister de podcast hieronder:
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
De Koningswens is een verhalende podcast van vijf afleveringen. De podcast is te beluisteren in de NPO Luister app en via alle bekende podcast-platforms. Klik hier om de eerste aflevering af te spelen op jouw favoriete podcast-app.