Onderzoek: Nederland voelt zich onveilig bij ex-tbs'ers als buren
5 november 2024 · 20:00| Leestijd: 3 min
Update: 6 november 2024 · 10:12
In het kort
‘Ik wil niet dat er een ex-tbs’er in mijn straat woont' – dit vindt 58% van de Nederlanders, zo blijkt uit recent onderzoek van het journalistieke platform DIT van de EO, uitgevoerd door DataIM.
Een ex-tbs’er in de wijk: voor veel mensen laat het woord tbs alle alarmen afgaan. Volgens onderzoek en experts blijkt dat de verdraagzaamheid in Nederland voor ex-tbs’ers in een woonwijk snel afneemt. En ook uit ons eigen onderzoek komen die cijfers naar voren: bijna 60% van de Nederlanders wil niet dat een ex-tbs'er bij ze in de straat komt wonen.
De houding van Nederlanders ten opzichte van ex-tbs’ers en hun woonplek is uitgesproken: bijna 71% van de ondervraagden vindt dat mensen het recht hebben om geïnformeerd te worden als er een ex-tbs’er in hun buurt komt wonen. Ook zegt 25,3% dat ex-tbs’ers niet in de buurt van gezinnen mogen wonen.
Wat denk jij?
Zou jij willen weten of er een ex-tbs'er bij jou in de straat woont?
Aantal reacties: 0
Angst en zorgen over ex-tbs'ers
Bijna 40% van de respondenten zegt bang te zijn voor mensen die ooit in een tbs-kliniek hebben gezeten. Jongeren (18-30 jaar) geven vaker aan angstig te zijn voor ex-tbs'ers (41,3%) dan ouderen van 65+ (30,1%), De groep van 30-65 jaar geeft het meest aan dat ze bang zijn: 42,8%. Ook is er een verschil te zien in geslacht: vrouwen (42%) zijn vaker bang voor mensen die in een tbs-kliniek hebben gezeten dan mannen (36,8%).
Lilian Kuipers, psychiater in een tbs-kliniek, begrijpt waar de angst vandaan komt: “Je leest in de media vooral wanneer het niet goed gaat met mensen die in de tbs verblijven.” Maar is dit angst ook terecht? We moeten meer kennis krijgen over wie tbs'ers precies zijn, zegt Kuipers in Dit is de Kwestie (EO):
"Het gaat ook heel vaak wél goed."
Het gaat heel vaak ook gewoon goed, benadrukt Kuipers. De terugval bij tbs'ers is volgens haar lager dan bij gedetineerden die in de gevangenis hebben gezeten. 19% van de tbs'ers pleegt binnen twee jaar na de behandeling een delict, bij gevangenen zonder behandeling is dat 47%.
Verdient een ex-tbs'er een tweede kans? Lees hier meer perspectieven:
- Verdient een ex-tbs'er een tweede kans? 'Niet in mijn straat'
Verdient een ex-tbs'er een tweede kans? 'Niet in mijn straat'
Een ex-tbs'er als buurman of -vrouw. Hoe zou jij daarop reageren? Veel Nederlanders zitten daar niet op te wachten blijkt uit onderzoek van DIT (EO). Maar verdienen ex-tbs'ers dan geen tweede kans?
‘Het doel van tbs, veilige terugkeer in de samenleving, is voor de meeste mensen die in een tbs-kliniek zitten niet realistisch,' aldus meer dan de helft (56%) van de ondervraagden. Veel Nederlanders (76,2%) pleiten ook voor strengere verlofregels voor tbs’ers. Wel zijn veel Nederlanders voorstanders van de mogelijkheid tot tbs: 63,8% is het (helemaal) eens met de stelling ‘Het is goed dat we in Nederland veroordeelde psychiatrische patiënten niet opsluiten in de gevangenis maar behandelen in tbs-klinieken.’
Beperkingen in werkmogelijkheden voor ex-tbs’ers
Naast zorgen over hun aanwezigheid in woonwijken, zijn er ook zorgen over de werkplekken. Zo vindt 45% van de respondenten dat ex-tbs’ers nooit meer mogen werken in het onderwijs en 43% wil hen uitsluiten van werk in de zorg. Vrouwen (50%) vinden vaker dan mannen (40,5%) dat ex-tbs’ers nooit meer in het onderwijs mogen werken.
Dit is de Kwestie (EO)
Het tv-programma Dit is de Kwestie onderzoekt met presentator Johan Eikelboom hoe Nederland denkt over de omgang met tbs’ers in de samenleving. Is de angst terecht? En hoe moeten we met deze situatie omgaan? Je ziet het in de aflevering hieronder en op NPO Start.
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de kwestie