Doorwerken na je pensioenleeftijd: dit moet je weten
3 oktober 2024 · 15:10| Leestijd: 4 min
Update: 3 oktober 2024 · 15:15
In het kort
Pensioen? Nee joh, ik werk nog! Vanaf je 67e heb je recht op AOW, maar ouderen stellen steeds vaker hun pensioen uit. Bijna de helft van de 65-plussers is nog aan het werk. Maar waarom zou je? En waar moet je allemaal aan denken?
Wat denk jij?
Zie jij het zitten om tot je 70e door te werken?
Aantal reacties: 0
Pensioenleeftijd loopt op
Ouderen zijn de snelst groeiende leeftijdsgroep op de arbeidsmarkt. Het aantal werkende 65-plussers is zelfs verdubbeld sinds 2013. Dat komt deels doordat de AOW-leeftijd is gestegen: van 65 jaar in 2013 naar 67 jaar in 2024.
Gemiddeld gaan ouderen iets eerder met pensioen dan hun AOW-leeftijd: rond hun 66e. Toch overweegt 73% om langer door te werken dan hun pensioenleeftijd, meldt CBS. Dat heeft namelijk sociale én financiële voordelen.
Welke leeftijd ga ik met pensioen?
Wanneer jij dat wil. Al zitten er wel wat haken en ogen aan. Als je bijvoorbeeld wat eerder met pensioen wil, moet je wel genoeg gespaard hebben. En andersom heeft langer doorwerken ook financiële gevolgen.
Goed om te weten: er is een verschil tussen je pensioenleeftijd en je AOW-leeftijd.
- Pensioenleeftijd: de leeftijd waarop je stopt met werken
- AOW-leeftijd: de leeftijd vanaf welke je een AOW-uitkering krijgt
Tot 2027 ligt de AOW-leeftijd op 67 jaar. Vanaf 2028 is dat 67 jaar en 3 maanden. Je pensioenleeftijd mag je zelf kiezen, en gaat in wanneer je stopt met werken. Gemiddeld doen mensen dit rond hun 66e.
Wat levert doorwerken op?
Het financiële plaatje kan complex zijn. Dat komt vooral door hoe de belastingen en toeslagen zijn geregeld. Maar aan de andere kant: meer werken, betekent meer geld in het laatje.
Twee directe voordelen: als je blijft werken, krijg je gewoon je salaris gestort. Én als je je pensioen uitstelt, krijg je uiteindelijk maandelijks meer geld. Het opgespaarde pensioen hoeft namelijk over minder maanden te worden verdeeld. De AOW blijft gewoon hetzelfde en wordt sowieso vanaf je AOW-leeftijd gestort.
Toch zijn er ook nadelen. Je kan namelijk maar één keer loonheffingskorting toepassen. Doe je dat over je loon? Dan krijg je zo'n 300 euro minder per maand aan AOW, wat je moet betalen aan loonheffing.
Bovendien krijg je in de eerste belastingschijf 'ouderenkorting': je betaalt 19,07% in plaats van 36,97%. Als je blijft werken, kan je totale inkomen uitkomen boven de 44.771 euro, en kan je ouderenkorting vervallen. Ook krijg je mogelijk geen huur- en zorgtoeslag meer.
Na pensioenleeftijd op de werkvloer: hoe is dat?
Bij Geld of je Leven (EO) gaat presentator Hans van der Steeg in gesprek over ouderen op de werkvloer. Wat zijn voor- en nadelen? Mayke van Keep werkt nog op 66-jarige leeftijd. Zij heeft het eigenlijk vooral naar haar zin: "Ik vind het veel te leuk, dat is waarom ik doorga. Je staat elke dag nog midden in de samenleving en dat houdt je jong."
"Oudere werknemers hebben meer levenservaring, meer werkervaring en grotere emotionele stabiliteit. Dat kan worden ingezet."
Oudere medewerkers hebben zeker toegevoegde waarde, vindt Katinka Dijkstra. Zij is hoogleraar Psychologie aan de Erasmus Universiteit, waar ze onderzoek doet naar het effect van ouder worden op de werkvloer. "Ze hebben natuurlijk meer levenservaring, meer werkervaring en grotere emotionele stabiliteit. Dat kan worden ingezet." Dat herkent ook Van Keep. "Ik krijg de ingewikkelde cases, waarbij levenservaring nodig is. Omdat je hebt gezien hoe ontwikkelingen zijn geweest, kan je buiten de opdracht kijken naar wat er gebeurt."
Maar naast die mooie kanten, zijn er ook zaken waar oudere werknemers juist tegenaan lopen. Dijkstra: "Het is natuurlijk een diverse groep, maar vanaf een bepaalde leeftijd krijgen oudere werknemers wel meer last van afleiding. Het is bijvoorbeeld lastiger om je af te sluiten voor lawaai. Het kan ook moeilijker zijn om nieuwe informatie te verwerken."
Van Keep ziet vooral uitdagingen om jongere werknemers te blijven begrijpen. "Ze hebben toch een andere manier van denken. En ze staan anders in het leven. Mijn kinderen zijn ondertussen al ouder dan dertig: daar heb ik niet zoveel meer aan. En de kleinkinderen zijn te klein om iets van te leren." Ook qua energie is het lastiger: "Vroeger kon ik een nacht lang doorwerken. Dat gaat nu wat minder."
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?
Luister onze podcast
In Geld of je Leven (EO) gaat Hans van der Steeg verder over dit onderwerp in gesprek met Katinka Dijkstra (hoogleraar Psychologie) en Mayke van Keep, die nog werkt op 66-jarige leeftijd. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is Geld of je leven
Dit artikel hoort bij de podcast
Geld of je leven - Podcast