Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Statiegeld maakt gelukkig?

Dit is hoe het voor jou makkelijker moet worden om flesjes en blikjes in te leveren

Geschreven door Luuk Rijneveld

9 augustus 2023 · 13:15

Update: 10 augustus 2023 · 12:14

In gesprek met

Foto van Miranda Boer

Miranda Boer

Stichting Afvalfonds Verpakkingen

"Veel mensen gooien hun blikjes en flesjes nog in prullenbakken op straat. We moeten kijken of inleverautomaten wel op logische plekken staan."
Foto van Dirk Groot

Dirk Groot

Zwerfafvalexpert

"Ook acceptatie van beschadigde flesjes moet mogelijk worden."
Foto van Kees Goedegebuur

Kees Goedegebuur

Lid van de DIT-community

"Ik geloof heilig in na-scheiding en gewoon hoge boetes voor mensen die rommel op straat gooien."

In het kort

Heb jij thuis nog een enorme verzameling aan plastic flesjes en blikjes staan die je nog stééds naar de supermarkt moet brengen? Je bent niet de enige. Nog niet genoeg Nederlanders recyclen hun blikjes en plastic flesjes. Het moet dus makkelijker worden om blikjes en flesjes in te leveren. Maar hoe?

Wat denk jij?

Lever jij al blikjes in voor statiegeld?

Klik hieronder om je antwoord te geven

48%

21%

31%

aantal reacties: 198

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

28.000 inzamelingspunten

Uit het jaarverslag van het afvalfonds blijkt dat slechts 68% van de plastic flessen daadwerkelijk wordt ingeleverd bij inzamelingspunten. Ondanks dat steeds meer consumenten zich bewust worden dat recyclen van groot belang is, is dit nog lang niet genoeg om doelstellingen van Rijksoverheid te behalen. Zij wil dat minimaal 90% van onze plastic drinkflessen wordt ingezameld voor recycling.

Sinds 1 juli 2021 zit er ook statiegeld op kleine plastic flessen. Voor elk klein plastic flesje dat jij bij de supermarkt inlevert krijg je 15 cent terug, voor grote plastic flessen 25 cent, en sinds 1 april van dit jaar kun je ook je blikjes inleveren voor 15 cent statiegeld. In de afgelopen jaren heeft de consument een behoorlijke gedragsverandering laten zien, we zijn steeds meer gaan recyclen, maar het is belangrijk dat we nu niet stil gaan zitten.

Daar is wel het een en ander voor nodig. Het inzamelen van blikjes bij een automaat is op dit moment nog vaak chaotisch en onhandig. De inzamelingsautomaten lopen vaak vast en er staan soms ellenlange rijen. Op dit moment zijn er verdeeld over heel het land 28.000 inzamelpunten te vinden. Dat zijn er al best veel, maar de locatie van deze punten zorgt er soms voor dat ze niet veel gebruikt worden. Veel van deze inzamelpunten bevinden zich in supermarkten en op stations.

Dit is de discussie

Hoe maken we het makkelijker? 

Hoe zorgen we ervoor dat meer mensen dan toch meer geprikkeld worden om hun plastic flesjes, flessen en blikjes in te leveren?

Van de kleine flesjes kwam in 2022 maar 58% terug, hier valt dus nog heel wat te winnen, zegt Miranda Boer van Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Veel mensen gooien flesjes en blikjes in grote prullenbakken op straat, maar dat verdwijnt dan in het restafval.

Miranda Boer

Stichting Afvalfonds Verpakkingen

"We willen graag alles terug hebben, omdat het goed gebruikt kan worden. Als je onderweg bent en je wil van je flesje af, dan gooi je het snel in een prullenbak op straat. We moeten dus kijken of inleverautomaten wel op goede plekken staan. Stations en bushaltes zouden logische punten zijn. We willen ook met een gedragswetenschapper kijken welke drempels we nog kunnen weghalen voor mensen om toch in te leveren en we zijn bezig met het opzetten van een nieuwe inlevercampagne."

Volgens Dirk Groot ligt de oplossing onder meer bij het verhogen van het statiegeld op plastic flesjes. Dan voelen meer mensen zich geroepen om ze in te leveren. 

Dirk Groot

Zwerfafvalexpert

"Ook acceptatie van beschadigde flesjes moet mogelijk worden. Verder is de last om plastic in te leveren bij de supermarkt drie keer zo groot geworden, maar er zijn amper automaten bijgekomen. Bij de kassa kun je een extra kassa opengooien als het druk is, bij de automaten kan dat niet. Er zijn geen stappen gezet in dat proces."

Groot vindt dat er vanaf september op álle treinstations inzamelpunten moeten zijn. Vooralsnog zijn dat er nog maar vijf, en die staan vaak aan de buitenkant. De NS heeft al laten weten dat er dit jaar nog eens zeventien inleverautomaten geplaatst worden. En vanaf 2024 moet je op vijftig stations drankverpakkingen met statiegeld kwijt kunnen.

Ook in de Kruidvat en in de Hema, winkels waar veel Nederlanders komen, moet het mogelijk worden om te recyclen, vindt Groot. Verder moet er volgens de zwerfafvalexpert ook naar de manier van inzamelen gekeken worden.

"Er is veel innovatie daarin. Doneerringen zijn een mooi initiatief (ringen naast een prullenbak waar mensen hun blikjes en flessen in kunnen gooien, red.), dan kunnen mensen zonder geld deze flesjes inleveren bij de automaten voor statiegeld."

Maar daarnaast gaat er ook heel veel goed, benadrukt De Groot. 

"We hebben al 70% minder flesjes en blikjes op straat, daar hoor je bijna niemand over. Dus er zit ook een positieve kant aan het verhaal."

En ook Miranda Boer van Afvalfonds Verpakkingen ziet nog wel een lichtpuntje.

Miranda Boer

Stichting Afvalfonds Verpakkingen

"Rijkswaterstaat heeft een telling gedaan en het aantal kleine flesjes in afval is gehalveerd. Ik denk ook dat het een kwestie is van wennen. Mensen moesten ook een aantal jaar wennen aan de inzameling van glas en oud papier. En je ziet nu dat dat heel goed gaat."

Dit is de community

We vroegen in onze WhatsAppgroep naar jullie ervaringen!

Gerrit de Wilde

"Wat mij betreft genoeg inzamelpunten maar het ellendige is dat de automaten niet elkaars artikelen accepteren waardoor je soms niet weet waar je dat flesje ooit gekocht had. Reuze irritant!!!!"

Tunis Hoekstra

"Wij hebben twee jongens van 8 en 6 jaar die graag de blikjes en flesjes inleveren. We sparen ze dan ook netjes op in een plastic zak en nemen ze mee bij het boodschappen doen. Ook de flesjes van oma nemen we mee. Groeten, fam. Hoekstra uit Urk"

John

"Over het algemeen houden wij hier rekening mee en doen we er ook wel moeite voor. Meer inleverplekken lijkt mij zeker voor 'on the road' niet verkeerd."

Robert

"Zelf recycle ik wel alles wat kan (blikjes, plastic flessen en glas). Er zijn wat mij betreft genoeg inzamelingspunten, alleen zou ik wel meer willen zien waarom het goed is om te recyclen. Bijvoorbeeld dat merken/producten inzichtelijk maken hoe zij gerecycled materiaal in hun verpakkingen verwerkingen. Er is bij namelijk wel twijfel hoe dit recyclen gebeurt, omdat ook bekend is dat plastic helemaal niet vaak gerecycled kan worden omdat dit de kwaliteit niet ten goede komt en alsnog een grote milieu-impact heeft. Meer uitleg vanuit de sector is gewenst."

Kees Goedegebuur

"Blikjes vind ik onhandig en flesjes hergebruik ik altijd (uit zuinigheid). Verder geloof ik heilig in na-scheiding en gewoon hoge boetes voor mensen die rommel op straat gooien (ongeacht wat dan ook). Dan kan dit ideologisch gedreven kosten verslindende statiegeldcircus met alle negatieve bij effecten ook weg. Hoe kan je verwachten dat mensen die zo asociaal zijn dat ze rommel op straat gooien omdat de afvalbak te ver is, wel verwachten dat ze doorlopen tot een statiegeld automaat? Het bos vol zetten met statiegeld automaten? Waar is de ratio? Het is de totale onwil om handhaven en mensen aan te spreken op hun gedrag."

Marijke

"Ik geef de statiegeld flessen/blikjes mee aan de boodschappenbezorger."

Nicolette

"Blikjes gebruik ik niet. Plastic flessen lever ik braaf in bij de supermarkt. Ik word er echter niet vrolijk van. Hoewel het dichtbij huis is. Ik dacht al jaren heel goed bezig te zijn door alle plastic(flessen) sinds die mogelijkheid er is apart in de zamelen. Eerst bracht ik ze naar de bakken hij het winkelcentrum net als glas en sinds de mogelijkheid in de container in eigen tuin. Ben ik buitenshuis neem ik ze mee naar huis en scheid ik daar mijn afval. Dit is wederom iets waar de goeden onder de kwaden moeten lijden. Omdat te veel mensen te belazerd zijn hun afval te scheiden moet iedereen met zijn flessen en blikjes naar een afval punt gaan sjouwen."

Wil jij je verhaal net als deze mensen ook (anoniem) delen? Dan kun je terecht bij de redactie door DIT AAN te sturen naar WhatsApp. Ook voor vragen en tips kun je WhatsApp gebruiken, ons team staat voor je klaar. Als je nieuwe onderwerpen voor ons hebt, waarvan jij vindt dat wij er aandacht aan moeten besteden: laat het ons weten! App de redactie van DIT via 06-45923535 of klik hier om ons nummer op te slaan.

Wat denk jij?

Hoe zorgen we ervoor dat meer mensen dan toch meer geprikkeld worden om hun plastic flesjes, flessen en blikjes in te leveren?

  • ca

    caithlynn7

    6 januari 2024 · 13:07

    Grote hoeveelheid blikjes in één keer in de automaat kunnen gooien

Wil je deze reactie verwijderen?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Lever jij al blikjes in voor statiegeld?

Klik hieronder om je antwoord te geven

48%

21%

31%

aantal reacties: 198

Wil je deze reactie verwijderen?


Hoe zorgen we ervoor dat meer mensen dan toch meer geprikkeld worden om hun plastic flesjes, flessen en blikjes in te leveren?

  • ca

    caithlynn7

    6 januari 2024 · 13:07

    Grote hoeveelheid blikjes in één keer in de automaat kunnen gooien

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.