Moeten rokers geweerd worden van het terras? 'Rookverbod zou doodsteek betekenen voor mijn café'
23 augustus 2023 · 15:07| Leestijd: 5 min
Update: 23 augustus 2024 · 10:59
In dit artikel aan het woord
"Ongewenst meeroken, zoals dat op een terras gebeurt, is schadelijk."
"De overheid kan zich beter druk maken over andere zaken."
"Een rookverbod zou de doodsteek betekenen voor mijn café."
“De horeca is de huiskamer van de samenleving en wij bieden plek aan rokers en niet-rokers."
"Het leidt tot longschade. Daar is geen twijfel over mogelijk. Laten we daar met zijn allen een klein beetje rekening mee proberen te houden."
"Ik denk dat het best wel doorschiet met de betutteling."
In het kort
Je zit in de zomerzon op het terras met een drankje in je hand. Opeens komt er een rookwalm langs. Laat je de rook rustig aan je voorbij gaan of denk je 'wat een gore lucht'? Steeds meer Nederlanders zijn voor een rookvrij terras. Is het niet de hoogste tijd voor een wettelijk verbod? Of moeten we de rokers met rust laten?
Wat denk jij?
Erger jij je aan rokers op een terras?
Aantal reacties: 0
Roken op het terras: ergerlijk of plezierig?
Roken in restaurants, cafés en hotels is sinds 2014 verboden. Steeds vaker gaan nu ook stemmen op om roken op de terrassen bij horecagelegenheden te verbieden.
Uit onderzoek blijkt dat 64% van de Nederlanders voor rookvrije terrassen is. Een jaar eerder was nog maar 58% voor. De trend lijkt dat steeds meer horecagelegenheden ervoor kiezen om roken op het terras te verbieden. Vorig jaar besloot bijvoorbeeld McDonald's om nicotine van de terassen te verbannen.
Wat doet de overheid?
De overheid sloot in 2018 het Nationaal Preventieakkoord. Het doel van dit akkoord: een rookvrije generatie in 2040. Op de website van Rijksoverheid staat als motivatie dat roken de kans vergroot op verschillende soorten kanker, longziektes en hart- en vaatziektes. En verder, dat in Nederland ieder jaar 20.000 mensen sterven door roken of meeroken. In het akkoord staan verschillende maatregelen en afspraken, maar een rookverbod voor terrassen staat er niet in.
Wat staat er in het Nationaal Preventieakkoord?
Dit zijn een paar van de maatregelen in het akkoord:
- Verhogen accijns op tabak
- Vermindering verkooppunten
- Verbod smaakjes e-sigaretten
- Verbod click-sigaretten
- Neutrale verpakkingen
- Rookverbod op onderwijsterreinen
- Sluiting rookruimtes
- Sigaretten en shag uit het zicht
Wat denk jij?
Moet er een rookverbod voor terrassen komen?
Aantal reacties: 0
Rookverbod voor terassen?
Roken op het terras mag nog steeds, maar moet dat niet snel verboden worden? Jan Hein Sträter van de brancheorganisatie voor sigaretten- en tabaksindustrie (VSK) kan zich voorstellen dat mensen last hebben van rook op een terras, maar hij is geen voorstander van een verbod op roken, zo vertelt hij tegen platform DIT (EO).
“Niet omdat er zoveel mogelijk doorgerookt moet worden, maar omdat ik denk dat het niet de taak van de overheid is om geboden en verboden uit te delen als het gaat om hinder en ongemak in het menselijk verkeer. Iedere terraseigenaar zou zelf moeten kunnen beslissen of er op zijn terras gerookt mag worden. De overheid kan zich beter druk maken over andere zaken. Laat ze maar zorgen dat de mensen in Groningen en de toeslagenouders worden gecompenseerd."
Toch houdt Sträter het goed voor mogelijk dat een verbod er uiteindelijk komt. Hij snapt dat de overheid een taak heeft in de 'tabaksontmoediging', maar een rookverbod noemt hij een symbolische maatregel die mensen niet gaat ontmoedigen om te roken.
Daarnaast vraagt hij zich af hoeveel hinder terrasbezoekers nou echt ondervinden van sigarettenrook. Hij vindt het heel vergezocht om te zeggen dat er gezondheidsbezwaren kleven aan rook dat van een ander terrastafeltje komt. Hij vraagt zich af hoe lang je wel niet op een terras moet zitten om zoveel rook van anderen binnen te krijgen dat het schadelijk is.
Károly Illy, directeur van het Longfonds, heeft daar een antwoord op. In Dit is de Dag (EO) legt hij uit:
"Ik heb begrip voor mensen die roken en in feite veelal op tienerleeftijd verslaafd zijn gemaakt door de tabaksindustrie. Alleen zou het mooi zijn wanneer er op diverse plekken, bijvoorbeeld op terrassen, veel vaker de gelegenheid is om niet geconfronteerd te worden met sigarettenroken. (...) Hoe schadelijk het precies is, is niet in een getal uit te drukken, maar het leidt tot longschade. Daar is geen twijfel over mogelijk. Ook een beetje meeroken. Laten we daar met zijn allen een klein beetje rekening mee proberen te houden."
Illy is niet per se voor een algeheel verbod, maar vindt wel dat meer cafés moeten kiezen voor een rookvrij terras.
"Ik denk dat horecaondernemers zich onvoldoende realiseren hoeveel draagvlak er is in de Nederlandse bevolking voor rookvrije terrassen. Daarom wil ik een oproep doen: Horecaondernemers, hou nu rekening met de diepgewortelde wens van heel veel Nederlanders om te mogen zitten op een rookvrij terras."
Ook Carla Schenk van de Rookvrije Generatie (een initiatief van de Hartstichting, KWF en het Longfonds) onderschrijft dat er in Nederland een enorm draagvlak is voor een rookverbod op terrassen. En ook de Rookvrije Generatie is, zoals te verwachten valt, voor een verbod.
“Roken is schadelijk, maar ongewenst meeroken, zoals dat op een terras gebeurt, is ook schadelijk. Wij noemen dat tweedehands roken. Het inademen van rook kan longziektes veroorzaken, waarvan astma de meest voorkomende ziekte is. Zeker zwangere vrouwen moeten oppassen met meeroken, het kindje in de baarmoeder kan al schade oplopen. Ook kinderen op een terras moeten extra oppassen, hun longen zijn gevoeliger. En zien roken, doet roken.”
Schenk hoopt dat het rookverbod op terrassen er snel komt. De Rookvrije Generatie pleit eigenlijk voor een nog veel groter verbod: namelijk een wettelijk rookverbod voor omgevingen waar veel kinderen zijn, zoals speeltuinen, sportplekken, dierentuinen en attractieparken.
De Koninklijke Horeca Nederland (KHN), die alle horeca in Nederland vertegenwoordigt, is tegen een wettelijk verbod, laat een woordvoerder weten. De KHN vindt dat iedere ondernemer zelf moet kunnen bepalen wat het rookbeleid op zijn terras is.
“De horeca is de huiskamer van de samenleving en wij bieden plek aan rokers en niet-rokers. We zien in de praktijk alle smaken voorbijkomen en dat is goed. Wel merken we dat steeds meer ondernemers kiezen voor de maatschappelijke trend van een deels of geheel rookvrij terras. Maar wij vinden uiteindelijk dat de individuele ondernemer zelf de keuze moet kunnen blijven maken.”
Bina Ayar is columniste bij De Telegraaf en is zelf roker. Zij vreest dat de maatregelen doorslaan.
"Ik denk dat het best wel doorschiet met de betutteling. Het begon natuurlijk met binnen niet meer roken, nu is het ook buiten. Ik denk dat die grenzen steeds opschuiven. Eerst was het: iemand mag er niet direct last van hebben. Maar nu, als iemand al een beetje gevoelig is voor het één of ander, dan moet dat maar meteen verboden worden. Naast dat het voor mijzelf vervelend is, zit de pijn er ook in dat die maatregelen steeds verder gaan."
Praat mee
Wat moet er volgens jou gebeuren met roken op het terras?
'Rookverbod zou doodsteek betekenen voor mijn café'
In Café Resistent in Roermond zitten ze absoluut niet op een rookverbod te wachten. "Dat zou ik mijn klanten niet aan kunnen doen", vertelt eigenaar Resi Coumans in Dit is de Dag (EO).
Coumans heeft een kroeg en geen restaurant, legt ze uit. Als ze zelf zit te eten vindt ze het ook niet fijn als er om haar heen wordt gerookt. Maar in een kroeg is dat toch wel echt anders, vindt ze. "90% van mijn klanten rookt gewoon nog", zegt ze. Daarmee zou een rookverbod op terrassen ook de doodsteek betekenen voor haar café, vermoedt ze. "Kleine cafés hebben het sowieso al heel zwaar. Toen het eerste rookverbod binnenkwam heeft dat al meer dan 25% omzet gekost."
Maar wat als mensen last hebben van de rook op het terras? "Dan zeg ik: ga maar naar binnen zitten. Want daar mag niet gerookt worden."
'Ik ga mijn terrassen volledig rookvrij maken'
Rob Michielsen denkt er heel anders over. Hij heeft een café in Tilburg, Anvers, en bij hem wordt roken én vapen op het terras vanaf 1 oktober compleet verboden. "Ik krijg heel veel positieve reacties, maar ik krijg ook zelfs verwensingen dat ze me dood willen hebben", vertelt hij. Lees hier meer.
Dit is de uitzendingDit is de Dag (EO)
In het radioprogramma Dit is de Dag (EO) gingen Rob Michielsen, eigenaar van het Tilburgse café Anvers waar je vanaf 1 oktober niet meer mag roken of vapen, Bina Ayar, columniste bij De Telegraaf, Károly Illy, directeur van het Longfonds en Resi Coumans, eigenaar van café Resistent in Roermond in gesprek. Luister het hele gesprek terug via je favoriete podcast-app:
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Lees onze privacyverklaring.