Inloggen bij dit

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

rusland economie oekraine oorlog.

De economie in Rusland in zwaar weer: wat betekent dat voor de oorlog in Oekraïne?

18 november 2024 · 17:59| Leestijd: 4 min

Update: 19 november 2024 · 14:12

In het kort

De oorlogseconomie in Rusland piept en kraakt: het gaat niet goed met het land. En het volk is er de dupe van. Maar waarom komen ze dan niet in opstand? "De bevolking is mak," legt Rusland-kenner Helga Salemon uit.

Wat denk jij?

Vind jij dat Nederland meer moet investeren in defensie?

De hele Russische economie staat in het teken van oorlog. De Russen leven dus in een oorlogseconomie. En dat heeft gevolgen, vertelt Rusland-kenner Helga Salemon bij Geld of je Leven (EO): "Officieel gaat een derde van de begroting naar de oorlog, maar waarschijnlijk wel de helft. Dat leidt ertoe dat oorlogsfabrieken op volle toeren draaien en een goed loon betalen. Andere bedrijven moeten daardoor hun lonen ook omhooggooien en dat leidt tot prijsstijgingen."

Die prijsstijgingen zorgen voor een verbazingwekkend hoge rente van 21 procent. Voor elke honderd euro op de bank, krijg je dus 21 euro erbij. Dat is enorm slecht voor de Russische economie: waarom zou je als bedrijf investeren in Rusland als je meer verdient door te sparen?

Helga Salemon
Helga SalemonRusland-kenner

"Poetin heeft één prioriteit en dat is oorlog."

"De inflatie is officieel 9%, maar de aardappels zijn bijvoorbeeld 70% duurder geworden. Laatst wilde iemand 25 pakken boter stelen uit de supermarkt, omdat hij het te duur vond. Dat was opgenomen en iemand van de supermarkt kwam. Het liep uit op een gevecht met een mes. Mensen hebben het heel moeilijk."

Tekenbonus van tienduizend euro

Mensen krijgen wél veel hogere lonen, maar dat helpt ook niet. Een gemiddelde Rus verdient 500 euro per maand. Zij worden met een hoger salaris gelokt naar banen in de oorlogsindustrie, want als soldaat zit je al gauw op 2000 euro per maand. "Als je in het Russische leger gaat, krijg je een tekenbonus van tienduizend euro. Als je doodgaat kan je familie waarschijnlijk een huisje kopen."

'Als je moeder kanker heeft, gaat ze gewoon dood'

Nu gaat zo'n acht procent van de Russische begroting naar onderwijs én gezondheidszorg samen. In Nederland is dat bijna een kwart. Daardoor ben je zowat afgeschreven als je bijvoorbeeld kanker krijgt. "In een tank kun je niet wonen, met een granaat kan je niet bellen. Acht procent van de Russische begroting gaat naar gezondheidszorg en onderwijs. Als je moeder kanker heeft, gaat ze gewoon dood."

'De bevolking is mak'

Waarom komen de Russen dan niet in actie? "Omdat de bevolking nog zo mak is, komt Poetin ermee weg. Je krijgt 15 jaar cel als je kritiek op Poetin hebt. Mensen komen nog niet in opstand." Hoe dat komt, kan Rusland-kenner Helga Salemon verklaren: "Er zijn drie pijlers. Mensen zijn met propaganda gehersenspoeld en krijgen te horen dat je lijdt voor de goede zaak. Dan heb je repressie, want als je de straat op gaat, kan je opgepakt worden. Het derde is dat er nog wel geld is, maar die buidel wordt steeds krapper."

Wat betekent het voor de oorlog in Oekraïne?

Al het Russische geld gaat dus naar de oorlog. Uiteindelijk gaat dat allemaal verloren, want wat moet je met een kapot geschoten tank? De bevolking lijdt onder die oorlogseconomie. "Poetin heeft één prioriteit en dat is oorlog. Niet dat mensen gezond leven, niet dat mensen goed onderwijs krijgen, maar dat de oorlog draait. Daar offert hij de economie voor op. Hij hoopt dat Trump hem een uitweg biedt uit die economische crisis."

Donald Trump heeft gezegd dat hij wil dat de oorlog snel ten einde komt. Of dat ‘m gaat lukken en of hij zich überhaupt aan deze uitspraak gaat houden, moet nog blijken. Maar áls de oorlog eindigt, betekent het niet dat alle problemen in Rusland opgelost zijn: "Poetin heeft de economie decennia teruggezet. Hij zal niet opeens die economie gaan moderniseren. Dat is niet in één dag gebeurt, dat hij dat kan fixen."

Luister Geld of je Leven (EO)

In Geld of je Leven (EO) gaat Hans van der Steeg verder over dit onderwerp in gesprek met Rusland-kenner Helga Salemon. Beluister de uitzending hieronder als podcast.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit is Geld of je leven
Dit is Geld of je leven

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is Geld of je leven

Meest gelezen

Lees ook