Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Wet is wet

Het gezin beschermen in de grondwet: goed idee?

Geschreven door Merel Haisma

3 november 2023 · 10:57

Update: 3 november 2023 · 11:45

In gesprek met

Foto van Chris Stoffer

Chris Stoffer

Lijsttrekker SGP

"Het gezin kan sinds kabinet Rutte niet rekenen op een warm onthaal. Er moet nu iets fundamenteel veranderen."
Foto van Ingrid Leijten

Ingrid Leijten

Hoogleraar constitutioneel recht

"In Nederland gaan we de grondwet niet optuigen met allerlei dingen die we leuk zouden vinden in de toekomst."

In het kort

Het recht op een goed gezinsleven moet in de grondwet. Dat vindt Chris Stoffer, lijsttrekker van de SGP. Samen met CDA, CU en BBB dienen zij vandaag het wijzigingsvoorstel in. Maar is de grondwet hier de juiste plek voor?

Wat denk jij?

Gaat de overheid goed om met het gezin?

Klik hieronder om je antwoord te geven

14%

27%

59%

aantal reacties: 22

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Eerbied voor gezinsleven

Mis jij soms het gevoel dat we er voor elkaar zijn in Nederland? Dan ben je niet de enige. Ouders geven Nederland slechts een 4,6 op het gebied van solidariteit, zo blijkt uit de jaarlijkse Staat van het Gezin. Je bent ook niet de enige, want 82% vindt dat er in de politiek te weinig aandacht is voor gezinsbeleid. Daar wil de SGP wat aan doen met ‘het recht op een goed gezinsleven’ in de grondwet.

Hoe werkt de grondwet?
Als iets in de grondwet van een land staat, betekent dit dat het een fundamenteel principe is dat de basis vormt voor de wetten en het bestuur in dat land. Het bevat basiswetten en rechten die de regering en burgers moeten respecteren en volgen.
 
Als je iets wil toevoegen aan de grondwet, moet dat voorstel twee keer worden behandeld in de Tweede én Eerste Kamer. Tussen die twee keren moeten er verkiezingen worden gehouden, zodat kiezers zich kunnen uitspreken over de wijziging. Bij de tweede bespreking moet er een meerderheid van twee derde zijn in beide Kamers. 

Het wetsvoorstel is samen met CDA, CU en BBB voorbereid. Er staat in dat iedereen recht heeft op ‘eerbiediging van zijn gezinsleven’ door economische, sociale en culturele bescherming. Iedereen krijgt bijvoorbeeld het recht om zijn biologische ouders te kennen. Ook moet de regering jaarlijks verslag doen over de staat van het gezin.

Wat wil SGP veranderen aan de grondwet?
Na artikel 10, waarin het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer is vastgelegd, wil SGP de volgende bepaling toevoegen aan de grondwet:

1. Ieder heeft recht op eerbiediging van zijn gezinsleven, behoudens bij de wet te bepalen gevallen waarin de lichamelijke, geestelijke of morele belangen van het kind ernstig worden bedreigd.
2. De wet stelt regels omtrent de economische, sociale en culturele bescherming van het gezin.
3. Kinderen hebben het recht hun biologische ouders te kennen, behoudens bij de wet te bepalen uitzonderingen.
4. De regering doet jaarlijks verslag van de staat van het gezin aan de Staten-Generaal.

Dit is de discussie

SGP wil gezin centraal

In Dit is de Dag (EO) vertelt SGP-lijsttrekker Chris Stoffer dat hij zich zorgen maakt om Nederland. Het lijkt namelijk vooral om het individu te gaan. Volgens Stoffer bracht dat mooie dingen met zich mee, maar ook de toeslagenaffaire en oplopende wachtlijsten in de jeugdzorg. Dat moet anders volgens Stoffer:

Chris Stoffer

Lijsttrekker SGP

“We willen dat het gezin weer centraal komt te staan in plaats van dat alles maar op individuele basis is. Ik denk dat dat het einde van die kille, liberale samenleving is en dat we weer een samenleving van gemeenschapszin worden.”

Stoffer legt uit dat de SGP de christelijke identiteit een belangrijke reden vindt voor de nadruk op het gezin. Maar voor een ander kan dat volgens Stoffer weer iets anders zijn, daarom beperken ze zich in de wet niet tot het ‘klassieke gezin’:

“We sluiten aan bij de CBS-definitie van gezin, dus alle vormen van gezinnen. Gehuwd, niet-gehuwd, alleenstaand: overal waar die zorg voor kinderen is. Het ideaal is het klassieke gezin, laat dat helder zijn, maar als je dit haalbaar wil maken moet je geen ideologische discussie voeren over hoe een gezin eruitziet.”

Ingrid Leijten is hoogleraar constitutioneel recht bij de Universiteit Tilburg. Zij verdiept zich in de grondwet. Ze kan zich vinden in het belang van het gezin, maar betwijfelt of dit iets is voor de grondwet:

Ingrid Leijten

Hoogleraar constitutioneel recht

“Eigenlijk is de grondwet niet bedoeld voor aspiraties. In 1983 kwamen de sociale grondrechten in de grondwet, maar eigenlijk alleen omdat we de rechten en welvaartsstaat al hadden. We zijn in Nederland niet bezig met de grondwet op te tuigen met allerlei dingen die we in de toekomst leuk zouden vinden.”
“Het klinkt nu als een sociaal recht, maar we hebben al een aantal sociale rechten in de grondwet, zoals wonen en bestaanszekerheid. De vraag is: wat voegt dit toe?”

SGP-lijsttrekker Chris Stoffer vindt dat het wel toegevoegde waarde heeft. Stoffer legt uit dat de meeste andere landen in Europa al lang het gezinsleven in de grondwet hebben vastgelegd. Daarin is Nederland het ‘buitenbeentje’ van Europa, vindt Stoffer.

Chris Stoffer

Lijsttrekker SGP

“Het zou op een andere manier kunnen, maar als ik naar de afgelopen jaren kijk dan vind ik niet dat we dat goed hebben gedaan. Kijk bijvoorbeeld naar de toeslagenaffaire, jeugdzorg en fiscaliteit. Overal wordt telkens afhoudend gereageerd. Het gezin kan sinds kabinet Rutte niet rekenen op een warm onthaal. Dat duurt al zo lang, dat er nu iets fundamenteel moet veranderen.”
“Ik denk dat de tijd anders is. Ik mocht verkenner zijn na de Provinciale Statenverkiezingen in Friesland. De belangrijkste factor die de partijen samenbond was ‘mienskip’, dus gemeenschapszin. De kleinste vorm van die gemeenschap is het gezin. Van daaruit zet je het verder uit. Dus ik denk dat de tijd rijp begint te worden.”

Hoogleraar Ingrid Leijten is nog niet helemaal overtuigd. Ze legt uit dat er nu al regelingen in de grondwet zijn die kinderen beschermen. Op basis daarvan zou je ook weer nieuwe wetten kunnen invoeren:

Ingrid Leijten

Hoogleraar constitutioneel recht

“Ik vind dat we niet de nadruk moeten leggen op individuele grondrechten, wat nu vaak wel zo is. Het is belangrijk om te benadrukken dat onze vrijheid ook gezamenlijk is. Maar het is de vraag of het nodig is om dit in de grondwet op te nemen. We hebben al allerlei thema’s die te maken hebben met kinderen, dat kun je nu al wettelijk regelen. Dat ligt dan meer voor de hand.”

Wat denk jij?

Hoe kunnen we Nederland weer solidair maken?

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is het debat

Luister het hele gesprek in Dit is de Dag (EO) hier terug:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Gaat de overheid goed om met het gezin?

Klik hieronder om je antwoord te geven

14%

27%

59%

aantal reacties: 22

Wil je deze reactie verwijderen?


Hoe kunnen we Nederland weer solidair maken?

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.