Hoef jij voor een nieuwe baan straks niet meer te solliciteren?
24 oktober 2023 · 15:00| Leestijd: 5 min
Update: 9 augustus 2024 · 16:00
In dit artikel aan het woord
"Het gaat er dus niet meer om wie het meest gemotiveerd of wie het meest geschikt is, maar wie het snelst is."
"Vaak wordt degene aangenomen die het beste kan solliciteren. En dat is weer wat anders dan degene die de beste kandidaat is."
"Het was heel makkelijk en heel toegankelijk en voor mij gewoon echt een hele fijne stap om te zetten."
"Je moet erop vertrouwen dat mensen zelf enigszins kunnen inschatten of ze geschikt zijn voor het werk."
In het kort
Je moet op sollicitatiegesprek voor een baan. Je leest je in en denkt na over wat je aantrekt. Die moeite kan je allemaal bespaard blijven als je een baan vindt via 'open hiring'. Hoe werkt open hiring precies? En is dit de toekomst van het solliciteren?
Wat denk jij?
Zou jij het sollicitatiegesprek missen als het verdwijnt?
Aantal reacties: 0
Geen sollicitatiegesprek meer door open hiring
Ben je nu op zoek naar een baan? Dan ben je waarschijnlijk druk met het schrijven van sollicitatiebrieven en het voeren van sollicitatiegesprekken. Dit kost best wat tijd en het verzekert je niet eens van de baan waarop je solliciteert. Kan het niet anders? Jawel, via open hiring heb je direct een baan. Werkgever blij, jij blij.
Het idee van open hiring: iedereen die wil werken kan direct aan de slag. Als een werkgever iemand zoekt, stelt hij een vacature op waarin de eisen staan waar iemand minimaal aan moet voldoen. Op een afgesproken tijdstip publiceert de werkgever een wachtlijst. Mensen die interesse hebben kunnen hun naam op de lijst zetten. De werkzoekende die zich als eerste inschrijft, krijgt de baan. Alles waar je normaal op beoordeeld wordt doet er niet toe, dus geen check van je cv, arbeidservaring of diploma's.
Wat zijn voordelen van open hiring?
Open Hiring is en nieuwe manier om het personeelstekort aan te pakken. Daarnaast is het een alternatief voor dure sollicitatieprocedures. Ook draagt het bij aan een arbeidsmarkt waarin iedereen mee kan doen. Verder meldt www.hoewerktnederland.nl dat uit ervaringen van Nederlandse bedrijven blijkt, dat je via open hiring gemotiveerd personeel binnen kan halen. Wat je als werkgever aan vertrouwen schenkt, kan je ook weer terugkrijgen van de werknemer. Open hiring kan dus niet alleen goed zijn voor de werkgever, maar ook voor de werknemer, aldus de website.
Hoewel open hiring veel voordelen kan hebben voor zowel werkgever als werknemer, zijn veel werkgevers nog huiverig om open hiring in te zetten als wervingsmethode. Uit onderzoek van UWV blijkt dat 78% van de werkgevers open hiring geen goede manier vindt om nieuwe mensen te werven. Maar 6% van de werkgevers stelde in 2022 via open hiring sollicitaties open. Vooral in sectoren waar diploma's en certificaten nodig zijn, zijn werkgevers niet enthousiast over open hiring.
Gemeente Zoetermeer gebruikt open hiring
Ook verschillende Nederlandse gemeentes gebruiken open hiring voor het invullen van vacatures. maar de gemeente Zoetermeer is de eerste gemeente die open hiring ook gebruikt voor kantoorfuncties. Voor zo'n baan heb je vaak een diploma nodig. En meestal wordt voor die functies dus geen open hiring gebruikt. Maar in Trouw zegt wethouder Jan Iedema dat zijn gemeente wil laten zien dat het anders kan. Toen de vacatures online kwamen, meldden zich binnen tien minuten bijna vijfhonderd mensen. Milou Brouwer was de eerste die reageerde, ze werkte in de kinderopvang en nu zit ze in het gemeentehuis naast de telefoon.
Dit is de discussieIs open hiring de toekomst?
Klinkt best goed toch, geen sollicitatiegesprek meer voeren voor een nieuwe baan? Dorieke Looije is enthousiast, bij La Place neemt ze nieuwe mensen aan via open hiring. Ze ziet ook dat steeds meer organisaties open hiring gebruiken, vertelt ze in Geld of je Leven (EO).
"Ik weet niet of open hiring voor alle functies een optie is. Maar ik denk wel dat het op heel veel plekken nu al zo is, zeker in deze arbeidsmarkt. Als je via open hiring binnenkomt, kan je ook doorgroeien. Dat is ook wel wat onze ervaring is. We zijn nu heel blij en tevreden, maar ook nog heel erg zoekende hoe we open hiring nu zo goed mogelijk kunnen toepassen."
Arbeidseconoom Ronald Dekker is heel enthousiast over open hiring, ook voor hogere functies. Maar hij ziet dat veel bedrijven dat enthousiasme niet delen en zelf de controle willen houden in het sollicitatieproces.
"Bedrijven geloven nog steeds heilig in de selectieprocedures die ze hebben. Er worden hele volksstammen sollicitanten afgewezen voor werk waar ze in principe best geschikt voor zijn. Daar blijven bedrijven dus hardnekkig mee doorgaan, omdat ze heel erg geloven dat zij in staat zijn om de meest geschikte mensen te vinden. En dan voelt het heel vreemd en ook echt wel een beetje eng om de eerste de beste persoon die aanbelt bij je bedrijf gelijk in te gaan zetten."
De angst bij bedrijven dat ze misschien de verkeerde persoon aannemen door open hiring is volgens Dekker echt niet nodig.
"Hoeveel mensen gaan zich melden die dat absoluut niet kunnen? Je moet er op vertrouwen dat mensen zelf enigszins kunnen inschatten of ze geschikt zijn voor het werk. En dat vertrouwen hebben bedrijven meestal niet. En het is natuurlijk ook zo dat als je iemand een arbeidscontract geeft, dat je dan ook nog een proeftijd hebt. Dus je kan, ook nadat iemand in dienst getreden is, nog even kijken of iemand het werk aan kan of iemand het werk leuk vindt en of het bedrijf het ook leuk vindt dat die persoon daar werkt."
Jesse Geul traint mensen in het voeren van een sollicitatiegesprek. Hij is kritisch over open hiring, zegt hij in Dit is de Dag (EO). Hij snapt dat weinig mensen solliciteren leuk vinden en dat er best wat mis gaat in het huidige sollicitatieproces, maar open hiring is volgens hem niet de oplossing.
"Mensen worden bijvoorbeeld afgewezen vanwege hun leeftijd of hun naam. Vooroordelen zijn een probleem. Maar de vraag is: hoe los je dat op? Nu schiet je voor mijn gevoel met een kanon op een mug. Er zijn ook andere manieren om die problemen op te lossen. Het grootste nadeel dat ik zie bij open hiring, is dat in dit geval [bij de gemeente Zoetermeer] er vijfhonderd sollicitanten waren en twee mensen werden aangenomen. Een ideale sollicitatie levert één sollicitant op, namelijk de geschikte."
"En nu heb je vijfhonderd mensen, waarvan dus 498 teleurgesteld zijn. En waarom? Omdat ze niet op tijd waren. Ik geloof best wel dat deze twee mensen geschikt zijn. Maar nu is het een loterij. Dat klinkt eerlijk, maar het is eigenlijk niet eerlijk. Sommige mensen hebben bepaalde werkervaring opgedaan, juist om deze kant op te gaan. En die krijgen nu niet eens een kans, omdat ze simpelweg een minuut te laat reageren. Het gaat er dus niet meer om wie het meest gemotiveerd of wie het meest geschikt is. "
Daar is loopbaancoach Aaltje Vincent het niet mee eens. Volgens haar zijn de mensen die reageren via open hiring juist heel gemotiveerd.
"Die mensen die zich aanmelden, die zijn bij zichzelf heel erg te rade gegaan: kan ik dit werk? En die zeggen: 'Dat wil ik.' Die zijn echt super gemotiveerd. Bij normale selectieprocedures neem je vaak degene aan die het beste kan solliciteren. En dat is weer wat anders dan degene die de beste kandidaat is. En ook bij het gewone sollicitatieproces kan je te laat zijn. Of ze zeggen: 'We hebben nu al iemand gevonden die het kan, dus we sluiten nu al de procedure.' In het echte leven heb je ook heel veel kandidaten die teleurgesteld zijn."
Open hiring is volgens Vincent ook eerlijker dan het huidige sollicitatieproces.
"In werving en selectie ontstaat heel veel oneerlijkheid. De Eerste kamer stemde laatst over de Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie. Die werd weggestemd. Dat is een grote gemiste kans om werkgevers mee te nemen in hoe geef je mensen echt gelijke kansen. Open hiring is één van de manieren waarop je dat hartstikke goed doet."
Praat mee
Welk sollicitatiegesprek is jou het meest bijgebleven en waarom?
Ilona kreeg een baan bij een bakkerij via open hiring
Aangenomen worden, zonder dat je moet solliciteren, het overkwam Ilona de Jong. Nadat ze twintig keer werd afgewezen voor een nieuwe baan mocht ze aan de slag bij een bakkerij. Ze is nog steeds heel blij met de kans die ze kreeg. "Het was heel makkelijk en heel toegankelijk en voor mij gewoon echt een hele fijne stap om te zetten."
Ze begon met een team van vijf collega's die allemaal waren aangenomen via open hiring. Ze werd ingewerkt door twee collega's die er al langer werkten: "Die waren heel open." En ook de teamleider en de bakkers waren heel vriendelijk, zegt Ilona. "Ze dachten niet: we weten niet wat we nu binnenkrijgen, dus we houden wel een beetje afstand."
Meer horen?Luister naar deze podcasts
Wil je meer horen over dit onderwerp? Luister dan naar Geld of je Leven (EO):
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Of naar Dit is de Dag (EO):
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Dit schreven we eerder
- Doorwerken tot je 70e verjaardag: hoe houden we het vol tot ons pensioen?
Doorwerken tot je 70e verjaardag: hoe houden we het vol tot ons pensioen?
- Iedereen aan het werk met een basisbaan: 'Mensen voelen zich meer mens'
Iedereen aan het werk met een basisbaan: 'Mensen voelen zich meer mens'
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is Geld of je leven