Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties

Wat denk jij?

Luister jij naar de muziek van Taylor Swift?

Wat denk jij?

Vind jij dat een artiest zich moet uitspreken over politiek?

Taylor Swift spreekt op Instagram haar steun uit voor pre­si­dents­kan­di­daat Kamala Harris

11 september 2024 · 11:24| Leestijd: 3 min

Update: 11 september 2024 · 17:11

Geschreven doorRedactie DIT

In het kort

Taylor Swift heeft woensdagochtend, na het debat tussen de twee Amerikaanse presidentskandidaten, officieel haar steun uitgesproken voor Kamala Harris. De zangeres heeft ruim 283 miljoen volgers op Instagram, waar ze haar stemadvies uitsprak.

Wat denk jij?

Luister jij naar de muziek van Taylor Swift?

Swift zegt dat ze Harris steunt omdat ze "vecht voor rechten en doelen die een vechter nodig hebben om verdedigd te worden." Ze schrijft: "Ik denk dat zij een stabiele, getalenteerde leider is en ik denk dat we zoveel meer met dit land kunnen bereiken als we door kalmte en niet door chaos worden geleid."

Taylor Swift
Taylor Swift

"Ik denk dat zij een stabiele, getalenteerde leider is."

De keuze werd voor de zangeres definitief na het debat, zegt ze. Ze moedigt haar volgers ook aan (als ze dit nog niet hebben gedaan) om onderzoek te doen naar de onderwerpen die voor hun persoonlijk het belangrijkst zijn. "Als stemgerechtigde kijk en lees ik alles over het beleid dat politici voorstellen, en de plannen die ze hebben voor het land."

Swift knuffelt met Trump-supporter

Republikeinen kregen de laatste weken weer hoop dat Swift misschien tóch meer hun kant op leunde, omdat een van haar beste vriendinnen Brittany Mahomes openlijk haar steun voor Donald Trump uitsprak. Niet lang daarna verschenen de twee knuffelend in beeld bij het tennistoernooi van de US Open, waardoor veel Swifties (Taylor Swift-fans) woest waren. Ook gingen er recent berichten rond dat Swift Donald Trump zou steunen. Die berichten zijn gegenereerd door kunstmatige intelligentie. "Dat heeft mijn angst voor AI en misinformatie gevoed", zegt Swift. "Mede daardoor heb ik besloten dat ik volledig transparant wil zijn over wat ik deze verkiezingen wil als stemgerechtigde. De beste manier om misinformatie te bestrijden, is de waarheid."

Swift sluit haar bericht af met "Childless Cat Lady". Daarmee verwijst ze naar neerbuigende opmerkingen die de Amerikaanse senator JD Vance deed over de Democratische Partij, die volgens hem bestaat uit "kinderloze kattenvrouwtjes".

Kan Taylor Swift met haar miljoenen volgers Donald Trump breken?

Is het wel goed dat een artiest haar podium gebruikt voor de Amerikaanse verkiezingen? Die vraag werd eerder al behandeld in Op1, toen het slechts nog een gerucht was dat Swift zich uit ging spreken voor - toen nog - president Joe Biden. Lees hier wat Amerikadeskundige Raymond Mens en 3FM-presentator Jorien Renkema toen over deze kwestie zeiden.

Wat denk jij?

Vind jij dat een artiest zich moet uitspreken over politiek?

DIT zijn de makers

Redactie DIT
Redactie DITOnline

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen