Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

deelnemers aan de marathon in Rotterdam.

Te makkelijk meedoen aan een marathon? 'Het is dwaasheid'

14 april 2025 · 13:48| Leestijd:5 min

Update: 14 april 2025 · 14:08

In dit artikel aan het woord

Japke Janneke Sybesma
Japke Janneke SybesmaMarathonloper en 'runfluencer'
"Ook als je getraind bent, moet je je goed voorbereiden op een loop."
Eugène Janssen
Eugène JanssenGepensioneerd sportarts
"Een marathon is een heel extreme afstand om te lopen."
Jelmer AlsmaLid medisch team marathon Rotterdam
"Het zijn vooral getrainde lopers die in de problemen komen."

In het kort

Een prachtig stuk rennen door de stad en het bos: marathons zijn populairder dan ooit. Maar niet iedereen is even goed getraind, waardoor de risico’s toenemen.

Samenvatting van DIT artikel

Marathons zijn populairder dan ooit. Toch is dat niet zonder risico's. Wanneer is het verstandig om wel of niet mee te doen aan een marathon?

Verhoog de drempel om mee te doen, stelt gepensioneerd sportarts Eugène Janssen voor. Mensen doen volgens hem te makkelijk mee.

Het zijn vooral getrainde lopers die in de problemen komen, ziet Jelmer Alsma, lid van het medisch team van de marathon in Rotterdam. Hij wijst op het risico van vasthouden aan een persoonlijk record.

Naast goede training is het belangrijk om je echt goed voor te bereiden, zegt marathonloper Japke Janneke Sybesma. Zo raakte ze zelf eens onwel door hitte, ondanks goede training.

Wat denk jij?

Hou jij van hardlopen?

Aantal reacties: 0

Dit is de situatie

Marathons zijn populairder dan ooit

Maar liefst 17.000 hardlopers hadden zich opgegeven voor de marathon van Rotterdam afgelopen zondag. Binnen 2,5 uur was het evenement volledig uitverkocht. De marathon is populairder dan ooit, ook onder recreatieve lopers.

Dat zie je ook terug in de finishtijden. Volgens het tijdschrift Runners World deed de gemiddelde hardloper in 1986 nog 3 uur en 52 minuten over de marathon. In 2018 was het gemiddeld 4 uur en 32 minuten geworden.

De groei van het aantal marathonlopers neemt ook zorgen met zich mee. Want met meer lopers neemt ook het risico toe. Niet iedereen is in staat een marathon uit te lopen. Bijvoorbeeld door onvoldoende getraind te zijn of niet goed tegen hitte te kunnen.

Dit is de discussie

Wel of niet meedoen aan een marathon?

Hoe voorkom je dat renners uitvallen? Daarover verschillen de meningen in Dit is de Dag (EO). De één zegt: verhoog de drempel om mee te doen. De ander zegt: het is ook je eigen verantwoordelijkheid.

'Je hóeft niet een marathon te lopen'

Je hóeft niet een marathon te lopen, benadrukt gepensioneerd sportarts Eugène Janssen. “We laten onszelf opjagen om dat te doen.” Het liefst ziet hij dat de drempel hoger wordt om mee te mogen doen. Bijvoorbeeld door een tijdslimiet in te bouwen: je moet de 10, 20 of 30 kilometer binnen een bepaalde tijd halen, anders moet je stoppen. 

“Een marathon is een heel extreme afstand om te lopen”, zegt hij. “Dat is boeiend als je getraind bent, maar de meeste mensen zijn dat niet. Want veel mensen doen mee nadat ze in de kroeg gezeten hebben en dan een weddenschap afsluiten dat ze de marathon gaan lopen.”

Ongetraind een Coopertest van 12 minuten doen is zwaarder dan getraind een marathon lopen, stelt hij. Met andere woorden: ongetraind een marathon lopen, is niet te doen. Het is dwaasheid.”

'Persoonlijk record kan parten spelen'

Het zijn vooral getrainde lopers die in de problemen komen, ziet Jelmer Alsma, lid van het medisch team van de marathon in Rotterdam en internist in het Erasmus MC. “Ze zijn dan wel getraind, maar niet goed genoeg voor het moment waarop ze lopen. Bijvoorbeeld vanwege de temperaturen. Of ze zijn niet fit genoeg voor hun ambities, omdat ze bijvoorbeeld ziek zijn geweest of slecht hebben geslapen.”

Een persoonlijk record in het hoofd vormt in dat geval een risico: “Ze stellen hun doelen niet realistisch genoeg. Ze zijn jong, ambitieus en sportief, maar het lichaam zegt gedurende de loop op een bepaald moment zegt: het gaat niet meer. Maar de geest zegt: we gaan door, we willen koste wat kost een bepaalde tijd of doel halen.”

Zorg dan ook dat je je goed voorbereidt en dat je realistische doelen hebt, stelt hij. “Op het moment dat je lichaam zegt: het gaat niet, pas dan je tempo aan zodat je in ieder geval finisht en niet in een medische tent belandt. Misschien is het geen heel mooie tijd, maar wel een heel mooi doel.”

'Bereid je voor op wat er kan gebeuren'

Ook Japke Janneke Sybesma, marathonloper en ‘runfluencer’, ziet dat groepsdruk meespeelt. Zelf is ze wel getraind en deed daar jaren over. “Dan is een marathon lopen wel een leuke uitdaging. Maar als je ongetraind aan de start staat, is dat inderdaad wel heel onverstandig.”

Ze denkt dat het vooral aan lopers zelf is om je goed voor te bereiden op een loop en uitdagingen die zich kunnen voordoen. Zelf kwam ze bij haar eerste marathon in Rotterdam in de problemen. “Na de finish belandde ik bij de eerste hulp. Ik was goed getraind, maar niet voorbereid op de onverwachte hitte.”

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister naar Dit is de Dag (EO)

Moet de marathon toegankelijk blijven voor iedereen? In Dit is de Dag (EO) gaat presentator Margje Fikse verder over dit onderwerp in gesprek met gepensioneerd sportarts Eugène Janssen, marathonloper Japke Janneke Sybesma en internist Jelmer Alsma. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit is de dag

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is de dag

Dit is de dag

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook