Traditional wives baseren hun ideeën op de Bijbel. Is dat terecht?
14 augustus 2023 · 17:00| Leestijd: 4 min
Update: 8 augustus 2024 · 16:06
In dit artikel aan het woord
"Als mijn man om drie uur 's nachts wil dat ik voor hem een broodje maak, dan doe ik dat. Dat is een daad van liefde."
"Ik denk juist dat de Bijbel ons oproept om onze talenten te gebruiken."
"Het heeft een best wel sterk Republikeinse, ik zou bijna willen zeggen Amerikaans-christelijke ondertoon."
In het kort
Op social media zie je steeds meer vrouwen die zichzelf bestempelen als 'tradwife', ofwel 'traditional wife'. Deze vrouwen willen niets liever dan thuisblijven, huishouden en voor hun man en kinderen zorgen. Veel van hen zeggen daarbij dat dat volgens de Bijbel de bedoeling is. Maar klopt dat wel?
Wat denk jij?
Moeten we terug naar de traditionele gezinnen met een huisvrouw?
Aantal reacties: 0
De traditionele vrouw
Wat betekent het om vandaag de dag vrouw te zijn? Tradwives zijn ervan overtuigd dat de essentie nog altijd zit in zorgzaamheid, volgzaamheid, en bovenal: in moeder zijn (of worden). Dat schrijft Emma Curvers in De Volkskrant.
De tradwife-beweging begon al in 2015 op social media. Tradwife-vrouwen posten korte filmpjes op Instagram en TikTok waarin ze laten zien hoe ze koken, broden bakken, of hoe ze zich opmaken, specifiek voor hun man. Veel mensen zijn hierin geïnteresseerd: Estee Williams is één van de bekendste tradwives en wordt door meer dan 120 duizend mensen gevolgd op TikTok. Ekaterina Andersen, een Deense tradwife, heeft meer dan 150 duizend volgers op Instagram.
Artikel gaat verder onder de video.
Volgens journalist Lynn van den Brink zijn de videos van tradwives met name populair in Republikeinse, Amerikaans-christelijke kringen. Dit omdat het beeld van een huisvrouw volgens hen past binnen het traditionele christendom.
Tradwives benadrukken zelf ook dat veel van hun opvattingen en ideeën gebaseerd zijn op de Bijbel. Maar staat dat écht in het boek? Moeten vrouwen volgens de Bijbel huisvrouw zijn?
Dit is de discussieWat zegt de Bijbel?
Dat ligt best complex. Er wordt genoeg over vrouwen gezegd in de Bijbel, maar die woorden vat niet iedereen hetzelfde op. Vroeger niet, en vandaag de dag ook niet.
Hoe Jezus in de Romeinse tijd een feministisch icoon werd
In de periode waarin het christendom opkwam in de Romeinse samenleving, hadden vrouwen over het algemeen een minder gunstige positie dan mannen. Vrouwen mochten niet stemmen of deelnemen aan politieke activiteiten, bijvoorbeeld. Ze hadden ook geen recht om aanklachten in te dienen en hadden vaak weinig controle over hun eigendommen.
Het Evangelie volgens Johannes laat zien dat Jezus vrouwen met zorg en respect behandelde, wat toen niet gewoon was. Veel vrouwen voelden zich daarom aangetrokken tot Jezus' leer, omdat daarin werd verkondigd dat mannen en vrouwen gelijkwaardig behandeld moeten worden. Jezus werd zelfs gezien als een voorvechter van vrouwenrechten.
Gedurende de eerste eeuwen na de geboorte van Christus bleef het christendom aan populariteit winnen, vooral onder slaven en vrouwen. Dit werd niet positief ontvangen door keizers en invloedrijke Romeinen, die het christendom omschreven als (Marcus Minucius Felix:) “een sekte waar vooral goedgelovige vrouwen aan deelnemen”.
Na jaren van onderdrukking werd in de 4e eeuw na Christus het Christendom in het Romeinse Rijk geaccepteerd.
Vandaag de dag zijn er ook nog mensen die beweren dat Jezus een feminist was, omdat zijn omgang met vrouwen revolutionair zou zijn in zijn tijd. Hierover zijn meerdere boeken geschreven, bijvoorbeeld het boek Jesus Feminist van Sarah Bessey.
Bronnen:
James E. Talmage, Jesus the Christ, derde uitgave (1916), 475
Lewis, Reinhold, Roman Civilization, 553-4
Rietbergen, Peter, Europe; A Cultural History, 90-1
Huisvrouw Bonicia Reijke stelt dat er in de Bijbel voorkeur wordt gegeven aan een traditionele rolverdeling. Volgens haar heeft God bepaald dat de man het hoofd van het gezin is. Dat valt volgens haar uit meerdere bijbelverzen op te maken, vertelt ze in in Dit is de Dag (EO):
"God heeft in de Bijbel gezegd dat de man het hoofd is van het gezin. Dus er is maar één die uiteindelijk de beslissingen kan nemen. Dat is hij, en dat vind ik helemaal prima."
"Kijk bijvoorbeeld naar 1 Timotheus 5:14, waarin de oudere vrouwen wordt opgedragen om de jonge vrouwen te leren het huis te besturen."
Bonicia is aspirant-tradwife. Ze werkt momenteel parttime om haar rekeningen te kunnen betalen, maar ze hoopt dat dit in de toekomst niet meer nodig is. Het liefst wil ze zich volledig richten op het huishouden.
Theoloog en historicus Elsbeth Gruteke ziet geen vaste rol voor vrouwen in de Bijbel. Zo zijn er in de Bijbel ook vrouwen die vechten, handelen en die koningin zijn geworden. Het gaat er volgens haar om dat je doet waar je goed in bent en dat je jouw talenten in kunt zetten. Zij ziet in de Bijbel geen eenduidige rolverdeling die zou moeten gelden voor mannen en vrouwen.
"Ik denk juist dat de Bijbel ons oproept om onze talenten te gebruiken. Een man had ook het talent kunnen krijgen om thuis voor de kinderen te zorgen. Ik vind het in de Bijbel niet op die manier terug."
Praat mee
Hoe zie jij de rol van vrouwen vanuit Bijbels perspectief?
Luister het hele gesprek over tradwives uit Dit is de Dag (EO) met presentator Jan Willem Wesselink hier terug als podcast:
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Lees onze privacyverklaring.
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag
Dit artikel hoort bij de podcast
Dit is de dag