Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Is de Bijbel feministisch?

Traditional wives baseren hun ideeën op de Bijbel. Is dat terecht?

Geschreven door Luuk Rijneveld

14 augustus 2023 · 15:00

Update: 17 augustus 2023 · 11:50

In gesprek met

Foto van Bonicia Reijke

Bonicia Reijke

Huisvrouw

"Als mijn man om drie uur 's nachts wil dat ik voor hem een broodje maak, dan doe ik dat. Dat is een daad van liefde."
Foto van Elsbeth Gruteke

Elsbeth Gruteke

Theoloog en historicus

"Ik denk juist dat de Bijbel ons oproept om onze talenten te gebruiken."
Foto van Lynn van den Brink

Lynn van den Brink

Journalist ND en onderzocht tradwives

"Het heeft een best wel sterk Republikeinse, ik zou bijna willen zeggen Amerikaans-christelijke ondertoon."

In het kort

Op social media zie je steeds meer vrouwen die zichzelf bestempelen als 'tradwife', ofwel 'traditional wife'. Deze vrouwen willen niets liever dan thuisblijven, huishouden en voor hun man en kinderen zorgen. Veel van hen zeggen daarbij dat dat volgens de Bijbel de bedoeling is. Maar klopt dat wel?

Wat denk jij?

Moeten we terug naar de traditionele gezinnen met een huisvrouw?

Klik hieronder om je antwoord te geven

44%

56%

aantal reacties: 3901

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

De traditionele vrouw

Wat betekent het om vandaag de dag vrouw te zijn? Tradwives zijn ervan overtuigd dat de essentie nog altijd zit in zorgzaamheid, volgzaamheid, en bovenal: in moeder zijn (of worden). Dat schrijft Emma Curvers in De Volkskrant. 

De tradwife-beweging begon al in 2015 op social media. Tradwife-vrouwen posten korte filmpjes op Instagram en TikTok waarin ze laten zien hoe ze koken, broden bakken, of hoe ze zich opmaken, specifiek voor hun man. Veel mensen zijn hierin geïnteresseerd: Estee Williams is één van de bekendste tradwives en wordt door meer dan 120 duizend mensen gevolgd op TikTok. Ekaterina Andersen, een Deense tradwife, heeft meer dan 150 duizend volgers op Instagram.

Artikel gaat verder onder de video.

Voor het weergeven van deze post moet je social media cookies toestaan.

Toestemmingen aanpassen

Volgens journalist Lynn van den Brink zijn de videos van tradwives met name populair in Republikeinse, Amerikaans-christelijke kringen. Dit omdat het beeld van een huisvrouw volgens hen past binnen het traditionele christendom.

Tradwives benadrukken zelf ook dat veel van hun opvattingen en ideeën gebaseerd zijn op de Bijbel. Maar staat dat écht in het boek? Moeten vrouwen volgens de Bijbel huisvrouw zijn?

Dit is de discussie

Wat zegt de Bijbel?

Dat ligt best complex. Er wordt genoeg over vrouwen gezegd in de Bijbel, maar die woorden vat niet iedereen hetzelfde op. Vroeger niet, en vandaag de dag ook niet. 

Hoe Jezus in de Romeinse tijd een feministisch icoon werd
In de periode waarin het christendom opkwam in de Romeinse samenleving, hadden vrouwen over het algemeen een minder gunstige positie dan mannen. Vrouwen mochten niet stemmen of deelnemen aan politieke activiteiten, bijvoorbeeld. Ze hadden ook geen recht om aanklachten in te dienen en hadden vaak weinig controle over hun eigendommen. 

Het Evangelie volgens Johannes laat zien dat Jezus vrouwen met zorg en respect behandelde, wat toen niet gewoon was. Veel vrouwen voelden zich daarom aangetrokken tot Jezus' leer, omdat daarin werd verkondigd dat mannen en vrouwen gelijkwaardig behandeld moeten worden. Jezus werd zelfs gezien als een voorvechter van vrouwenrechten.  

Gedurende de eerste eeuwen na de geboorte van Christus bleef het christendom aan populariteit winnen, vooral onder slaven en vrouwen. Dit werd niet positief ontvangen door keizers en invloedrijke Romeinen, die het christendom omschreven als (Marcus Minucius Felix:) “een sekte waar vooral goedgelovige vrouwen aan deelnemen”.

Na jaren van onderdrukking werd in de 4e eeuw na Christus het Christendom in het Romeinse Rijk geaccepteerd.
 
Vandaag de dag zijn er ook nog mensen die beweren dat Jezus een feminist was, omdat zijn omgang met vrouwen revolutionair zou zijn in zijn tijd. Hierover zijn meerdere boeken geschreven, bijvoorbeeld het boek Jesus Feminist van Sarah Bessey.


Bronnen:
James E. Talmage, Jesus the Christ, derde uitgave (1916), 475 
Lewis, Reinhold, Roman Civilization, 553-4 
Rietbergen, Peter, Europe; A Cultural History, 90-1

Huisvrouw Bonicia Reijke stelt dat er in de Bijbel voorkeur wordt gegeven aan een traditionele rolverdeling. Volgens haar heeft God bepaald dat de man het hoofd van het gezin is. Dat valt volgens haar uit meerdere bijbelverzen op te maken, vertelt ze in in Dit is de Dag (EO):

Bonicia Reijke, tradwives, traditionele huisvrouw.

Bonicia Reijke

Huisvrouw

"God heeft in de Bijbel gezegd dat de man het hoofd is van het gezin. Dus er is maar één die uiteindelijk de beslissingen kan nemen. Dat is hij, en dat vind ik helemaal prima."
"Kijk bijvoorbeeld naar 1 Timotheus 5:14, waarin de oudere vrouwen wordt opgedragen om de jonge vrouwen te leren het huis te besturen."

Bonicia is aspirant-tradwife. Ze werkt momenteel parttime om haar rekeningen te kunnen betalen, maar ze hoopt dat dit in de toekomst niet meer nodig is. Het liefst wil ze zich volledig richten op het huishouden. 

Theoloog en historicus Elsbeth Gruteke ziet geen vaste rol voor vrouwen in de Bijbel. Zo zijn er in de Bijbel ook vrouwen die vechten, handelen en die koningin zijn geworden. Het gaat er volgens haar om dat je doet waar je goed in bent en dat je jouw talenten in kunt zetten. Zij ziet in de Bijbel geen eenduidige rolverdeling die zou moeten gelden voor mannen en vrouwen.

Elsbeth Gruteke

Theoloog en historicus

"Ik denk juist dat de Bijbel ons oproept om onze talenten te gebruiken. Een man had ook het talent kunnen krijgen om thuis voor de kinderen te zorgen. Ik vind het in de Bijbel niet op die manier terug."

Wat denk jij?

Hoe zie jij de rol van vrouwen vanuit Bijbels perspectief?

  • 15 augustus 2023 · 15:01

    Ik denk voornamelijk dat het belangrijk is dat we als vrouw God zoeken. En Zijn woord leren volgen. Mochten er kinderen komen dan is het in mijn ogen niet erg om de eerste jaren te investeren in een veilige thuis basis. Er ligt vanuit de maatschappij al zo veel druk op een traditioneel gezin. Misschien moeten we ons minder bezig houden met termen die bedacht worden op social media. Maar meer een standpunt nemen. En uitdragen dat je het als vrouw niet erg vindt om thuis te zijn en voor je gezin te zorgen.

  • 16 augustus 2023 · 05:10

    De 'leiding' in een gezin hoort bij de man. Dat klinkt vandaag de dag fout maar het heel simpel: de man is het 'hoofd' van het gezin. Hoofd in dit geval is echter een dienend leiderschap. Niet de 'baas'. In geestelijk opzicht dien je voorop te gaan. Maar altijd als doel: hoe dien ik die ander. Verder zit daarin geen rolverdeling. Vrouwen kunnen hun gaven ontwikkelen, ook buiten het gezin. Wel zie je vanuit de bijbel en de biologie duidelijk dat het krijgen van kids een vrouwelijke aangelegenheid is en dat vrouwen doorsnee ook beter zijn in zorgtaken. Immers: vrouwen zijn beter met mensen en mannen met dingen. Dat hoeft niet, maar is er in 80 procent van de gevallen 'ingelegd'.

  • 26 augustus 2023 · 10:20

    Wat geweldig dat de eerste getuige van de opstanding van Jezus, een vrouw was. Jezus zag vrouwen niet als minder. In de bijbel lees je ook over vrouwen die richter waren of een huiskerk leidden. Mannen hebben al eeuwen vrouwen onderdrukt. Daar plukken we nog steeds de vruchten van helaas. God heeft man en vrouw naar zijn evenbeeld geschapen. Laten we vooral niet anderen opleggen met de bijbel ik de hand, dat je als vrouw thuis hoort te zijn. It takes a village to raise a child.

  • 20 augustus 2023 · 14:28

    Ik heb deze keus jaren geleden ook gemaakt ,omdat in vind dat een moeder bij haar kinderen behoort te zijn, zij is de opvoedster samen met haar man ,en niet een cres of buitenschoolse opvang een kind leert de waarde en normen van zijn ouders en niet van vreemde, omdat die weer andere waarde en normen kunnen hebben dan jij met je man en het is een mooi tijd voorde moet de om dat ze alles met haar kind (deren) mee maakt elke vooruitgang verandering ziet zij onder haar ogen gebeuren en kan daar voor van blijdschap aan haar man vertellen en dat gebeurt toch niet als ze op de ctes zijn of andere opvang die sensatie die je daar bij beleeft is toch heel anders dan dat een lijdstet of mede8 je op de hoogte brengt van een of andere hoogte punt ik maar over het hele proces een kanttekening dat je geen eigen pensioen op kan bouwen en afhankelijk bent van dat je man lang genoeg leeft of een gieg langdurige pensioen voor je heeft geregeld want anders is hen bijten op eenhout je en dat is mij dus overken mijn man is in 2014 onverwachte overleden aan de gevolgen van long kanker en nu zit ik dus met de gevolgen daar van maar een ding is duidelijk ik heb een vader in de hemel die goed voor mij zorg had ik die niet in mijn jeugd leren kennen dat was het niet zo rooskleurig voor mij geweest ,zo als het nu gaat ik heb alleen maar mijn pensioen, en Hij zorgt voor de rest, en dat is niet niks ,dus weet waar je aan begint ,en doe het samen met Hem zet Hem voor alles er niet je zelf of andere maar vertrouw op God alleen .

  • ni

    nieuwendijk.peter

    8 januari 2024 · 21:04

    Ik denk dat het klassieke gezin, waarbij een van de ouders thuis is om het huishouden te regelen, de kinderen te begeleiden bij hun alledaagse dingen, huiswerk, hun verhalen, er eigenlijk altijd te zijn voor hun vreugde en hun verdriet van grotere waarde is voor het gezin en het opgroeien van de kinderen dan deze rol vastleggen voor 1 persoon:/geslacht. Ik ben thuis de huisman, maar deze rol kan in mijn beleving ook afwisselend beide partners zijn, die beiden parttime werken. Het belangrijkste lijkt mij dat er rust en regelmaat in het huishouden is, dat de kinderen onder de ogen van de eigen ouders zijn, in een veilige vertrouwde omgeving vanuit christelijke normen en waarden, zodat er voor ieder binnen het gezin een stabiele basis is.

  • 13 december 2023 · 22:23

    De rol van vrouwen in bijbels perspectief is gevarieerder dan in de traditionele Nederlandse cultuur wordt geacht. Ja, het is belangrijk om goed voor je man en je gezin te zorgen. Maar voor een man is het een gebod: houdt van je vrouw! Deborah in de bijbel sprak recht. Esther was koningin. Jezus zet juist de vrouw in haar kracht. En zet de verhoudingen recht. De vrouw is veel onrecht aangedaan in het verleden. Terecht dat veel vrouwen daar in opstand tegen gekomen zijn. Maar naar mijn mening is het nu ‘te ver’ doorgeslagen.

  • jo

    joclyn_5

    17 april 2024 · 21:06

    Ik geloof in de evolutietheorie, dus ik denk dat God niet bestaat. Voor de evolutie is namelijk bewijs. De bijbel is in mijn opinie een verhaal om mensen te leiden en uitleg te geven aan onbekende fenomenen destijds. De bijbel is een oud verhaal, waarbij destijds vooral mannen machtig waren en de leiding namen. Logisch dat de bijbel ook mannen als leider hebben, waarschijnlijk is de schrijver ook man geweest. Dus ik denk dat we onze eigen rollen mogen bepalen, we weten inmiddels dat vrouwen ook goede leiders zijn en vele kwaliteiten hebben. Dit maakt ons als vrouw onafhankelijk en dat is prettig.

Wil je deze reactie verwijderen?

Luister het hele gesprek over tradwives uit Dit is de Dag (EO) met presentator Jan Willem Wesselink hier terug als podcast:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Schrijf je hier in voor de DIT-nieuwsbrief

Iedere zondag gratis het beste van DIT in je mailbox.

Lees onze privacyverklaring.

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Moeten we terug naar de traditionele gezinnen met een huisvrouw?

Klik hieronder om je antwoord te geven

44%

56%

aantal reacties: 3901

Wil je deze reactie verwijderen?


Hoe zie jij de rol van vrouwen vanuit Bijbels perspectief?

  • 15 augustus 2023 · 15:01

    Ik denk voornamelijk dat het belangrijk is dat we als vrouw God zoeken. En Zijn woord leren volgen. Mochten er kinderen komen dan is het in mijn ogen niet erg om de eerste jaren te investeren in een veilige thuis basis. Er ligt vanuit de maatschappij al zo veel druk op een traditioneel gezin. Misschien moeten we ons minder bezig houden met termen die bedacht worden op social media. Maar meer een standpunt nemen. En uitdragen dat je het als vrouw niet erg vindt om thuis te zijn en voor je gezin te zorgen.

  • 16 augustus 2023 · 05:10

    De 'leiding' in een gezin hoort bij de man. Dat klinkt vandaag de dag fout maar het heel simpel: de man is het 'hoofd' van het gezin. Hoofd in dit geval is echter een dienend leiderschap. Niet de 'baas'. In geestelijk opzicht dien je voorop te gaan. Maar altijd als doel: hoe dien ik die ander. Verder zit daarin geen rolverdeling. Vrouwen kunnen hun gaven ontwikkelen, ook buiten het gezin. Wel zie je vanuit de bijbel en de biologie duidelijk dat het krijgen van kids een vrouwelijke aangelegenheid is en dat vrouwen doorsnee ook beter zijn in zorgtaken. Immers: vrouwen zijn beter met mensen en mannen met dingen. Dat hoeft niet, maar is er in 80 procent van de gevallen 'ingelegd'.

  • 26 augustus 2023 · 10:20

    Wat geweldig dat de eerste getuige van de opstanding van Jezus, een vrouw was. Jezus zag vrouwen niet als minder. In de bijbel lees je ook over vrouwen die richter waren of een huiskerk leidden. Mannen hebben al eeuwen vrouwen onderdrukt. Daar plukken we nog steeds de vruchten van helaas. God heeft man en vrouw naar zijn evenbeeld geschapen. Laten we vooral niet anderen opleggen met de bijbel ik de hand, dat je als vrouw thuis hoort te zijn. It takes a village to raise a child.

  • 20 augustus 2023 · 14:28

    Ik heb deze keus jaren geleden ook gemaakt ,omdat in vind dat een moeder bij haar kinderen behoort te zijn, zij is de opvoedster samen met haar man ,en niet een cres of buitenschoolse opvang een kind leert de waarde en normen van zijn ouders en niet van vreemde, omdat die weer andere waarde en normen kunnen hebben dan jij met je man en het is een mooi tijd voorde moet de om dat ze alles met haar kind (deren) mee maakt elke vooruitgang verandering ziet zij onder haar ogen gebeuren en kan daar voor van blijdschap aan haar man vertellen en dat gebeurt toch niet als ze op de ctes zijn of andere opvang die sensatie die je daar bij beleeft is toch heel anders dan dat een lijdstet of mede8 je op de hoogte brengt van een of andere hoogte punt ik maar over het hele proces een kanttekening dat je geen eigen pensioen op kan bouwen en afhankelijk bent van dat je man lang genoeg leeft of een gieg langdurige pensioen voor je heeft geregeld want anders is hen bijten op eenhout je en dat is mij dus overken mijn man is in 2014 onverwachte overleden aan de gevolgen van long kanker en nu zit ik dus met de gevolgen daar van maar een ding is duidelijk ik heb een vader in de hemel die goed voor mij zorg had ik die niet in mijn jeugd leren kennen dat was het niet zo rooskleurig voor mij geweest ,zo als het nu gaat ik heb alleen maar mijn pensioen, en Hij zorgt voor de rest, en dat is niet niks ,dus weet waar je aan begint ,en doe het samen met Hem zet Hem voor alles er niet je zelf of andere maar vertrouw op God alleen .

  • ni

    nieuwendijk.peter

    8 januari 2024 · 21:04

    Ik denk dat het klassieke gezin, waarbij een van de ouders thuis is om het huishouden te regelen, de kinderen te begeleiden bij hun alledaagse dingen, huiswerk, hun verhalen, er eigenlijk altijd te zijn voor hun vreugde en hun verdriet van grotere waarde is voor het gezin en het opgroeien van de kinderen dan deze rol vastleggen voor 1 persoon:/geslacht. Ik ben thuis de huisman, maar deze rol kan in mijn beleving ook afwisselend beide partners zijn, die beiden parttime werken. Het belangrijkste lijkt mij dat er rust en regelmaat in het huishouden is, dat de kinderen onder de ogen van de eigen ouders zijn, in een veilige vertrouwde omgeving vanuit christelijke normen en waarden, zodat er voor ieder binnen het gezin een stabiele basis is.

  • 13 december 2023 · 22:23

    De rol van vrouwen in bijbels perspectief is gevarieerder dan in de traditionele Nederlandse cultuur wordt geacht. Ja, het is belangrijk om goed voor je man en je gezin te zorgen. Maar voor een man is het een gebod: houdt van je vrouw! Deborah in de bijbel sprak recht. Esther was koningin. Jezus zet juist de vrouw in haar kracht. En zet de verhoudingen recht. De vrouw is veel onrecht aangedaan in het verleden. Terecht dat veel vrouwen daar in opstand tegen gekomen zijn. Maar naar mijn mening is het nu ‘te ver’ doorgeslagen.

  • jo

    joclyn_5

    17 april 2024 · 21:06

    Ik geloof in de evolutietheorie, dus ik denk dat God niet bestaat. Voor de evolutie is namelijk bewijs. De bijbel is in mijn opinie een verhaal om mensen te leiden en uitleg te geven aan onbekende fenomenen destijds. De bijbel is een oud verhaal, waarbij destijds vooral mannen machtig waren en de leiding namen. Logisch dat de bijbel ook mannen als leider hebben, waarschijnlijk is de schrijver ook man geweest. Dus ik denk dat we onze eigen rollen mogen bepalen, we weten inmiddels dat vrouwen ook goede leiders zijn en vele kwaliteiten hebben. Dit maakt ons als vrouw onafhankelijk en dat is prettig.

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.