Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties


Denk jij dat je de perfecte strafschop kan trainen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Wat is jouw mooiste herinnering aan Oranje?

Strafschoppentraining

Kun je nou wel of niet trainen op de perfecte penalty? 'Het is geen toneelspel'

Geschreven door Marinka Wagemans

10 juli 2024 · 15:42

Update: 10 juli 2024 · 20:14

In gesprek met

Foto van "De Nederlanders missen er 1 op de 3. De Duitsers missen er 1 op de 15."
Gyuri VergouwSchrijver van 'De strafschop' en 'Cracking the Penalty Code'
"De Nederlanders missen er 1 op de 3. De Duitsers missen er 1 op de 15."
Foto van "Ik ben er nog steeds van overtuigd dat je strafschoppen niet helemaal kunt trainen met de hulp van psychologen."
Ronald KoemanTrainer Nederlands elftal
"Ik ben er nog steeds van overtuigd dat je strafschoppen niet helemaal kunt trainen met de hulp van psychologen."
Foto van "Ze trainen op corners, en hoeveel corners missen we?"
Frits BarendMede-oprichter van Helden Magazine
"Ze trainen op corners, en hoeveel corners missen we?"

In het kort

Volgens bondscoach Ronald Koeman kun je penalty's niet trainen met behulp van psychologen. Dat zei hij voorafgaand aan het Europees Kampioenschap (EK). Nu we dieper in het EK terechtkomen, wordt de kans dat een wedstrijd uitdraait op strafschoppen steeds groter. En dus is de vraag steeds prangender: heeft Koeman gelijk, of moet het Nederlands elftal toch flink gaan trainen op de ultieme strafschop?

Wat denk jij?

Denk jij dat je de perfecte strafschop kan trainen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Dit is de situatie

Nederlands elftal slecht in penalty's

Het nemen van een penalty is een van de meest zenuwslopende momenten die een voetballer kan ervaren. Als de scheidsrechter naar de penaltystip wijst, weet je dat alle ogen op jou gericht zijn. Eenmaal bij de stip, leg je de bal zorgvuldig neer. Het gejoel in het stadion verstomt als je de aanloop neemt...

Oranje heeft een niet al te beste reputatie als het om penalty's gaat. Het recentste voorbeeld is de serie strafschoppen op het WK in Qatar tegen Argentinië, waar we verloren.

In totaal won het Nederlands elftal op EK's en WK's maar twee van de in totaal acht strafschoppenseries.
Eén daarvan was op het EK van 2004 tegen Zweden, de ander op het WK van 2014 tegen Costa Rica.

Dan zou je misschien kunnen denken: moeten we hier niet beter op trainen? Maar bondscoach Ronald Koeman voelt daar niet heel veel voor. "Strafschoppen zijn altijd een thema, maar dat zijn corners en vrije trappen ook", zei hij tegen de NOS in aanloop naar het EK. "Het gaat om het moment. Dat kun je niet trainen."

De Engelsen trainen wél op penalty's

De vraag of de perfecte strafschop te trainen is, is niet nieuw. Het team van onze tegenstander woensdagavond, Engeland, is er dit toernooi wél veel mee bezig.

De Engelsen hebben net als Nederland niet zo'n fantastische naam als het gaat om penalty's. Vorig EK verloren ze in de finale op penalty's tegen Italië. Maar dat was niet de eerste keer: op zes eerdere eindtoernooien kon Engeland ook inpakken door mislukte strafschoppen... Daarom doen ze het dit jaar anders.

Dit valt op aan de penalty's van Engeland
Het elftal van Engeland staat niet meer arm in arm rond de middencirkel. Dit zou voor meer morele steun zorgen in plaats van doen overkomen dat je elkaar steunt. Ook hebben een buddy om de nemer van de zojuist genomen strafschop op te wachten, zodat je niet in je eentje terugloopt naar de hele groep.

Dit is de discussie

Kun je de perfecte penalty trainen?

Gyuri Vergouw schreef twee voetbalboeken over de penalty, De strafschop en Cracking the Penalty Code, en doet al meer dan twintig jaar onderzoek naar het fenomeen. Hij denkt dat je penalty's wel degelijk goed kan trainen en schreef hier ook een open brief over naar Koeman. Daar kreeg hij geen reactie op. Hij heeft dan ook het gevoel dat de bondscoach strafschoppen niet serieus neemt.

Gyuri Vergouw

Schrijver van 'De strafschop' en 'Cracking the Penalty Code'

"Het gaat er niet alleen om dat je erop traint, maar ook hoe je erop traint. (...) Het gaat erom: wie selecteer je om die strafschop te nemen? Je ziet vaak coaches heen en weer rennen met een papiertje. Wie zit lekker in de wedstrijd? Wie heeft zelfvertrouwen? Niet doen! Het moet allemaal allang duidelijk zijn voordat die strafschopserie genomen wordt."
"Het is geen loterij. Er wordt vaak gezegd: er kijken miljoenen mensen, dan zou jij ook missen. Maar er zijn 81 miljoen Duitsers, en het Duitse elftal mist een stuk minder vaak dan het Nederlandse. Natuurlijk is het zo dat als je erop getraind bent, dat je ook wel eens mist. Maar je mist wel een heel stuk minder. Kijk, de Nederlanders missen er 1 op de 3. De Duitsers missen er 1 op de 15."

Frits Barend denkt er anders over dan Vergouw. Volgens hem moet je juist tijdens de wedstrijd kijken hoe een speler zich voelt.

Frits Barend
© ANP

Frits Barend

Mede-oprichter van Helden Magazine

"Johan Cruijff zei altijd: 'Het is fantastisch om de theorie te hanteren, maar niemand weet wat er in je omgaat als 95.000 mensen je uitfluiten.' Er is heel vaak op getraind, ook door Koeman. Maar ik vind dat Koeman wel gelijk heeft en dat je het per wedstrijd moet bekijken. Hoe zit je erin? Heb je een goede wedstrijd gespeeld? Ben je uitgefloten? Ik heb heel veel penalty's geoefend zien worden, ook bij het EK 2022 in Qatar. Maar blijkbaar is er toch iets wat de spanning zo groot maakt dat zelfs topspelers falen. Dat blijft een heel raar fenomeen."

Barend vindt wel dat je moet trainen op penalty's, maar vraagt zich af hoe effectief het is. Volgens hem neemt Koeman strafschoppen wel serieus.

"Ze trainen op corners, en hoeveel corners missen we? De coach neemt het wel serieus. Als er één ervaring heeft met penalty's is het Ronald Koeman. Maar hij spreekt uit ervaring, omdat hij dat heeft meegemaakt met topspelers waarvan ze dachten: nou, die hebben we zoveel getraind. En dan op het moment zelf gebeurt er iets blijkbaar in zijn aanloop, hij gaat twijfelen. Dat hebben we ook gezien bij het WK in Qatar, dat Virgil van Dijk, die elke penalty op de training benut had, alles wist, tijdens de aanloop ineens twijfelde. Het is geen toneelspel dat je kunt repeteren."

Dit is de uitzending

Dit is de Dag (EO)

Luister het gesprek uit Dit is de Dag (EO) terug met Frits Barend en Gyuri Vergauw.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat denk jij?

Wat is jouw mooiste herinnering aan Oranje?

Dit maakten we ook

Meer lezen?

Wie moet er in de spits bij Oranje? 'Depay is het net niet, Weghorst levert tenminste'

Wie moet er in de spits bij Oranje? 'Depay is het net niet, Weghorst levert tenminste'