Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties


Wie moet er in de spits bij Oranje?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Welke spits uit de geschiedenis van het Nederlands elftal vind jij het beste?

Spitsendiscussie

Wie moet er in de spits bij Oranje? 'Depay is het net niet, Weghorst levert tenminste'

Geschreven door Mariska van der Veen

25 juni 2024 · 10:38

Update: 26 juni 2024 · 09:43

In gesprek met

Foto van "Memphis is voetballend de beste, hij is mijn nummer één."
Frits BarendJournalist
"Memphis is voetballend de beste, hij is mijn nummer één."
Foto van "Ik vind dat Wout Weghorst op dit moment recht heeft op een basisplaats."
Emile SchelvisSportjournalist
"Ik vind dat Wout Weghorst op dit moment recht heeft op een basisplaats."
Foto van "Speel met Malen, Memphis en Gakpo, die vullen elkaar aan."
Jan van HalstOud-voetballer en analist
"Speel met Malen, Memphis en Gakpo, die vullen elkaar aan."

In het kort

Is Memphis Depay nog wel de spits die Oranje nodig heeft? Die vraag wordt door steeds meer mensen gesteld, nu het spel van Depay tegenvalt in de laatste wedstrijden. En als Depay niet de juiste man is, wie dan wel?

Wat denk jij?

Wie moet er in de spits bij Oranje?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Dit is de situatie

Discussie over Memphis Depay als spits

Dinsdag speelt Oranje tegen Oostenrijk. En zoals het er nu naar uitziet, begint Memphis Depay gewoon in de spits. Ondertussen neemt de kritiek op Depay toe, zeker na zijn tegenvallende spel in de wedstrijd tegen Frankrijk.

Kritiek komt van onder andere voetbalanalist Youri Mulder, hij snapt niet waarom Depay nog speelt. "Hij heeft al twee jaar niks gepresteerd." En ook analist René van der Gijp is in Vandaag Inside Oranje niet enthousiast over de spits. "Memphis is een soort Neymar geworden. Die heeft zich twee jaar geleden voorgenomen: ik ga niet meer diep zonder bal." En ook mede-VI-coryfee Johan Derksen is kritisch: "Memphis is op het ogenblik de meest opvallende speler ter wereld, maar niet vanwege zijn spel."

Toch kiest bondscoach Ronald Koeman gewoon voor Depay in de wedstrijd tegen Oostenrijk. Hij vertelde tijdens de laatste persconferentie waarom: "Hij is zelfkritisch. Ook hij vindt dat het beter moet en kan. Normaal gesproken heeft hij meerwaarde. Zonder een goede Memphis hebben we minder kans om ver te komen." Veel voetbalanalisten denken daar anders over, onder andere oud-voetballer Ibrahim Afellay. Bij NOS Studio Fußball zei hij dat hij liever Donyell Malen in de spits ziet, dan Depay.

Wanneer speelt Oranje weer?
Oranje is hoe dan ook door naar de groepsfase, omdat Spanje maandag van Albanië heeft gewonnen. De nummers 1 en 2 van de groepsfase plaatsen zich namelijk voor de knock-outfase, maar ook de vier beste nummers 3.

Als Oranje wint van Oostenrijk staan ze tweede in de poule en spelen ze maandag 1 juli in Düsseldorf tegen de nummer twee van poule E. Maar als Oranje verliest van Oostenrijk worden we derde, en speelt Nederland de achtste finale komende zondag of volgende week dinsdag, in Gelsenkirchen of München. Stuit Oranje op Engeland, dan wordt er zondag om 18.00 uur afgetrapt in Gelsenkirchen. Een wedstrijd tegen de winnaar van groep E zou plaatsvinden in München, dat is ook om 18.00 uur.

Dit is de discussie

Wie kan er het beste in de spits bij het Nederlands elftal?

De kritiek op Memphis Depay zwelt dus aan, moet bondscoach Koeman een andere spits opstellen? Dat is volgens journalist Frits Barend echt niet nodig, zegt hij in Dit is de Dag (EO):

Frits Barend
© ANP

Frits Barend

Journalist

"Memphis is qua voetbal gewoon de beste, er gaat altijd dreiging van hem uit. En ik vind dat je hem niet mag vergelijken met Wout Weghorst, die trouwens wel geweldig invalt. Dus voor mij is Memphis nummer één. Als je met Weghorst begint, begin je met plan B en heb je geen plan A meer."

Daar is sportjournalist Emile Schelvis het niet mee eens. Hij merkt ook onder supporters dat ze klaar zijn met Depay, de 'haarbandspits'. Volgens hem kan de spits op dit moment niet brengen, wat nodig is in het Nederlands elftal.

Emile Schelvis, sportjournalist
© ANP

Emile Schelvis

Sportjournalist

"Hij verstaat de kunst van het simpel spelen niet meer, hij wil altijd acties maken. Als je kijkt naar de cijfers, eigenlijk heeft het Nederlands elftal sinds hij begon in 2011 helemaal niets gewonnen. Het is geen slechte voetballer, maar hij is een icoon van een generatie die het net niet is. Je moet naar andere middelen gaan grijpen."
"En Wout Weghorst is zo'n ander middel. Weghorst is niet het toonbeeld van de ideale, gepolijste Oranjespits, maar hij levert wel. Zet Wout in de spits en laat Memphis invallen. Weghorst is de ideale centrale man in de spits. Hij houdt tegenstanders bezig, kiest de eerste paal wanneer dat moet, laat anderen daardoor beter functioneren en maakt ook nog zelf de goal. Ik vind dat die jongen op dit moment recht heeft op een basisplaats."

Depay 'verzuipt' een beetje op de spitspositie, zegt oud-voetballer Jan van Halst. Hij zou graag zien dat Depay op het middenveld speelt waar die meer tot zijn recht komt.

Jan van Halst, oud-voetballer en analist
© ANP

Jan van Halst

Oud-voetballer en analist

"En dan iemand anders in de spits, maar niet Wout Weghorst. Donyell Malen moet erin. Houd Weghorst achter de hand om in te vallen als je in de problemen komt. Ik zou graag vier spelers voorin zetten: Frimpong, Gakpo, Memphis en Donyell Malen. Als je met Malen, Memphis en Gakpo speelt, dat zijn eigenlijk alle drie geen echte spitsen. Het zijn zwervende spelers en dat is toch een beetje het huidige moderne voetbal. Die spelers zijn echt complementair aan elkaar."

Wat denk jij?

Welke spits uit de geschiedenis van het Nederlands elftal vind jij het beste?

Meer weten?

Luister naar Dit is de Dag

Meer weten over dit onderwerp? Luister naar Dit is de Dag (EO). Dat kan hier of via je favoriete podcast-app.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Meer lezen?

Dit schreven we eerder