Moet vaccineren verplicht worden? ‘Ik ben bang dat dwang weerstand oproept'
14 maart 2024 · 20:10| Leestijd: 3 min
Update: 9 oktober 2024 · 16:29
In dit artikel aan het woord
"Dit is een maatschappelijk risico voor heel veel mensen, en heel veel kinderen."
"Ik ben bang dat dwang weerstand oproept. Er zijn veel factoren die een rol spelen bij waarom iemand kiest om niet te vaccineren."
In het kort
Deze week zijn de mazelen uitgebroken in de regio Eindhoven. Ondertussen is de vaccinatiegraad op veel plaatsen alarmerend laag, met alle risico's van dien. Moet het vaccineren van een kind een keuze of een plicht zijn?
Wat denk jij?
Zou jij jouw kind laten inenten tegen infectieziektes?
Aantal reacties: 0
Mazelen breken uit in Brabant
In de regio Eindhoven is gisteren een mazelenuitbraak gemeld. Veertien kinderen en één volwassene zijn besmet. Ze hebben allemaal niet het BMR-vaccin gehad, dat bescherming biedt tegen o.a. de mazelen, bof en rodehond.
Wat is het ziekteverloop van de mazelen?
De mazelen wordt door een virus wordt veroorzaakt en is heel besmettelijk, wat betekent dat het snel van de ene persoon op de andere overgaat. Vooral mensen die niet tegen mazelen zijn ingeënt, kunnen de ziekte krijgen. Het ziekteverloop van de mazelen kun je in een aantal stappen uitleggen:
- Besmetting en de eerste dagen: In het begin merk je meestal niks. Na ongeveer 10 tot 14 dagen beginnen de eerste symptomen. Dit is de incubatietijd, de tijd tussen het moment dat je besmet raakt en het moment dat je ziek wordt.
- Begin symptomen: De eerste tekenen lijken op een verkoudheid. Je kunt koorts krijgen, hoesten, verkouden zijn, en rode ogen hebben die gevoelig zijn voor licht.
- Uitslag: Na een paar dagen krijg je een rode vlekjesuitslag die begint achter de oren en op het hoofd en zich verspreidt over het lichaam. Deze uitslag kan jeuken.
- Herstel: Meestal gaan de symptomen na een paar dagen vanzelf over en voel je je weer beter. Het lichaam heeft dan het virus overwonnen.
Soms kunnen er echter ernstige complicaties optreden, zoals oorontsteking, longontsteking of zelfs een hersenontsteking. Vooral bij kleine kinderen en volwassenen kan de ziekte zwaarder zijn. De kans om te overlijden aan mazelen is in Nederland ongeveer 1 op de 10.000.
Verder kun je na een besmetting met de mazelen nog maanden tot jaren kwetsbaarder zijn voor andere infectieziektes. Het virus 'wist' namelijk geheugencellen uit je immuunsysteem.
Bron: RIVM
De vaccinatiegraad daalt. In Den Haag is sommige wijken slechts 65% van de kinderen gevaccineerd. Dat is veel te weinig: om uitbraken te voorkomen, moet minstens 90% van de bevolking gevaccineerd zijn. Het aantal gevallen van mazelen is in het afgelopen jaar wereldwijd bijna verdubbeld. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) eind april.
Kinderarts en longfonds-directeur Károly Illy vertelt in Dit is Nederland (EO) waarom de daling van de vaccinatiegraad volgens hem zorgelijk is en beantwoordt kijkersvragen over dit onderwerp.
Vaccineren onder dwang: een noodzakelijk kwaad?
Sommigen suggereren dwangmatige vaccinatie als oplossing, maar is dat wel een goed plan?
Rita Verdonk, gemeenteraadslid bij Hart voor Den Haag, ziet dat wel zitten. Ze vertelt in Dit is de Dag (EO):
"Wat ons betreft is de politiek aan zet en zullen er toch andere maatregelen genomen moeten worden, en dat kan wat ons betreft ook dwang zijn. Als je hier in Den Haag kijkt, dan zie vaccinatiegraad laag is wijken waar heel veel migranten wonen én in wijken waar hoogopgeleide mensen wonen... Dat is heel zorgelijk, dus dringend. Dan kun je heel lang praten over een plan of hoe je het gaat aanpakken, maar dit is een maatschappelijk risico voor heel veel mensen, en heel veel kinderen. Dat risico kunnen we niet nemen. Er zal echt een heel duidelijk plan moeten komen."
"Ik geloof niet in vaccinatiedwang. (...) Kijk naar drang versus dwang. Als ik in mijn spreekkamer mensen zie die ervoor kiezen om niet te vaccineren, dan zeg ik: 'Goh, wat is de reden?' Ik ga het gesprek aan, ik leg dingen uit. Ik neem angst weg. Dat helpt."
"Er zijn heel veel factoren die een rol spelen bij waarom iemand kiest om wel of niet te vaccineren. En ik denk dat we de hele breedte van dat vraagstuk goed moeten gaan onderzoeken."
Verdonk ziet dat niet zitten; het gesprek aangaan kost veel tijd. Bovendien heeft voorlichting in het verleden ook weinig opgeleverd.
"In voorlichting en campagnes geloof ik niet meer, want dat proberen we al jaren en de vaccinatiecijfers die blijven dalen. Op het moment dat dat niet lukt, tja... Huisartsen zijn al ontzettend overbelast. En die moeten dan in hun spreekkamers iedereen proberen te overtuigen die vaccinatiebezwaren heeft op basis van godsdienst, opleiding, of andere ervaringen die ze in het leven hebben. Dan maar die dwang, laten we dat dan maar snel uitwerken."
Maar moet dat individu dat niet zelf kunnen beslissen, aangezien hij of zij zélf de consequenties draagt bij een virusinfectie? Dat gaat niet op bij ziektes waar kinderen gevoelig voor zijn, stelt Verdonk. Zij kúnnen tenslotte nog niet kiezen:
"Je laat je kinderen niet vaccineren, dus je kinderen hebben in eerste instantie de consequenties - én alle kwetsbare mensen in de omgeving van die kinderen."
Van Kruisen denkt dat voorlichting in deze tijd wel degelijk van waarde kan zijn - zeker omdat desinformatie nu overal op internet te vinden is.
"Ik ben bang dat dwang weerstand oproept. Ik denk dat de oplossing zit in goede educatie is en het wegnemen van desinformatie. Er is natuurlijk heel veel desinformatie, dat creëert angst. Als mensen echt goede afweging kunnen maken met goede informatie over wat het ziektebeeld inhoudt, goede informatie over de risico's en kennis over de veiligheid van deze vaccinaties, dan maakt dat verschil. Deze vaccins zijn echt anders dan de coronavaccinaties ooit waren, dit geven we al zoveel jaren aan kinderen."
Luister onze podcast
Ben je benieuwd naar het hele gesprek uit Dit is de Dag (EO)? Luister hieronder naar de podcast:
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Praat mee
Moet vaccineren verplicht worden? Waarom wel/niet?
Inloggen bij eo
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag
Dit artikel hoort bij de podcast
Dit is de dag