Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Verduurzamen alleen haalbaar voor de rijken? 'Zwaarste lasten komen terecht bij laagste inkomens'

19 april 2024 · 15:11| Leestijd: 4 min

Update: 9 augustus 2024 · 15:49

In dit artikel aan het woord

Arjen Vliegenthart
Arjen VliegenthartDirecteur Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud)
"Wat je nu ziet is dat de zwaarste last terechtkomt bij de laagste inkomens. Er is een eerlijke energietransitie nodig."
Jos van Eijndhoven
Jos van EijndhovenBakker in Liempde
"18 Graden is bij mij de maximumtemperatuur."
Tamara de Weijer
Tamara de WeijerHuisarts in Leusden
"Ik heb een elektrische auto, spouwmuurisolatie en zonnepanelen. Niet in één keer: ik heb er elke keer voor gespaard, gespaard gespaard."
Jan uit Klijndijk
Jan uit KlijndijkKijker
"Ik ben een van de gelukkigen die zijn huis kon verduurzamen, maar het kost veel geld. Dat is niet mogelijk voor mensen met een beperkt inkomen."

In het kort

Een elektrische auto, zonnepanelen op je dak of de aanschaf van een warmtepomp. Allemaal hartstikke duurzaam, maar óók heel erg prijzig. Daar heeft lang niet iedereen genoeg geld voor op zijn rekening! Steeds vaker horen we dat het verduurzamen van woningen de kloof tussen arm en rijk alleen maar zal vergroten. Is verduurzamen alleen haalbaar voor de rijken?

Wat denk jij?

Verduurzamen is alleen haalbaar voor de rijken.

Dit is de situatie

Duurzaam is duur

De boodschap die al een tijdje duidelijk is: we moeten met zijn allen verduurzamen. Een huis met energielabel A++++, zonnepanelen op het dak en een elektrische auto voor de deur.

Maar niet iedereen heeft geld om zijn huis te isoleren, die warmtepomp te installeren of driedubbel glas HR+++ te laten zetten. Er zijn subsidies voor duurzame warmtetechnieken en het verbeteren van de isolatie van de woning, maar voor sommigen is het lastig te begrijpen hoe je deze precies aan kunt vragen.

Zo maak je aanspraak op subsidie

In totaal ligt er 600 miljoen euro aan subsidie klaar, maar om daar aanspraak op te maken moet je zelf iets doen. KASSA, het consumentenplatform van BNNVARA, legt in dit artikel uit hoe je dat kan doen.

Uit recent onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat bijna 1 op de 10 huishoudens verduurzaming van hun huis niet kunnen betalen. Ongeveer een vijfde kan dat niet omdat ze afhankelijk zijn van de verhuurder, VvE of omdat de woning niet geschikt is.

Dit is de discussie

Onbetaalbaar?

Kunnen mensen met lage inkomens überhaupt wel meedoen aan de verduurzaming? Die vraag ligt voor in Dit is Nederland (EO).

Nibud-directeurt Arjen Vliegenthart zegt in het televisieprogramma dat mensen met de laagste inkomens de afgelopen jaren het meeste hebben bespaard op hun energie-uitgaven. Dat komt puur omdat ze de thermostaat naar beneden hebben gedraaid, en niet omdat ze allerlei duurzame snufjes hebben kunnen installeren. Mensen met een hoger inkomen ervaren vaak de wel ruimte om te investeren in verduurzaming. Volgens hem is er dan ook nog een groot spanningsveld tussen kopers en huurders, en tussen mensen die wel geld hebben en die geen geld hebben.

Arjen Vliegenthart
Arjen VliegenthartDirecteur Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud)

"Er is een eerlijke energietransitie nodig, ook om ervoor te zorgen dat je het draagvlak handhaaft. Anders zeggen mensen: het zal allemaal mooi wezen, maar ik doe niet mee."

Huisarts Tamara de Weijer wijst erop dat je niet in één keer je huis helemaal hoeft te verduurzamen. Zij deed het stap voor stap.

Tamara de Weijer
Tamara de WeijerHuisarts uit Leusden

"Ik heb het niet binnen één jaar gedaan: ik heb er elke keer voor gespaard, gespaard, gespaard. Ik heb nu geen brandstofkosten meer."

Jos van Eijndhoven is bakker in Liempde heeft wel het gevoel dat hij kan meedoen aan de verduurzaming. In zijn werk houdt hij er rekening mee:

Jos van Eijndhoven
Jos van EijndhovenBakker in Liempde

"Ik doe de productie zo, dat ik zeker weet dat het rendabel is om twee ovens op te stoken."

Ook voor huurders?

Mensen met een koophuis die wat geld op de bank hebben, kunnen zelf stappen zetten, maar voor huurders is het vaak lastig. Een kijker heeft een oplossing:

Dion uit Groesbeek
Dion uit GroesbeekKijker

"Alle woningbouwverenigingen moeten investeren in verduurzaming, zonder grote stijging van de huur."

Een prima idee, zegt Arjan Vliegenthart van het Nibud, die vindt dat we veel meer met elkaar het probleem moeten oplossingen, in plaats van iedereen voor zichzelf. Er zijn veel subsidies beschikbaar die mensen kunnen aanvragen, maar het helpt veel meer om bijvoorbeeld grote bedrijven te laten verduurzamen.

Dit is de uitzending

Dit is Nederland

Aan het einde van iedere werkdag verzamelt Nederland zich, online en fysiek, in het nieuwscafé van Dit is Nederland (EO) om de dag door te nemen. Met korte bijdragen uit het land, volop interactie met de kijkers thuis en een aantal vaste kijkers is Dit is Nederland (EO) dé plek waar iedere Nederlander gehoord en gezien wordt.

Praat mee

Heb jij al iets verduurzaamd in je huis, of wil je dat nog doen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Dit vindt Nederland

Wij vroegen jullie mening

In Dit is Nederland (EO), in ons WhatsApp-panel en op onze social media werd veel gereageerd op dit thema:

Jan uit KlijndijkLid van onze Whatsapp-community

"Ik ben een van de gelukkigen die zijn huis kon verduurzamen, maar het kost veel geld. Dat levert ook wel het nodige op. Maar het is niet mogelijk voor mensen met een beperkt inkomen."

RolfRotterdam

"Grootste bullshit ooit. Elke koopwoning kan voor €27.000 verduurzamen tegen een rente van 0%. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je dat niet doet."

RiaZuidland

"Verduurzamen voor de rijken is niet waar, we kunnen allemaal ons steentje bijdragen."

Wil jij ook meepraten over actuele onderwerpen en je mening laten horen? Meld je dan aan voor het DIT-WhatsApp-panel door op het blokje hieronder te klikken. Je WhatsApp-applicatie opent dan automatisch. Stuur 'DIT AAN', en je bent aangemeld!

  • Meld je aan voor het WhatsApp-panel

    Meld je aan voor het WhatsApp-panel

Dit is NederlandDit is Nederland

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is Nederland

  • Hier & Nu

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen