Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Stop de voetbalhooligan

Oplossing voor toename voetbalgeweld: 'Dwangsom van 2500 euro'

Geschreven door Mariska van der Veen

2 augustus 2023 · 13:28

Update: 7 augustus 2023 · 08:28

In gesprek met

Foto van Ramon Meijerink

Ramon Meijerink

Adviseur politievakbond ACP

"Clubs moeten zich afvragen of ze hun toegangsbeleid en hun beveiliging wel goed op orde hebben."
Foto van Henk Ferwerda

Henk Ferwerda

Criminoloog

"Laat niet de normale supporter de dupe zijn, pak de raddraaier aan."
Foto van Maarten-Jan Stuurman

Maarten-Jan Stuurman

Gemeente Deventer

"De meeste mannen komen niet graag thuis met de boodschap dat ze 2500 euro moeten aftikken."

In het kort

Volg je voetbal een beetje? Dan heb je vast de volgende incidenten voorbij zien komen: een aansteker tegen het hoofd van Davy Klaassen, een vuistslag in het gezicht van de Sevilla-keeper en rellen op de tribune van het FC Twente-stadion. De incidenten in het betaalde voetbal volgen elkaar snel op en het voetbalgeweld lijkt niet te stoppen. Wat is er aan de hand? En is er een oplossing voor al dit geweld?

Wat denk jij?

Wat is volgens jou de beste oplossing voor het stoppen van voetbalgeweld?

Klik hieronder om je antwoord te geven

10%

14%

68%

8%

aantal reacties: 220

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Voetbal & geweld: een ongemakkelijke combinatie 

De belangrijkste bijzaak op aarde zorgt voor heel wat plezier. Maar voetbal is ook nauw verbonden met supportersgeweld. Hooliganisme is van alle tijden, maar de laatste voetbalseizoenen neemt het geweld toe.

Voor die wordt vooral gewezen naar de nieuwe aanwas van voetbalsupporters. Na coronatijd zijn veel nieuwe supporters de stadions gaan bezoeken, vooral jonge mannen. Deze jongeren zijn niet gewend aan de geldende regels en normen. Deze groep is door corona anderhalf tot twee jaar niet in beeld geweest, doordat ze geen wedstrijden konden bezoeken. Nu proberen ze een plek op ‘de apenrots’ in te nemen. Ze lijken agressiever en zijn vaker onder invloed van drugs en alcohol. En ze zijn oververtegenwoordigd bij het aantal incidenten rond voetbalwedstrijden.

Tijdlijn van grote Nederlandse supportersrellen
  • 29 mei 1974: grote supportersrellen bij UEFA Cup-wedstrijd tussen Feyenoord en Tottenham Hotspur
  • 1 maart 1987: heftige rellen tijdens wedstrijd FC Den Haag-Ajax, vijfentwintig gewonden
  • 8 december 1991: supporter FC Twente overlijdt door toedoen van Feyenoord-supporter
  • 23 maart 1997: Ajax-supporter overlijdt tijdens vechtpartij tussen hooligans van Feyenoord en Ajax
  • 26 april 1999: rellen en gevechten in Rotterdam tussen Nederlandse politie en hooligans
  • 30 november 2006: ongeregeldheden bij wedstrijd tussen AS Nancy-Lorraine en Feyenoord
  • 22 augustus 2009: strandrellen in Hoek van Holland, onder relschoppers een grote groep Feyenoord-hooligans
  • 19 februari 2015: supporters Feyenoord beschadigen een eeuwenoude fontein in Rome en zoeken de confrontatie met de Italiaanse politie op, dertig supporters worden gearresteerd

Wat zijn de cijfers?

Sinds het einde van de coronapandemie is het geweld door voetbalsupporters op en rond het voetbalveld toegenomen. In het seizoen 2021-2022 stelde de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) een bijzonder hoog aantal (voor)onderzoeken in: bijna drie keer zoveel als in eerdere seizoenen, los van de coronajaren.

In het voetbalseizoen 21/22 werden 39 wedstrijden stilgelegd, twee wedstrijden begonnen later door ongeregeldheden en twee wedstrijden werden definitief gestaakt. Er werden 1.250 stadionverboden uitgedeeld, twee keer zoveel als in de afgelopen tien jaar. Voor deze drie gedragingen werd het vaakst een stadionverbod opgelegd: het gooien van voorwerpen (206), openlijke geweldpleging (178) en het afsteken of in bezit hebben van vuurwerk (201). De meeste stadionverboden werden opgelegd aan ‘first offenders’, supporters die nog niet eerder een verbod hebben gehad.

Dit is de discussie

Hoe stoppen we voetbalgeweld?

Het geweld rond het voetbalveld is de afgelopen seizoenen dus flink toegenomen. Is er een manier dit geweld terug te dringen?

Ramon Meijerink, adviseur bij de politievakbond ACP, merkt ook dat het voetbalgeweld na corona weer toeneemt, hij noemt het een maatschappelijk probleem. En er zijn naast veel kleine incidenten, zoals bekers die op het veld worden gegooid, ook steeds meer grote incidenten. Het geweld begint zich bovendien volgens Meijerink nu ook meer op politiemensen te richten, daar komen veel meldingen van binnen bij de vakbond. Veel mensen kijken volgens hem naar de politie en de ME voor de oplossing van het probleem, maar dat is niet terecht, vindt hij.

Ramon Meijerink

Adviseur politievakbond ACP

“Andere ketenpartners moeten ook helpen, denk aan reclassering, gemeentes, voetbalclubs en de KNVB. Supporters hebben soms een strafblad, daarin heeft de reclassering een rol. En als je ziet hoe sommige supporters zich bij clubs gedragen en hoeveel supporters onder invloed zijn van drugs en alcohol, dan mogen clubs zich wel afvragen of ze hun toegangsbeleid en hun beveiliging wel goed op orde hebben. Om het probleem van voetbalgeweld op te lossen, moeten alle ketenpartners de afspraken die in het verleden zijn gemaakt en die in de Voetbalwet staan nakomen.”

Criminoloog Henk Ferwerda zegt dat het om een hardnekkig probleem gaat, maar dat het voor corona eigenlijk heel goed ging met het indammen van geweld rondom voetbalwedstrijden. Maar tijdens corona heeft zich volgens hem een groep gevormd waar instanties weinig informatie over hebben. Het zijn met name jonge mannen die in de stadions de spelregels niet lijken te willen kennen. Deze groep zoekt keer op keer de confrontatie. Normale supporters moeten volgens Ferwerda niet de dupe worden van het gedrag van deze kleine groep. Hij vindt dat je moet inzetten op de persoonsgerichte aanpak om voetbalgeweld tegen te gaan.

Henk Ferwerda

Criminoloog

“We moeten gewoon doen wat we in het verleden ook deden. Stewards, politie en camera’s inzetten om supporters te observeren en te controleren. Je moet de echte raddraaiers in beeld krijgen en die aanpakken als ze strafbare feiten plegen. Daarbij is goede informatie van belang. Veel clubs en politiekorpsen moeten na corona die inhaalslag nog maken om alle informatie weer op orde te krijgen. We moeten het tij weer keren en dat kan alleen door een gezamenlijke aanpak van overheid en voetbalclubs.”

Deventer is de stad van de voetbalclub Go Ahead Eagles en heeft een heel eigen werkwijze als het gaat om het indammen van voetbalgeweld. Woordvoerder van de gemeente Deventer Maarten-Jan Stuurman benoemt dat de voorbeelden van excessief voetbalgeweld in Nederland talrijk zijn, maar dat sinds de nieuwe werkwijze geen grote ordeverstoringen plaats hebben gevonden in Deventer. De kern van de werkwijze: een sterke individuele aanpak. Daarmee willen ze collectieve straffen voorkomen.

Maarten-Jan Stuurman

Woordvoerder gemeente Deventer

“We werken intensief samen met supporters, politie, jongerenwerk en Go Ahead Eagles. We hebben een speciale gedragscommissie, na ongewenst- of strafbaar gedrag moet een supporter in gesprek met iemand van de commissie. Op basis van dat gesprek wordt besloten of er een sanctie of een alternatief traject komt. Als de supporter terugkeert in het stadion is er nog een gesprek. We willen als gemeente en partners dus zoveel mogelijk in gesprek met het individu.”

Deventer probeert supporters die zich misdragen waar mogelijk te ondersteunen en positief te binden aan de club. Maar als dit niet werkt, hebben ze nog een troef achter de hand om te voorkomen dat supporters opnieuw de fout in gaan.

“We kunnen een dwangsom opleggen van 2500 euro. Het is een flink bedrag, maar anders bereik je je doel niet. De meeste mannen komen niet graag thuis met de boodschap dat ze zo'n bedrag moeten aftikken. Het afgelopen jaar hebben drie personen een waarschuwing ontvangen en twee personen moesten de dwangsom ook echt betalen. Onze persoonsgerichte aanpak werkt. Andere gemeenten met voetbalclubs tonen interesse in hoe we het in Deventer doen.”

Burgemeester van Breda, Paul Depla, pleit in Dit is de Dag (EO) voor een andere maatregel: het direct stilleggen van een wedstrijd als supporters zich misdragen. 

Paul Depla

Burgemeester Breda

"In het begin van het seizoen werd voortdurend bier gegooid, maar vanaf het moment dat het duidelijk werd dat het de KNVB menens was en dat een wedstrijd direct werd stilgelegd als er iets gegooid werd, is het nog maar een paar keer gebeurd. Supporters hebben door dat daden niet zonder consequenties zijn. En wat we ook zien is dat goedwillende supporters zich hierdoor afkeren van supporters die zich misdragen."

Wat denk jij?

Hoe moet je supporters die zich misdragen aanpakken?

  • 4 augustus 2023 · 03:54

    Je moet voorkomen dat supporters zich misdragen!!Als oud veiligheidscoördinator van Vitesse en commercieel directeur van Happy Crowd Control weet ik waar ik over praat. De club is van de supporters. Door een klant vriendelijke aanpak is er al veel resultaat te behalen. Toen ik de beveiliging overnam bij Vitesse zijn we met deze aanpak van 1 a 2 incidenten per wedstrijd naar 4 incidenten per seizoen gegaan. Met het Happy Crowd Control concept, dat bij het nieuwe ADO Den Haag stadion is gebruikt, is iedere bezoeker geïdentificeerd. Dit gebeurt met registratie en gezichtsherkenning. Niemand in het stadion was anoniem. Wij konden met ons systeem iedere bezoeker identificeren. Door de supporters uit de anonimiteit te halen gaan ze zich beter gedragen. Wie zich misdraagt moest zich een dag na de wedstrijd verantwoorden. Vaak kreeg men een stadionverbod van een jaar.

Wil je deze reactie verwijderen?

Luister hier naar de thema-uitzending van Dit is de Dag (EO) over supportersgeweld:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Wat is volgens jou de beste oplossing voor het stoppen van voetbalgeweld?

Klik hieronder om je antwoord te geven

10%

14%

68%

8%

aantal reacties: 220

Wil je deze reactie verwijderen?


Hoe moet je supporters die zich misdragen aanpakken?

  • 4 augustus 2023 · 03:54

    Je moet voorkomen dat supporters zich misdragen!!Als oud veiligheidscoördinator van Vitesse en commercieel directeur van Happy Crowd Control weet ik waar ik over praat. De club is van de supporters. Door een klant vriendelijke aanpak is er al veel resultaat te behalen. Toen ik de beveiliging overnam bij Vitesse zijn we met deze aanpak van 1 a 2 incidenten per wedstrijd naar 4 incidenten per seizoen gegaan. Met het Happy Crowd Control concept, dat bij het nieuwe ADO Den Haag stadion is gebruikt, is iedere bezoeker geïdentificeerd. Dit gebeurt met registratie en gezichtsherkenning. Niemand in het stadion was anoniem. Wij konden met ons systeem iedere bezoeker identificeren. Door de supporters uit de anonimiteit te halen gaan ze zich beter gedragen. Wie zich misdraagt moest zich een dag na de wedstrijd verantwoorden. Vaak kreeg men een stadionverbod van een jaar.

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.