Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Problemen met onderhoud warmtepompen: ‘Zitten letterlijk in de kou’

27 november 2024 · 15:35| Leestijd: 2 min

Update: 27 november 2024 · 15:35

In het kort

Steeds meer mensen met een warmtepomp klagen over onderhoudsproblemen. Vereniging Eigen Huis (VEH) kreeg in korte tijd bijna tweeduizend meldingen van huiseigenaren die geen monteur konden vinden of ontdekten dat hun warmtepomp op een onhandige plek was geïnstalleerd.

Wat denk jij?

Heb jij een warmtepomp?

De meeste klachten komen van mensen met een nieuwbouwwoning. Het onderhoud van warmtepompen blijkt vaak niet goed geregeld. Bouwers en installateurs wijzen naar elkaar, waardoor de huiseigenaar zelf achter een onderhoudsbedrijf aan moet. Dat kan jaren duren. "Sommige mensen zitten na een storing letterlijk in de kou", zegt Cindy Kremer, directeur van VEH.

Ook de plaatsing van warmtepompen levert problemen op. Soms wordt de buitenunit op een dak gezet, tussen zonnepanelen in. Voor onderhoud is dan een hoogwerker nodig. "Vind dan maar een bedrijf dat dit wil uitvoeren en tegen een acceptabele prijs", zegt Kremer.

Te weinig vakmensen

Een ander probleem is het tekort aan goed opgeleide monteurs. Warmtepompen vragen speciale kennis en certificaten. Niet alle onderhoudsbedrijven hebben die. Dat maakt het extra moeilijk om een geschikt bedrijf te vinden, vooral voor hybride warmtepompen die samen met een cv-ketel werken. Warmtepompmonteurs willen vaak niet aan de cv-ketel werken en omgekeerd. Sommige mensen betalen zelfs voor een onderhoudscontract, om er later achter te komen dat het bedrijf niet bevoegd is.

VEH wil strengere regels warmtepomp

Vereniging Eigen Huis wil duidelijkere informatie over het onderhoud van een warmtepomp bij de oplevering van een huis. Daarnaast pleit VEH voor meer vakmensen en strengere regels voor de plaatsing van warmtepompen. Daarmee moet worden voorkomen dat warmtepompbezitters in de kou komen te staan.

Is het verstandig om een warmtepomp te nemen?

Een goede investering, zegt de één. Veel te duur, vindt de ander. Wat is wijsheid met de warmtepomp? In Geld of je Leven (EO) gaat presentator Hans van der Steeg in gesprek met energieadviseur Sander Toering en huiseigenaar Gerjo van Eijnsbergen.

  • Is het verstandig om een warmtepomp te nemen?Is het verstandig om een warmtepomp te nemen?

    Is het verstandig om een warmtepomp te nemen?

    Als je een rondje door je wijk wandelt, zie je ze waarschijnlijk bij steeds meer huizen wel staan: van die stevige metalen kasten met daarin één of meerdere ventilatoren. Het zijn buitenunits van warmtepompen. Een goede investering, zegt de één. Veel te duur, vindt de ander. Wat is wijsheid met de warmtepomp? Je hoort het in Geld of je Leven (EO).

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

DIT zijn de makers

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook